Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Guillermo Arriaga – Retorno 201

Articol postat de

Guillermo Arriaga - Retorno 201Autor: Guillermo Arriaga
Titlu: Retorno 201
Autor recenzie: Alexandru Petria

Daca nu primeam Retorno 201, poate ca nu aveam habar cum scrie mexicanul Guillermo Arriaga. Auzisem de acest prozator ca este unul important, ca nu e dus la biserica, ca viata din agitata sa tara musteste in paginile sale, cruda si nemiloasa. Ca un foc de pistol intr-o noapte plina de stele, cand frumusetea evidentiaza si mai mult, prin contrast, sordiditatea.

Actiunea povestirilor se petrece pe una din strazile imensului si haoticului Ciudad de Mexico, de unde si numele cartii editate de Vellant.

Personajele lui Arriaga, fie doctorul del Rio, fie vaduva Diaz, fie Vikingu sunt memorabile, interesante. Scriitorul nu plictiseste, tine tot timpul treaza atentia cititorului, fara moralizari, fara filozofari inutile, consemneaza si nu-si da cu parerea. Si consemneaza cu o stiinta a scriiturii de invidiat.

Alaturi de un interviu cu Arriaga, realizat de Marius Chivu pentru „Dilemateca”, am gasit o prezentare a sa.

„Guillermo Arriaga (n. 1958, Ciudad de Mexico) este scriitor, scenarist, regizor si producator. Este licentiat in Comunicare si are un masterat in Psihologie, la Universitatea Ibero-Americana, unde a predat cursuri de media, inainte de a se alatura Institutului Tehnologic din Monterrey. Guillermo Arriaga este scenaristul filmului nominalizat la Oscar, Amores Perros (regia Alejandro Gonzalez Inarritu, 2000). A mai fost nominalizat la premiile BAFTA pentru cel mai bun scenariu cu 21 Grams (regia Alejandro Gonzalez Inarritu, 2003) si a primit premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de film de la Cannes (2005) pentru The Three Burials of Melquiades Estrada (regia Tommy Lee Jones, 2005), film in care a jucat si un rol secundar. Filmul Un dulce olor a muerte (regia Gabriel Retes, 1999) este o adaptare dupa romanul sau omonim. In 2007, la Festivalul de film Sundance a avut loc premiera filmului El Bufalo de la Noche (regia Jorge Hernandez Aldana) o alta adaptare dupa un roman omonim. Cel mai nou film al sau (pentru care semneaza regia si scenariul), The Burning Plain (2008), le are in distributie pe Charlize Theron si Kim Bassinger. Cartile sale au fost traduse in peste zece limbi, inclusiv in romana.

Editura Vellant i-a publicat romanele Un dulce miros de moarte (traducere de Olivia Petrescu, 2008) si Escadron Ghilotina (traducere de Liliana Plesa Iacob, 2008), precum si volumul de povestiri Retorno 201 (traducere de Liliana Plesa Iacob, 2010).”

Guillermo Arriaga este un scriitor cu a carui opera nu mi-ar displace sa ma mai intalnesc. Puteti comanda cartea de fata de pe siteul editurii.

Autor: Guillermo Arriaga An aparitie:
Titlu: Retorno 201 Pret: 29,9 RON
Nr. pagini: 188 Editura: Vellant
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 7.8/10 (8 votes cast)
Guillermo Arriaga - Retorno 201, 7.8 out of 10 based on 8 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Guillermo Arriaga, _Comentator: Alexandru Petria, Editura: Vellant | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Guillermo Arriaga – Retorno 201”

 1. Domolul Says:
  23, 09, 2011 la 8:33 am

  De ce trebuie sa intelegem minti bolnave ? Poate avem alte lucruri mai bune de facut.
  Cartea aceasta este o mizerie. Este prima carte pe care am aruncat-o la gunoi. Si asta dupa ce am dat bani buni pe ea . Fara reducere.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.