Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Michael Morpurgo – Calul de razboi

Articol postat de

Michael Morpurgo - Calul de razboiAutor: Michael Morpurgo;
Titlu: Calul de razboi;

Cui i-a placut Black Beauty in copilarie sau chiar si la o varsta adulta? Unor astfel de cititori le-as recomanda in primul rand “Calul de razboi“, un roman frumos si emotionant despre unul dintre cele mai nobile animale, pus intr-un context crud al rautatii si al absurdului uman: campul de lupta. Dar cartea poate fi citita cu interes si de publicul larg, deoarece ofera o perspectiva inedita asupra naturii umane. Veti vedea in continuare de ce.

Calul din romanul de fata, personificat, poarta numele de Joey. Vorbeam de personificare deoarece actiunea, personajele, evenimentele, sunt redate prin ochii animalului. Astfel, nu doar ii cunoastem sufletul, sentimentele, gandurile, modul de a “rationa”, cat mai ales vedem mai clar greselile omului, nimicnicia lui, modul in care actioneaza de multe ori total pe dos. Implicit, romanul iti lasa uneori sentimentul ca pana si animalele pot da dovada de mai multa empatie, afectiune si inteligenta decat Omul, desavarsirea creatiei divine….

“Calul de razboi” a fost si ecranizat, in “War Horse“, iar in timp ce lecturam romanul, aveam urmatoarea dilema: Ce te face mai mult sa plangi, cartea sau filmul? Lasand gluma la o parte, relatarea este destul de emotionanta si iti atinge deseori corzile sensibile ale sufletului. Te intalnesti cu fragilitatea fiintelor, fie ca este vorba de oameni sau de animale, ti se desfasoara dinaintea ochilor ororile razboiului, iar sentimentele de mila si compasiune sunt reciproce: oamenii fata de animale si animalele fata de oameni, toti prinsi in vartejul absurd al razboiului.

Una dintre cele mai emotionante, dureroase si totodata remarcabile scene, atat din roman, cat si din film, este reprezentata de momentul in care Joey, calul de razboi, ranit, este vazut si chemat de ambele tabere. In film, momentul iti ramane cu atat mai puternic in minte, deoarece calul se incurca in sarma ghimpata si ramane neputincios intr-o stagnare dureroasa.

Scena devine memorabila in special la nivel simbolic: cele doua tabere dusmane vor ajunge sa coopereze si sa faca pace macar pentru cateva zeci de minute astfel incat sa poata scoate animalul viu de acolo. Brusc dispar granitele, dusmania si rivalitatea datorita unui cal oarecare. La cine va ramane insa Joey? Nu, n-a fost nevoie de arme, ci doar de o moneda si de alegerea cap – pajura. Iar dupa cum bine spune unul dintre personaje, ce bine ar fi fost daca si castigarea unui teritoriu s-ar fi decis asa si nu cu razboi…

“Peste o ora, poate doua, spuse el, vom face iar tot ce ne sta in putinta sa ne ucidem unul pe celalalt. Numai Dumnezeu stie de ce o facem si cred ca a uitat si El deja. Adio, galezule! Le-am aratat noi, nu? Le-am aratat ca orice problema se poate rezolva intre doi oameni, daca au incredere unul in altul. Numai de atata tot e nevoie.”

Calul de razboi va intalni diverse tipuri de oameni, la fel cum s-a intamplat si in cazul Black Beauty: si buni, si rai, ambivalenti sau capabili de transformari sufletesti. Iar tipologiile umane sunt cu atat mai bine observabile cu cat sunt redate prin ochii unui necuvantator. Prietenul lui de suflet va fi insa Albert, cei doi crescand impreuna ca niste frati, diferiti, si totusi atat de apropiati. Venirea razboiului ii va desparti inainte de vreme, insa tocmai aceasta intamplare va da un sens obsesiv viitoarelor actiuni ale lui Albert, determinat sa se inroleze in armata si sa-si gaseasca prietenul de suflet. Se vor regasi cei doi? Cel mai bine este sa aflati singuri cum se termina intreaga poveste emotionanta. Romanul “Calul de razboi” il puteti cumpara online de pe site-ul editurii Rao.

Autor: Michael Morpurgo An aparitie: 2013
Titlu: Calul de razboi Pret: 25 RON
Nr. pagini: 128 Editura: Rao
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (38 votes cast)
Michael Morpurgo - Calul de razboi, 10.0 out of 10 based on 38 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Michael Morpurgo, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Rao | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.