Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Marin Preda – Morometii

Articol postat de

Marin Preda - MorometiiAutor: Marin Preda;
Titlu: Morometii;
* Recenzie trimisa pentru concurs;
Autor recenzie: Calugaru Cristian;

Morometii este un roman clasic al literaturii romane. Dintre toate cartile scrise de Preda, acesta este de departe cel mai cunoscut (scoala este catalizatorul acestei faime, Morometii fiind o lectura de baza in ciclul liceal).

Nu pot spune ca Morometii este si cel mai de calitate roman al lui Marin Preda. Dupa parerea mea, Cel mai iubit dintre pamanteni este mai captivant, mai interesant. Nu cred totusi ca putem compara aceste opere intre ele, una fiind o poveste de dragoste iar cealalta mai mult o lectie de istorie.

Pentru mine o bucata de pamant nu reprezinta nimic altceva decat o bucata de pamant. E foarte interesant sa vezi cat de mult pretuiau taranii acest pamant, care ii hranea si le baga bani in buzunar. Spun asta la timpul trecut, deoarece acum si oamenii de la tara s-au modernizat (unii chiar au conexiune la internet).
Citind cartea am ajuns la timpul in care comunistii au impus cotele pentru fondul de stat. Am realizat atunci cat de importante erau acele pogoane de pamant pentru tarani si cat de greu le era sa dea statului o parte din munca lor.

“Eroul” acestei opere este Ilie Moromete, un om inteligent si ironic. Moromete era foarte respectat si apreciat in satul sau. Atunci cand incepea sa citeasca din ziar, in poiana fierariei lui Iocan (mai tarziu in curtea lui), toti erau foarte atenti. Cel care era invitat la Moromete in curte pentru a discuta politica se simtea foarte important.

Toate planurile ii sunt distruse lui Moromete atunci cand cei 3 fiii ai sai (Paraschiv, Nila si Achim) fug la Bucuresti, luand si caii. El face rost de alti cai si dupa un timp isi reface situatia financiara, insa plecarea fiilor sai il va marca pe viata. Ducandu-se la Bucuresti, el le spune ca ii iarta si le ofera locul care li se cuvine in sat, pentru a-si intemeia fiecare familia. Baietii il refuza, dar asta nu e singura problema a lui. Nevasta lui este dezgustata de ce a facut el la Bucuresti, aici incepand ruptura intre sot si sotie (poate chiar si intre tata si copii, cei care i-au mai ramas).

Carti ca Morometii, Ion si Baltagul sunt obligatorii celui care vrea sa cunoasca viata taranilor “puri” (daca pot sa ii numesc asa). Jurnalul National a scos pe piata o varianta care are la sfarsit un interviu cu Marin Preda. In acel interviu, autorul Morometilor explica foarte ironic diferenta dintre taranul “pur” si taranul “modern”. Cand era copil, el nu putea sa invete linistit pentru ca trebuia sa munceasca. Apoi lucrurile s-au schimbat, copiii de la tara putand sa invete linistiti in timp ce copiii de la oras erau nevoiti sa faca munca taranului.

Autor: Marin Preda An aparitie: ?
Titlu: Morometii Pret: ?
Nr. pagini: ? Editura: ?
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.4/10 (28 votes cast)
Marin Preda - Morometii, 8.4 out of 10 based on 28 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Marin Preda, _Comentator: Calugaru Cristian, Concurs | 4 Comentarii »

4 Raspunsuri la “Marin Preda – Morometii”

 1. n-am Says:
  20, 05, 2010 la 6:20 am

  Ai 15 ani?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. ana Says:
  10, 11, 2011 la 5:48 pm

  Nu am avut rabdare sa citesc aceasta recenzie pana la sfarsit. Ma intreb de ce trebuia publicata!?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Alex Sima Says:
  10, 11, 2011 la 6:20 pm

  Pentru ca a fost trimisa in cadrul concursului. Curiozitatea satisfacuta? 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. Croitoru nicoleta Says:
  07, 08, 2013 la 5:46 pm

  Vreau si eu vol2 Morometii

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.