Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Theo Peeters – Autismul. Teorie si interventie educationala

Articol postat de

Autor: Theo Peeters;
Titlu: Autismul. Teorie si interventie educationala;
Autor recenzie: Corina Burciu;

Autismul. Teorie si interventie educationala” de Theo Peeters este o carte foarte utila, din punctul meu de vedere, persoanelor care vor sa afle cat mai multe despre aceasta tulburare. Cel mai important avantaj pe care il prezinta este exprimarea pe intelesul tuturor si scriitura fluenta, astfel incat oricine o poate citi si intelege, indiferent de pregatire. Astfel, ea este la indemana profesionistilor, care regasesc in ea numeroase studii de caz, exemple si recomandari practice pentru munca lor cu persoanele cu autism, dar se adreseaza in egala masura parintilor, persoanelor care se pregatesc pentru a lucra in acest domeniu si, de ce nu, publicului larg, care doreste sa isi faca o idee mai clara despre autism.

Ce nu este aceasta carte? Nu este un volum greoi, plin de explicatii complicate si de scheme greu de urmarit. De altfel, nu isi propune sa elucideze cauzele afectiunii sau sa enumere teorii din domeniu. Autorul pleaca de la faptul ca autismul exista si ca persoanele afectate de el au nevoie de ajutor specializat. El incearca astfel sa ofere o mana de ajutor celor care se confrunta cu aceasta tulburare, fie direct, fiind afectate de ea, fie ca rude, profesori, medici, psihologi etc. Este o carte care ne invata ce sa facem, cum sa intelegem si cum sa interpretam actiunile celor cu autism.

Insa ceea ce am apreciat cel mai mult la ea este atitudinea autorului fata de persoanele autiste. El isi pune de nenumarate ori intrebarea daca anumite tipuri de interventii sunt adaptate persoanelor cu autism, daca nu li se cere prea mult dintr-o data, in fine, daca ceea ce se asteapta de la ei prin diverse programe educationale este pentru binele lor, sau raspunde nevoilor altor persoane.

De exemplu, acorda un spatiu amplu dilemei legate de integrarea autistilor in scoli obisnuite, accentuand faptul ca pentru unii elevi este o sarcina prea dificila, care nu le este cu nimic folositoare, ci ii solicita excesiv, fara a-i ajuta sa dobandeasca abilitati necesare pentru traiul autonom.

Peeters subliniaza si faptul ca prea des noi incercam sa ii comparam pe autisti cu noi, sa ii aducem la nivelul nostru, fara a accepta ca ei sunt foarte diferiti de noi si ca au propriul fel de-a fi care trebuie respectat. El propune, in acest sens, ca adaptarea sa vina mai mult din partea noastra, pentru ca noua ne este mai usor in viata de zi cu zi decat lor si este o dovada de politete sa te adaptezi si sa incerci sa il sprijini pe cel mai putin norocos decat tine.

Multimea de exemple din carte ne ajuta sa intelegem cat de diferit vad lumea persoanele cu autism, indiferent de gradul lor de adaptare si integrare. Chiar si cei cu un nivel inalt al inteligentei si al aptitudinilor sociale se confrunta cu greutati inimaginabile pentru oamenii de rand. Meritul cartii de fata sta tocmai in faptul ca aduce aceste marturii in fata noastra si ne ajuta sa intelegem ca fiecare gest al unei persoane cu autism, oricat de bizar si lipsit de sens ni s-ar parea, are de fapt o semnificatie, incearca sa ne comunice ceva, intr-o maniera proprie.

De asemenea, putem sa intelegem datorita marturiilor din carte ca lucruri care pentru noi sunt banale, pe care noi nici nu le observam, sunt de o importanta cruciala pentru autisti si le pot provoca emotii dintre cele mai puternice, pe care insa ei nu stiu cum sa le exprime. Cartea este deosebita si prin faptul ca distruge niste mituri, cum ar fi acela ca persoanele cu autism nu au sentimente. Autorul subliniaza clar ca acest lucru este neadevarat, dar ca posibilitatile acestora de a le exprima sunt limitate si deseori iau forme neobisnuite.

Este cu siguranta o carte ce merita citita pentru a intelege mai multe despre cei de langa noi si pentru a afla in cate moduri distincte poate fi vazuta aceeasi realitate, dar si cum putem sa ii ajutam efectiv pe cei ce sufera de autism. Eu as reciti-o in primul rand pentru respectul pe care il arata autorul pentru autisti si pentru demersul lui de a-i prezenta intr-o lumina realista, cu deficientele lor, dar si cu punctele lor forte. Intreaga carte este o pledoarie excelenta pentru drepturile persoanelor cu autism si pentru responsabilitatea pe care trebuie sa si-o asume cei care iau decizii in numele lor in ceea ce priveste modul in care inteleg sa-i sprijine.

 

Autor: Theo Peeters An aparitie: 2009
Titlu: Autismul. Teorie si interventie educationala Pret: 30 lei
Nr. pagini: 320 Editura: Polirom
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.3/10 (6 votes cast)
Theo Peeters - Autismul. Teorie si interventie educationala, 9.3 out of 10 based on 6 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Theo Peeters, Editura: Polirom | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.