Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Camil Petrescu – Patul lui Procust

Articol postat de

Patul lui ProcustAutor: Camil Petrescu;
Titlu: Patul lui Procust;
Autor recenzie: Stoica Georgiana;

Imaginati-va ca urmariti o partida de biliard in care observati ca se gasesc pe masa, printre bilele de dimensiuni normale, patru bile de dimensiuni mai mari ce au proprietatea de a-si marca vizibil traiectoria, asa cum face un creion pe hartie. Acum analizati cu atentie circuitul creat de cele patru bile si veti constata ca ele sunt intr-o stransa si complexa legatura una fata de cealalta. Iar acum, aruncati o privire asupra pozitiei acestora in raport cu buzunarele mesei. Urmariti partida pana la final si veti constata ca pe masa de biliard, din cele patru bile, una a fost inghitita rapid in unul din buzunarele mesei, iar celelalte trei se incapataneaza sa intre, doua dintre ele chiar pierzandu-se in afara mesei de joc.

Lucrurile transpuse din imaginatia dumneavoastra in Patul lui Procust stau astfel: cele patru bile traseaza destinele incrucisate ale unor oameni din societatea mondena si meschina a anilor ‘20 din Romania, in timp ce masa de biliard isi asuma rolul de tipar stabilit de societate, in care oamenii isi incadreaza perfect sentimentele si valorile morale, un „pat procustian”.

Procust era un talhar din mitologia greaca, ce isi gazduia oaspetii in singurul lui pat existent, siliti sa se incadreze perfect in el. In cazul in care respectivul oaspete era prea lung pentru patul sau, acesta era ciuntit („scurtat”), iar in cazul in care era prea scund, atunci era „lungit”.

Camil Petrescu urmareste adaptarea sau neadaptarea personajelor sale in conformitate cu regulile societatii, printr-o analiza psihologica riguroasa ce vine de multe ori in contrast cu superficialitatea acelor vremuri.

Fred Vasilescu este fiul unui industrias bogat, tanar atractiv ce duce o viata mondena, boema, alaturi de „banda”, incojurat de femei, sportiv si pasionat de aviatie. In aparenta, asa poate fi descris de catre cunoscuti dar, in esenta, Fred Vasilescu este un intelectual lucid, sensibil si introvertit, ascunzandu-si adevarata sa natura spirituala, chiar fata de femeia pe care o iubea, o anume „doamna T”.

George Ladima, un poet si ziarist recunoscut, inadaptat social, de o sensibilitate dusa la extrem, este cel care o iubeste cu o pasiune oarba pe Emilia Rachitaru, o actrita de teatru fara talent, a carei singura intentie este aceea de a promova cu ajutorul lui Ladima Complexitatea relatiei dintre cei patru ia nastere cand Fred il cunoaste pe Ladima, printr-un conflict in mijlocul caruia se afla doamna T.

Trebuie sa adaug ca un plus al originalitatii romanului consta in modalitatea narativa epistolara, ce da posibilitatea cititorului de a intra in miezul constiintei personajelor si de a vedea adevarata lor natura. Interesant este cum Fred Vasilescu afla trecutul lui Ladima, intr-o dupa-amiaza de august, in timp ce se afla in vizita la Emilia, cu intentia de a vedea “o coapsa de femeie frumos arcuita”. In aceasta dupa-amiaza ii este dezvaluita corespondenta dintre Emilia si Ladima, impreuna cu trecutul celor doi si cu tragica sinucidere a lui Ladima.

O bila intermediara in acest roman este cea a autorului, in pielea unui personaj, aflata la mijlocul distantei dintre doamna T si Fred. La rugamintea autorului, Fred Vasilescu si doamna T isi confeseaza viata amoroasa in scris.

Am fost indignata sa aflu ca, in ciuda sentimentelor sale, Fred se simtea incomod in patul iubirii pentru doamna T, sentimente ce contrastau cu vanitatea sa din viata superficiala pe care o adoptase. Am fost si mai indignata de moartea lui Fred intr-un accident de avion, fara a se sti cauza adevarata. Discrepanta stupida specifica lui Fred, dintre a dori o femeie cu tot sufletul si a refuza-o in acelasi timp, plangand noptile in fata balconului ei, ma determina a-mi lua „plusul” inapoi si a trage concluzia ca accidentul de avion a fost de fapt o sinucidere, in urma unor framantari interiore de nesuportat.

Asadar, aflati acum, la sfarsitul partidei, cine a fost ajustat in „patul procustian” si motivul pentru care cele doua bile ambitioase si inadaptate, Fred Vasilescu si George Ladima, au sarit subit de pe masa de biliard.

Autor: Camil Petrescu An aparitie: 2008
Titlu: Patul lui Procust Pret: 18 RON
Nr. pagini: 296 Editura: Gramar
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.7/10 (27 votes cast)
Camil Petrescu - Patul lui Procust, 9.7 out of 10 based on 27 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Camil Petrescu, _Comentator: Stoica Georgiana, Editura: Gramar | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.