Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Simone de Beauvoir – O moarte usoara

Articol postat de

Simone de Beauvoir-O moarte usoaraAutor: Simone de Beauvoir;
Titlu: O moarte usoara;

Cartea lui Simone de Beauvoir, O moarte usoara, inregistreaza, cronologic, fenomenul mortii umane, o moarte provocata de boala. Scriitoarea descrie progresiv evolutia cancerului care a ros-o pe mama ei, cancerul de care s-a temut intreaga viata. Nu e o carte sumbra, in ciuda temei abordate. Scriitoarea este partial detasata vizavi de moartea care se petrece sub ochii ei, abia catre sfarsit constientizand ca mama ei chiar se transforma intr-o mana de oase, un cadavru intr-un sicriu.

Mi-erau cunoscute personajele Simone, Poupette (sora scriitoarei) si Francoise de Beauvoir din “Amintirile unei fete cuminti”. Doar ca acum Francoise este o batrana capricioasa, care si-a redescoperit libertatea, o batrana posesiva, dar care isi iubeste fetele mai mult decat orice. Foarte interesant este episodul in care autoarea analizeaza detasat viata mamei ei, urmarind cauzal fiecare schimbare si fiecare decizie a ei, explicandu-si comportamentul ei si felul de a gandi.

Vinovatia pe care cele doua surori o incearca atunci cand mama lor moare dispare prin compensatie cu suferinta si cu dedicarea lor totala in ultima luna de viata a mamei lor.

Un episod tulburator este acela in care Simone si Poupette strang lucrurile mamei din camera de spital, dupa ce ea a murit. Frica lui Francoise de moarte, speranta ei de a se vindeca, lupta pe care o da pentru a trai inca putin, totul ramane intre acei pereti ai unei camera de spital, in cartile si dictionarele ei, in florile si bomboanele pe care le-a primit.

Francoise se lupta cu tumora de existenta careia nu stie, se forteaza sa manance, sa glumeasca, sa isi cultive pasiunile. Francoise lupta. Si moare dorindu-si inca un strop de viata, crezand ca Dumnezeu, in care crezuse cu indarjire toata viata, ii va face acest dar. Dovada este faptul ca refuza impartasania, tocmai in speranta ca se va vindeca.

Pe Francoise, cititorul o poate privi dintr-o perspectiva dubla: o poate placea, intelege sau poate ca n-o va ierta. Francoise este femeia care o fascina pe Simone cand era copil, care o intimida, pe care si-o adoptase ca model si cu care se lupta pentru afectiunea tatalui ei. Francoise este cea care ii va interzice lui Simone sa iasa din casa, sa socializeze, cea care ii proiecteaza asupra vietii sexuale scarba si dispret.

Francoise este femeia ramasa libera dupa moartea sotului, femeia independenta, redescoperindu-se, femeia posesiva, care si-ar fi dorit sa ramana mereu in viata fiicelor ei, femeia pe care Simone a iubit-o si a dispretuit-o, deopotriva.

“Mamicuta draga” de pe vremea cand aveam zece ani nu se mai deosebeste de femeia ostila care mi-a oprimat adolescenta; le-am plans pe amandoua, plangand-o pe batrana mea mama.”

Sunt tulburatoare paginile in care autoarea zugraveste felul in care este tratata mama ei, felul in care ii sunt administrate medicamentele, reactiile ei fizice. Exista o tusa de naturalism in acest roman. Dar nimic nu este accentuat prea mult.

Impresia mea, ca cititor, este ca scriitoarea avea nevoie sa-si astearna aceasta experienta, pentru a o putea interiorize cu adevarat si pentru a-si putea continua viata.

Exista oare o moarte usoara? Asistentele din spital considera ca da. Un sfarsit care nu te chinuie, un sfarsit alaturi de cei dragi este unul usor. Insa o moarte nu e niciodata usoara. Poate doar privita din exterior. Caci sfarsitul iti aduce aminte mereu ca omul acela pe care il vezi acum peste o ora, doua sau trei nu va mai fi si nu vei putea sa-l mai vezi niciodata, sa-i vorbesti niciodata, sa-l mai gasesti niciodata… Iar aceste ganduri iti dau cea mai clara masura a ceea ce este o moarte.

Nu am citit decat doua carti din opera lui Simone de Beauvoir: “Amintirile unei fete cuminti” si “O moarte usoara”. In amandoua este predominanta partea autobiografica, dar tocmai aceasta ii personalizeaza opera. Simone de Beauvoir este o scriitoare sincera, chiar daca raneste sau se raneste prin ceea ce-si asuma in scris, prin experientele traite. Este o scriitoare curajoasa.

Autor: Simone de Beauvoir An aparitie: 1972
Titlu: O moarte usoara Pret:
Nr. pagini: 128 Editura: Univers
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.7/10 (10 votes cast)
Simone de Beauvoir - O moarte usoara, 9.7 out of 10 based on 10 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Simone de Beauvoir, _Comentator: Flavia Dragan, Edituri | 2 Comentarii »

2 Raspunsuri la “Simone de Beauvoir – O moarte usoara”

 1. Simona Says:
  11, 11, 2009 la 4:53 am

  Simone e una dintre cele mai mari scriitoare… EVER!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. O moarte ușoară | Tomata cu scufita Says:
  20, 11, 2011 la 11:08 am

  […] Aici găsiți o recenzie foarte exactă. Posturi similare:Toti oamenii sunt muritoriÎntrebări […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.