« Danah Zohar, Ian Marshall – Inteligenta spirituala | Pagina principala | Anna T. Cianciolo, Robert J. Sternberg – Inteligenta. Scurt istoric »
Ismail Kadare – Mesagerii ploii
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Ismail Kadare;
Titlu: Mesagerii ploii;
Ismail Kadare face parte din categoria scriitorilor pasionati pana la obsesie de istoria tarii lor. Ii analizeaza ranile cicatrizate, apoi miturile, simbolurile si traumele mostenite de-a lungul generatiilor pentru a intelege cum s-a ajuns la o drama colectiva. Cand a scris Mesagerii ploii, Kadare a parasit Albania comunista pentru a readuce la viata un episod tumultuos si un erou devenit o emblema nationala.
Mesagerii ploii aminteste de intamplarile petrecute in secolul al XV-lea, cand luptatorii albanezi condusi de neinfricatul Skanderbeg au refuzat sa devina vasalii otomanilor. Cetatea albanezilor, ravnita de otomanii care doreau sa cucereasca Balcanii, era un ghimpe in coastele unui imperiu, poate cel mai de temut din acea epoca. Mai-marii acestui imperiu le promiteau infinite privilegii vasalilor si celor dornici sa-si vanda memoria culturala in schimbul unei amnezii prospere. Desi erau depasiti numeric, amenintati si nu dispuneau de tehnica militara a padisahului de la Istanbul, locuitorii cetatii albaneze au refuzat capitularea.
Ce ar fi putut deveni o victorie de necontestat a otomanilor s-a dovedit a fi agonia celor puternici, umilinta celor nevinovati, deveniti robi, si capcana intinsa celor lucizi, pusi in fata unor dileme prin care umanizarea isi dadea ultimele palpairi, in ambele tabere. Ismail Kadare pune o lupa deasupra hartii in care apar teritoriile ravnite si campul bataliei pentru a mari dimensiunea celor uitati de istorie-anonimii taberelor de razboi. Din mijlocul furnicarului strans in jurul cetatii albaneze rasar portrete lasate pana atunci in planul secund: femeile din harem, eunucii, dar si oamenii care traiesc in umbra marilor conducatori, fara a pune mana pe sabie- ghicitorii si aruncatorii de blesteme. Dialogurile acestora sunt folosite de Ismail Kadare pentru a reda culorile si atmosfera unei epoci. Desi este albanez, scriitorul a rezistat unei tentatii patriotice si a preferat sa redea mai bine lumea otomanilor. Luptatorii din tabara albaneza raman un mister, fiind prezenti doar prin intermediul unor destainuiri plasate inaintea fiecarui capitol, scotand evenimentele ce nu se vor ingropate din pacla amintirilor.
La inceputul romanului, cititorul va urmari cronica si destainuirile unor martori hotarati sa vorbeasca dincolo de timp. Dar si martorii sunt, la randul lor, niste cronicari… atipici. Vorbesc mai mult despre groaza simtita la vederea corturilor otomane, care acopereau orizontul din fata cetatii albaneze, inaintea asediului, despre fecioarele rapite si transformate in sclave si despre temerile unui pasa cazut in dizgratie. Acesti cronicari amatori doreau sa regaseasca umanul, trairile firesti si dialogurile in care frica si dezgustul fata de ororile privite nu erau ascunse in spatele curajului si al inghetului emotional disimulat. De fapt, nu numai cetatea era sub asediu, ci insasi demnitatea si rangul detinut de Tursun-pasa. El trebuia sa cucereasca fortareata legendarului Skanderbeg pentru a-si mentine privilegiile si rangul in ierarhia Imperiului Otoman. Spre deosebire de luptatorii albanezi din cetate, el nu-si cunostea inamicii. Era pandit de sosiile razbunatoare, care si-au lepadat haina pasivitatii obediente, si de rivalii tacuti. In zadar va incerca sa caute alinare in cortul unor cadane, in prezicerile unui astrolog terifiat, in scrierile unui cronicar preocupat mai mult de inflorituri decat de realismul bataliilor si in cuvintele unui poet inflacarat pana la sminteala.
Spre mijlocul romanului, cititorul se va dumiri. Nu cronica rescrisa a unei batalii intre albanezii lui Skanderbeg si otomani este adevaratul subiect al romanului. Datele istorice sunt doar cateva repere prin care Ismail Kadare il ademeneste si pe acel cititor sceptic de felul sau, ce-ar putea sa-i acuze pe artisti de falsificarea unei realitati unice. Subiectul romanului este, de fapt, supravietuirea culturala.
In razboiul pentru Balcani si-au disputat suprematia doua civilizatii, nu armatele inegale. Luptatorii albanezi si ienicerii sunt doar niste pioni asmutiti de cei care-au inteles de multa vreme ca numai prin cucerirea unei culturi poti stapani teritorii. Inainte de-a lua cu asalt o cetate, trebuie sa cuceresti raiul armatelor care o apara. In acest rai se afla miturile, credintele, graiul si eroii acelor populatii care nu accepta capitularea in fata unui imperiu temut, sustineau marii sfetnici otomani. Cand se termina de numarat soldatii rapusi, armele si oamenii loiali, adevarata numaratoare abia de acum incepe. Invadatorul strange argumentele sfatuitorilor care sustin distrugerea limbii vorbite de ghiauri, dar si ale fanaticilor, interesati de nimicirea simbolurilor considerate sacre de catre albanezi. Doar unii raman de neclintit, mesagerii care pastreaza ritmul tobelor, prezicatoare ale ploilor nefaste pentru deznodamantul asediului.
Romanul ne dezvaluie ipostazele scriitorului Ismail Kadare: cronicarul furisat in culisele istoriei, magicianul interpretarilor spirituale ascunse in mocirla unor confruntari brutale si portretistul marilor personaje istorice avand o mie de chipuri si de trairi contradictorii. Mesagerii ploii aminteste de orizontul steril si absurd al vanitatilor mistuite intr-un razboi fara castigatori.
Puteti comanda online cartea Mesagerii ploii de pe site-ul editurii Humanitas.
Autor: | Ismail Kadare | An aparitie: | 2010 (tradusa in limba romana) |
Titlu: | Mesagerii ploii | Pret: | 27 RON |
Nr. pagini: | 240 | Editura: | Humanitas |
Subiecte: _Autor: Ismail Kadare, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Humanitas | 1 Comentariu »
03, 11, 2013 la 5:36 pm
[…] europene, dupa cea stalinista, de perioada marilor luptatori albanezi impotriva invaziei otomane (Mesagerii ploii) sau de ocuparea oraselor balcanice de catre armata italiana (Cronica in piatra. Vremea nebuniei), […]