Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Nicolae Batzaria – Din lumea Islamului

Articol postat de

Nicolae Batzaria-Din lumea IslamuluiAutor: Nicolae Batzaria;
Titlu: Din lumea Islamului;

Nicolae Batzaria tine sa precizeze inca de la inceput ca el nu scrie aceasta carte- Din lumea Islamului– ca sa ofere o viziune completa asupra Turciei, ci doar sa-si transcrie amintirile pe hartie:

“N-am alta intentie decat aceea de a asterne pe hartie impresiile si amintirile din cei cativa ani, in care am luat o parte activa la viata politica a Turciei”.


A inceput in Turcia ca inspector al Scoalelor Romanesti, a intrat in comitetul organizatiei Junilor Turci, care urmareau sa rastoarne domnia absolutista a lui Abdul Hamid si a continuat sa fie ministru in guvernul turc si delegat al Turciei la Tratatul de la Londra, care punea capat razboaielor balcanice.

In anii pe care Batzaria i-a petrecut in Turcia, el nu a continuat sa-i priveasca pe autohtoni cu alti ochi decat ai unui crestin, ai unui om din afara. Povesteste despre capeteniile miscarii Junii Turci, creionand fara partinire portretele lor si nu pregeta in a le recunoaste calitatile, dar si defectele, pe care- daca mi-e dat sa spun- le pune pe seama etniei fiecaruia.

Nicolae Iorga remarca despre capetenii: “Enver, cel frumos, sfios si ros de ambitie, Talaat, gata sa zdrobeasca, sa distruga, Giavid, cu talentul de afaceri al rasei lui semitice, printisorul egiptean improvizat Mare Vizir, figuri cu o latura de caricatura, alaturi de Arabii nobili carora le lipseste un singur lucru pentru a salva Imparatia: iubirea pentru dansa.”

Autorul este martor la ultimii ani ai Imperiului Otoman- ceea ce noi am invatat la istorie drept “chestiunea orientala”- la faramitarea Imperiului, la razboaiele balcanice si tratatul de pace de la Londra. El intelege , pe de-o parte, ca tot ceea ce i se intampla Turciei este rezultatul intregii sale istorii, dar si ca oamenii ei politici sunt incapabili sa traiasca in afara religiei lor, care le-ar permite sa se liberalizeze si determine o evolutie a tarii.

“Nenorocirea noastra a Turcilor”, imi spunea odata un Turc intr-un acces de sinceritate si disperat de situatia trista a Imparatiei, “este ca am venit in Europa avand deja o religie monoteista. De am fi venit si noi asa cum, bunaoara, au venit Ungurii si Bulgarii ca idolatri si ne-am fi convertit la crestinism, am fi fost si noi capabili de a realiza progrese mari si de a intemeia ceva statornic.”

Sunt momente in care autorul recunoaste ca nu intelege poporul turc si nu intelege de ce se complace intr-o religie atat de limitata. De exemplu, la ei functiona Seriatul. Desi aceste tribunale religioase greseau in marea majoritate a deciziilor (si exemplele din carte sunt nenumarate), iar politicienii cunosteau acest fapt, ei nu interveneau, pentru ca ar fi insemnat mult prea multa bataie de cap, pe langa o diminuare a fortei pe care Seriatul o are asupra populatiei.
Batzaria este pe alocuri partinitor in constatarile lui, precum are si unele accente etnocentrice, dar cartea ramane armonioasa.

“In alta ordine de idei, din cauza ingustei si gresitei interpretari a religiei lui Mahomed, din cauza povarei prejudecatilor si superstitiilor absurd, la care se adauga ignoranta si un trai plin de lipsuri si necazuri, rasa turceasca este , ca sa zic asa, o rasa inferioara sau-si mai drept- ramasa in stare de inferioritate. “

Un alt fapt asupra caruia se opreste Batzaria este conditia femeilor musulmane: odata cu venirea la putere a Junilor Turci si schimbarea lui Abdul Hamid cu fratele sau mai bland, autorul a crezut ca si femeia musulmana va capata drepturi egale cu barbatul sau; insa politicienii au motivat ca acest lucru nu este posibil, atat pentru ca s-ar incalca preceptele religioase, dar si pentru ca s-ar schimba mersul societatii. Insa turcii visau progres.

