Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Marguerite Duras – Ochi albastri, parul negru

Articol postat de

Autor: Marguerite Duras;
Titlu: Ochi albastri, parul negru;

Ochi albastri, parul negru” este un roman aparte, incarcat de lirism. Nu il poti interpreta asa cum ai tinde sa o faci in mod obisnuit, pentru ca nu dispune de o actiune propriu-zisa si de  personaje bine conturate. In tablou apar un El si o Ea, El fiind indragostit mai mult de un alt El, pe care l-a zarit pentru cateva clipe de la distanta. Iubirea este prezenta mai mult la nivel abstract si partial senzorial. Intre El si Ea se naste o relatie de atractie si respingere, care ii da continuitate si care amana un final propriu-zis.

Cele doua personaje plutesc in universul unui erotism tulburator. Vor sa se atinga, dar nu o fac, isi vorbesc rar, iar femeia isi acopera fata cu matase neagra in repetate randuri, ca un ritual sepulcral sau ca o intentie de refugiu. Ea se indragosteste de el sau in orice caz incearca sa il ajute sa il uite pe celalalt barbat din trio, care le tulbura linistea printr-o ubicuitate imateriala.

“Actiunea” (daca o putem numi asa) este plasata pe perioada unei veri. Cei doi fac un pact, si anume sa petreaca fiecare seara impreuna, ea dormind pe un cearceaf alb in mijlocul unei case pustii de pe malul marii, in timp ce El are insomnii si isi petrece cea mai mare parte a timpului privind-o.

Relatia lor este mai mult unilaterala, pentru ca femeia il iubeste mai mult sau cel putin isi exteriorizeaza mai vizibil sentimentele. El este obsedat de imaginea celuilalt barbat, pe care il adora poate tocmai din cauza intangibilitatii.

Romanul este construit dintr-o serie de episoade incarcate de emotie si lirism, care au unele laitmotive: gestul femeii de a-si acoperi fata cu matase neagra, insomniile barbatului, izbucnirea in lacrimi atunci cand sentimentele sunt prea puternice si ii coplesesc sau negarea faptului ca s-ar putea indragosti de femeie.

 “El nu plange decat atunci cand ea este acolo, in locul acela, numai al lui, si pe care ea l-a luat in stapanire. Nu plange decat in cazul in care ea e acolo, iar el ar vrea ca sa nu fie decat atunci cand ii porunceste. Brusc, lacrimile nu-si mai au rostul, ca si somnul. Plansul lui este ca somnul ei. Uneori plange si ea noaptea, neauzit.”

Uneori, romanul este presarat cu didascalii, care sporeste atmosfera de teatru, cu pauze si mult joc scenic. Se pune mai mult accent pe miscarea “actorilor”, pe expresivitatea lor si pe emotii, decat pe replici:

“Uneori, pentru a-i putea privi, ar fi lasati de capul lor, in tacere, mai mult timp: in jurul lor, actorii opriti, tacuti si ei, in lumina, surprinsi de aceasta liniste.
Adeseori ea doarme. Iar el o priveste.
Uneori, miscand in somn, mainile  lor se ating, dar imediat se feresc.”

Autor: Marguerite Duras An aparitie: 2006
Titlu: Ochi albastri, parul negru Pret:
Nr. pagini: 120 Editura: Univers
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 7.0/10 (4 votes cast)
Marguerite Duras - Ochi albastri, parul negru, 7.0 out of 10 based on 4 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Marguerite Duras, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Univers | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.