Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Patricia Hedges – Personalitate si temperament (Ghidul tipurilor psihologice)

Articol postat de

Autor: Patricia Hedges;
Titlu: Personalitate si temperament (Ghidul tipurilor psihologice);
A aparut in anul: 2006;
Autor recenzie: Watashirei;

E imposibil sa nu va fi simtit niciodata derutati de modul in care gandesc si se comporta alte persoane. Deseori este foarte greu sa cadem de acord cu parintii, cu prietenii, cu colegii de munca, sau chiar cu seful sau profesorul nostru. Concluzia este de obicei una singura: suntem foarte diferiti unul de celalalt. Poate parea o problema initial, insa diferenta dintre noi este de fapt solutia. Desi la prima rasfoire a cartii, clasificarile facute sau preluate de la alti cercetatori de autoarea cartii Personalitate si temperament, Patricia Hedges, par putin prea complexe pentru un neinitiat in psihologie, impresia se schimba indata ce incepi sa citesti.

Citind aceasta carte, am constientizat ca nu e o problema sa fii diferit. Desi, de cele mai multe ori, simtim ca nu ne regasim in atitudinea unei alte persoane, acest lucru se intampla pentru ca anumite tipuri de personalitate sunt mai rar intalnite decat altele, fapt ce diminueaza sansa de a intalni pe cineva care sa ne semene. Nu esti inferior nimanui, ci esti pur si simplu diferit de altii, lucru de altfel, perfect normal. Am invatat sa ma inteleg mai bine pe mine insami si sa ma accept, dar am invatat totodata si cum sa ii accept si pe ceilalti, imbunatatind continuu relatiile cu persoanele din jurul meu.

Din primele pagini am constatat ca limbajul este atat de accesibil si exemplele atat de banale si des intalnite in viata noastra cotidiana, incat este imposibil sa afirmam ca nu am fost pusi niciodata in situatia despre care vorbeste autoarea.

In functie de patru atitudini si predispozitii, impartite fiecare in doua tipuri total opuse, sunt prezentate caracteristicile a 16 tipuri de personalitate si a patru tipuri de temperament. Se pune accent foarte mult pe calitatile si pe defectele lor, intotdeauna oferindu-se pentru fiecare tip in parte sfaturi cum sa isi imbunatateasca partile mai slab dezvoltate.

Cele patru predispozitii sunt urmatoarele:
– Extravertirea si Introvertirea (legate de preferinta noastra pentru lumea exterioara sau interioara);
– Functia Senzoriala si cea Intuitiva (legate de modul in care asimilam informatii despre lumea inconjuratoare);
– Functia Reflexiva si cea Afectiva (legate de modul in care luam decizii);
– Functia Judicativa si cea Perceptiva (legate de stilul nostru de viata: organizat, respectiv flexibil);

In cele 180 de pagini ale cartii suntem pusi fata in fata cu mai multe medii in care se manifesta diferentele dintre noi, de multe ori provocand iritare si dand senzatia de “geniu neinteles” fiecarui tip. Trebuie sa recunoastem ca deseori traim un sentiment de unicitate si resemnare, intrebuintand mai convingatori decat oricand expresia: “nimeni nu poate intelege prin ce trec”. Patricia Hedges m-a facut sa constientizez putin cat de banal sunt ca om, si cat de usor ma pot regasi in tiparele ei, cu adevarat general-valabile.

Exemplele concrete, cat si analizele generale ale fiecarui tip sunt analizate din punctul de vedere al familiei, al comportamentului la locul de munca, al carierei, al meseriei de profesor si al stilului de invatare adoptat de elevi. Se scoate in evidenta tipologia profesorilor, cu metodele lor total diferite de predare, se analizeaza succesul pe care il au in fata “publicului” lor: elevii (si ei, foarte diferiti). Pe parcurs se pune mult accent si pe nevoile deosebite ale copiiilor de a primi informatia intr-un mod cat mai adecvat personalitatii lor in plina formare.

Cele cateva capitole axate pe tiparele psihologice intalnite in invatamant (atat din perspectiva adultului-profesor, cat si a copilului-elev), m-au facut sa cred ca poate fi o carte potrivita penrtu cei care doresc sa studieze Psihopedagogia.

Ghidul Patriciei Hedges te invata sa determini personalitatea si temperamentul oricarui om. Iti vei cunoaste mai bine firea si reactiile in situatiile-cheie ale vietii si vei deveni, poate, mai intelegator cu cei diferiti de tine.

Citind Personalitate si comportament devenim inainte de toate constienti de diferentele dintre noi si suntem mai flexibili atunci cand vine vorba de nevoile altora. Este o carte care, din punctul meu de vedere (al omului pasionat de relatiile interumane) merita citita daca vrem sa traim in deplina armonie cu noi insine si cu cei din jurul nostru.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.1/10 (7 votes cast)
Patricia Hedges - Personalitate si temperament (Ghidul tipurilor psihologice), 9.1 out of 10 based on 7 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: Anca Bolocan, Editura: Humanitas | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.