Religia este cea care ii impiedica pe turci sa iasa din starea in care sunt- cum spune Batzaria, in plin Ev Mediu: din cauza ca islamismul accepta doar doua credinte ca fiind religii (deci recunoscute de Coran), iudaismul si crestinismul, pentru ca numai ele au carti sfinte-”ehl kitab”, restul sunt inchinatori la idoli si deci, trebuie omorati.

“Daca nu esti musulman si nici ehl kitab, in cazul acesta esti un putperest, adica un inchinator la idoli. Cu putperestii procedura e foarte sumara: ei trebuie trecuti prin ascutisul sabiei. Asa a fost oranduit de insusi Mahomed.”

Turcia era in pragul incheierii unei conventii economice si diplomatice cu Japonia. Insa japonezii au cerut, pe langa deschiderea unei ambasade in Imperiu, si construirea de pagode. Cum Coranul nu specifica nimic despre pagode, insemna ca japonezii trebuie sa fie putperesti, prin urmare, conventia nu a mai fost incheiata.
Completeaza, in alte capitole, aceasta informatie despre religie: ”Turcul crede ca n-are alta menire decat sa serveasca religiei.”

O analiza interesanta ofera autorul in ultimul capitol al cartii, in care explica anumite remarci, dar arata si de ce programul Junilor Turci nu a putut functiona. Ei nu au inteles contextual politic care ii permitea Turciei sa existe si nu au inteles ca Imperiul Otoman nu mai exista. Prin faptul ca nu au acordat drepturi si celorlalte popoare care traiau in Imperiu (razboaiele dintre kurzi si armeni, la care face referire autorul), ei nu au facut decat sa adanceasca prapastia dintre turci si celelalte nationalitati.

“Recitind cele ce am scris, constat cu un sentiment de sincera parere de rau ca pe alocuri a trebuit sa fiu cam aspru cu Turcii, pentru care hranesc o simpatie, pe care nu caut sa o ascund si despre care am personal amintiri din cele mai placute.
Dar nu trebuie sa tainuiesti adevarul, asa cum il simti, deseori il simti si gresit- acelora carora le doresti binele. Iar raul Turcilor nu l-am dorit si nu l-as dori niciodata.”

Felul acesta de a nara al lui Nicolae Batzaria imi aminteste de Neagu Djuvara; acelasi stil plin de haz si de intelepciune, darul de a povesti, de a te face curios, de a te transporta in lumea evocata de autor, de a aprivi cu interes si de a te opri uneori sa te gandesti la ce ai citit. Limbajul e elegant fara a parea studiat si tocmai in asta rezida farmecul cartii. Legat de structurarea capitolelor, autorul ofera cateva informatii despre ceea ce contine capitolul, lucru foarte util si specific povestilor si romanelor de altadata.

Pagini memorabile de istorie, mari decizii si compromisuri pe care le stim doar partial din manualele de istorie, figuri creionate atat de puternic, incat ai senzatia ca le poti privi in ochi, o lume cu totul diferita de tot ceea ce cunoastem ca europeni si ca si crestini, o cultura si o politica pe care nu le putem intelege-” Din lumea Islamului”.

Puteti comanda cartea “Din lumea Islamului’- Nicolae Batzaria de pe site-ul editurii Tritonic.

Autor: Nicolae Batzaria An aparitie: 2003
Titlu: Din lumea Islamului Pret: 6,72 lei
Nr. pagini: 190 Editura: Profile Publishing
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (10 votes cast)
Nicolae Batzaria - Din lumea Islamului, 10.0 out of 10 based on 10 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Nicolae Batzaria, _Comentator: Flavia Dragan, Editura: Profile Publishing | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.