Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Anita Nair – Cele noua chipuri ale inimii

Articol postat de

Autor: Anita Nair;
Titlu: Cele noua chipuri ale inimii;

Fruntea, sprancenele, narile, gura, barbia si treizeci si doi de muschi ai fetei. Acestea sunt uneltele noastre si cu ele vom croi limba fara sunete. Dragoste, dispret, amaraciune, furie, curaj, teama, dezgust, mirare, pace. In dans, ca si in viata, n-avem nevoie de mai mult de noua feluri in care sa ne exprimam. Le vom numi cele noua chipuri ale inimii. Este scurta introducere in tehnica uneia dintre cele mai vechi forme de arta. Anita Nair vorbeste despre un dans traditional din sudul Indiei, numit kathakali, in care pigmentii de pe fetele personajelor, mimica si gesturile alcatuiesc un limbaj complicat, plin de simboluri. Dintr-o astfel de arta lipseste cuvantul, dar corpul poate capata o gratie atent exersata de-a lungul anilor, prin care sunt exprimate infinitele manifestari ale afectivitatii umane. La fel cum exista culorile primare, care se pot imbina pentru a da nastere unor nuante, la fel si trairile exprimate prin vechiul dans indian se imbina pentru a scoate la suprafata dramele umane, ilustrand scene din Ramayana sau Mahabharata. Romanul Cele noua chipuri ale inimii este o calatorie senzoriala in sudul Indiei. Mirosul tare de seva si de iasomie, aromele incarcate de mirodenii si povestile se incolacesc in jurul cititorului, ametindu-l.

Anita Nair a mostenit arta marilor povestitori din Orient, care preferau naratiunea abundenta. Se incepe cu amintirile unui personaj, apoi se trece brusc la intamplarile dramatice din viata altuia. Daca este India, asteptati-va la perspectiva trangenerationala, in care amintirile se inlantuie asemenea plantelor agatatoare din padurile luxuriante, unde ai nevoie de un ghid pentru a nu te pierde. In romanul scris de Anita Nair ai doi ghizi: un celebru dansator de kathakali, care a trecut prin evenimente memorabile, si nepoata acestuia, Radha. Asemea pastoritei legendare care l-a prins in mreje pana si pe marele Krishna, aceasta Radha va presara emotiile incandescente asupra lui Chris, un scriitor si muzician american, venit special pentru a-i cunoaste unchiul. In prezenta lui Chris, ea va renunta la regulile traditionale impuse unei sotii din India.

Daca, la inceput, vei fi tentat sa lasi cartea din mana, considerand romanul un viitor scenariu pentru Bollywood, in care se repeta clasica tema a triunghiului conjugal, pe masura ce dai paginile vei descoperi multe subtilitati psihologice, ascunse in simbolurile dansului indian. Anita Nair si-a transformat romanul intr-un omagiu adus lumii artistice din Kerala, o zona pitoreasca din tinutul mirodeniilor. Dansul este peste tot in romanul sau, iar cele noua emotii, care denumesc si capitolele, devin afluentii unui fluviu interior. Chiar si personajele se transforma in tipologiile umane des intalnite in dansul traditional. Atingerile si tachinarile sunt amanate prin gesturi indelung pregatite. Radha si Chris vor cauta locuri unde se pot adaposti de privirile suspicioase ale lui Shyam, sotul Radhei, dar vor comunica printr-un ritual al gesturilor specific erotismului rafinat, pus in scena de interpretii personajelor dintr-o straveche epopee indiana, transpusa prin dans.

La inceput, cititorul se va aseza in fata scenei, urmarind fiecare destainuire, intrerupta de coregrafia Radhei si a lui Chris. Apoi, va fi chemat de unchiul Radhei, iar cuplul se va micsora pe masura ce se va indrepta spre ultimele randuri ale salii, unde va putea asculta povestea intregii familii a protagonistei. Povestea este spusa prin tehnicile imprumutate de la naratorii antici ai Orientului. Unchiul Radhei va depana amintirile dintr-o alta lume, in care tara sa era din ce in ce mai afundata in mituri, iar siluetele amantilor continua dansul prin mimica expresiva, amanand cat mai mult o posibila escapada vulgarizata.

Romanul Anitei Nair iti lasa impresia unei calatorii printr-o padure asiatica, unde vegetatia abia taiata se reface pentru a-ti opri inaintarea. La fel si intamplarile povestite de fiecare protagonist capata noi intelesuri, ingreunandu-ti drumul spre deznodamant, intr-un mod placut. Poti comanda online romanul Cele noua chipuri ale inimii de pe site-ul editurii Leda.

Autor: Anita Nair An aparitie: 2011 (tradusa in limba romana)
Titlu: Cele noua chipuri ale inimii Pret: 49.90 RON
Nr. pagini: 544 Editura: Leda (grupul editorial Corint)
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.7/10 (3 votes cast)
Anita Nair - Cele noua chipuri ale inimii, 9.7 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Anita Nair, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Leda | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Anita Nair – Cele noua chipuri ale inimii”

  1. Iubirea pe mai multe continente | TownPortal - Carti Says:
    14, 02, 2013 la 11:55 am

    […] Fruntea, sprancenele, narile, gura, barbia si treizeci si doi de muschi ai fetei. Acestea sunt uneltele noastre si cu ele vom croi limba fara sunete. Dragoste, dispret, amaraciune, furie, curaj, teama, dezgust, mirare, pace. In dans, ca si in viata, n-avem nevoie de mai mult de noua feluri in care sa ne exprimam. Le vom numi cele noua chipuri ale inimii. Este scurta introducere in tehnica uneia dintre cele mai vechi forme de arta. Anita Nair vorbeste despre un dans traditional din sudul Indiei, numitkathakali, in care pigmentii de pe fetele personajelor, mimica si gesturile alcatuiesc un limbaj complicat, plin de simboluri. Romanul Cele noua chipuri ale inimii este o calatorie senzoriala in sudul Indiei. Mirosul tare de seva si de iasomie, aromele incarcate de mirodenii si povestile se incolacesc in jurul cititorului, ametindu-l. […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.