Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Kazuo Ishiguro – Sa nu ma parasesti

Articol postat de

Kazuo Ishiguro - Sa nu ma parasestiAutor: Kazuo Ishiguro;
Titlu: Sa nu ma parasesti;
Autor recenzie: Dorina Geicu;

Sa nu ma parasesti” este o poveste sensibila si tulburatoare de dragoste, infiripata intre niste fiinte speciale, denumite clone, create pentru a dona organele lor oamenilor adevarati.

Intreaga actiune a cartii e povestita de Kathy, eroina principala, care isi rememoreaza viata, incepand cu perioada copilariei, petrecuta la Hailsham, un centru unde se cresteau si educau clone, care mai tarziu urmau sa-si doneze organele oamenilor aflati in suferinta.

Romanul nu are actiune semnificativa, dar detaliile de descriere si indiciile oferite treptat capata semnificatie pe masura ce inaintezi in lectura si de aici provine si frumusetea cartii.

Kathy descrie minutios Hailshamul si relatia sa cu ceilalti copii de aici, dar si cu profesoarele ce ii educau, dar mai ales supravegheau pe toti pentru a se asigura ca nu se imbolnavesc sau nu isi fac rau. Celor prezenti in centru nu li se dezvaluie care este misiunea lor, dar li se spune ca trebuie sa aiba mare grija de sanatatea lor si sa fie atenti cu cine intra in contact atunci cand vor parasi centrul.

Hailsham nu e o inchisoare sau un spital unde se fac experimente, iar clonele nu sunt fiinte ciudate, deosebite de noi, oamenii, ci se comporta la fel: rad si plang, se indragostesc, asculta muzica sau picteaza. Situatia prezentata in roman pare foarte reala, te face sa iti imaginezi ca, undeva aceste fiinte chiar exista si se sacrifica pentru binele nostru.

Kathy impreuna cu prietenii ei, Ruth si Tommy vor fi singurii care vor ramane impreuna si dupa ce ajung la adolescenta si sunt nevoiti sa paraseasca Hailsham. Cei trei vor forma un triunghi amoros, intre ei se stabilesc legaturi ciudate, greu de definit si situatia se va clarifica doar spre sfarsitul romanului.

Cartea este diferita de tot ce am citit pana acum, ridica si anumite probleme de etica, ne face sa ne intrebam ce s-ar intampla daca aceste fiinte create artificial ar exista cu adevarat, daca au suflet sau nu. Situatia pare foarte reala si la gradul in care evolueaza omenirea ar putea deveni posibila intr-un viitor nu foarte indepartat.

In 2010 s-a lansat si filmul “Never let me go”, si desi are in distributie actori destul de talentati (Carey Mulligan, Keira Knightley, Andrew Garfield ) nu mi se pare o ecranizare stralucita; e ca si cum povestea ar fi spusa apasand butonul FFD (fast forward), totul se intampla prea repede, sunt sarite multe scene importante din carte, scene esentiale pentru a deslusi cat mai bine intelesurile profunde ale romanului. Oricum e de preferat sa cititi cartea si apoi sa vizionati filmul, pentru ca daca veti face invers nu veti mai fi atrasi de actiunea romanului lui Kazuo Ishiguro.

Autor: Kazuo Ishiguro An aparitie: 2006
Titlu: Sa nu ma parasesti Pret: 29,95 RON
Nr. pagini: 346 Editura: Polirom
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.8/10 (9 votes cast)
Kazuo Ishiguro - Sa nu ma parasesti, 9.8 out of 10 based on 9 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Kazuo Ishiguro, _Comentator: Dorina Geicu, Editura: Polirom | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.