Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Danah Zohar, Ian Marshall – Inteligenta spirituala

Articol postat de

Autor: Danah Zohar, Ian Marshall;
Titlu: Inteligenta spirituala;

Inteligenta nu se rezuma la… simpla inteligenta. Odata cu dezvoltarea psihologiei, s-a stabilit ca inteligenta este de mai multe tipuri, dincolo de binecunoscutul IQ, si anume: inteligenta sociala, emotionala, kinestezica, verbala si chiar inteligenta spirituala (SQ). Astfel, inteligenta nu se rezuma doar la cunostinte, la informatiile pe care le detii si cu atat mai putin la capacitatea de a memora repede si mult. Un om nu este inteligent doar daca dobandeste note mari la cursuri… nici pe departe, pentru ca suntem construiti cu o multitudine de talente, aptitudini si calitati. Trebuie doar sa le identificam si sa le cultivam la capacitate maxima atunci cand le constientizam.

“Un tip de organizare neurala ne permite sa gandim rational, logic, dependent de anumite reguli. Este ceea ce ne confera IQ-ul. Altul ne ajuta sa avem o gandire asociativa, strans legata de obisnuinte, capabila sa recunoasca modelele emotionale. Este cea care ne confera EQ-ul. Al treilea tip ne permite sa avem o gandire creativa, revelatoare, creatoare si care incalca regulile. Este tipul de gandire cu ajutorul careia ne reincadram si transformam modul in care gandeam anterior. Este sursa SQ-ului.”

Ce reprezinta mai exact inteligenta spirituala? Desi numele te poate duce cu gandul la religie si la ideea de credinta intr-o divinitate, termenul nu se refera la acest aspect. Inteligenta spirituala reprezinta capacitatea omului de a-si pune intrebari referitoare la sensul lui in aceasta lume si la incercarea de a gasi raspunsuri cat mai satisfacatoare.

Omul simte o neliniste interioara, un gol pe care vrea sa il umple pentru a se simti implinit, intreg. Dincolo de materialitatea si de banalitatea vietii de zi cu zi, fiinta umana cauta sensuri mai profunde ale existentei sale pe pamant si a actiunilor sale. Cine sunt, incotro ma indrept, ce rost au toate lucrurile care mi se intampla?

Inteligenta spirituala reprezinta sublimul din om, care face parte din noi intr-o mai mica sau mai mare masura. Incercam practic sa dam sens vietii noastre si intamplarilor prin care trecem. Vrem mai mult decat palpabilul, concretul si imediatul, iar lipsa profunzimii ne face sa ne pierdem busola interioara si sa ne simtim inutili si bolnavi sufleteste sau trupeste. Apare un dezacord cu noi insine, care nu ne da pace si care ne framanta, starnind incercari repetitive de a gasi raspunsuri superioare la intrebari, dileme si necunoscute.

“Fiintele umane sunt creaturi spirituale prin excelenta deoarece suntem condusi de necesitatea de a pune intrebari “fundamentale” sau “supreme”. De ce m-am nascut? Care este scopul vietii mele? De ce sa merg mai departe atunci cand sunt obosit, deprimat sau ma simt invins? Ce face ca efortul sa merite? Suntem condusi, ba chiar suntem definiti de o dorinta arzatoare specific umana de a gasi semnificatia si valoarea actelor sau a experientelor noastre.

Vrem cu tot dinadinsul sa ne plasam vietile intr-un context mai larg, datator de sens, fie ca este el reprezentat de familie, comunitate, un club de fotbal, munca de o viata, ideologie religioasa sau de Universul insusi. Tanjim dupa ceva la care sa putem aspira, care sa ne poarte dincolo de noi insine si de momentul actual, dupa ceva care sa ne ofere noua si actelor noastre valoare.”

Puteti comanda online “Inteligenta spirituala” de pe site-ul editurii Vellant.

 

Autor: Danah Zohar, Ian Marshall An aparitie: 2009
Titlu: Inteligenta spirituala Pret: 38 lei
Nr. pagini: 400 Editura: Vellant
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Danah Zohar, Ian Marshall - Inteligenta spirituala, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Vellant | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.