« David Bell – Zenisme: Sa radem pe calea catre iluminare | Pagina principala | Mathias Malzieu – Mecanica inimii »

Antoni Casas Ros – Teorema lui Almodóvar
Articol postat de Stefan Toma
Autor: Antoni Casas Ros;
Titlu: Teorema lui Almodóvar;
Antoni Casas Ros mi-a fost, pana la acest prim roman, un nume total necunoscut. Si la fel de necunoscut putea sa fie multor cititori din 2008 incoace, atunci cand si-a publicat romanul de debut intitulat destul de ambiguu “Teorema lui Almodóvar”. Originar din Catalonia Franceza, Casas Ros a devenit cu rapiditate un scriitor destul de controversat pe meleagurile hexagonului. Insa controversa ce este legata de numele si scrierile lui nu este una benevola. Dimpotriva. In urma unui accident de masina intamplat acum 15 ani, scriitorul a ramas desfigurat. Probabil foarte putine persoane stiu cum arata din moment ce acesta nu si-a mai facut aparitia in public inca de la tragicul accident. Unii editori francezi au acuzat ca Antoni Casas Ros nici macar nu ar exista, identitatea lui fiind migalos tesuta pentru a atrage publicul.
Teorema lui Almodóvar este un volumas mic, cu accente autobiografice si cu un subiect ce nu ne este dat sa citim in fiecare zi. Asemeni ego-ului sau real, personajul lui Ros este un scriitor ce in urma unui accident si-a pierdut atat sotia cat si identitatea. Acesta rareori paraseste locuinta proprie si atunci doar pe timp de noapte, avand mare atentie sa se deghizeze foarte bine. Personajul lui Ros traieste intr-un fel de austeritate auto-impusa. Trebuind sa isi castige traiul cumva, acesta da lectii de matematica pe internet. Cugetarile scriitorului sunt interesante, cuprinzand domenii precum matematica ori fizica pana la rolul omului in lume si adaptarea bestiei. Planurile se schimba atunci cand acesta il cunoaste pe transsexualul Lisa, o persoana care ii arata ca, pana la urma, un om se poate indragosti mai mult de fond decat de forma. Relatia lor este una ce distruge barierele conventionalului si nu o data se intampla ca autorul sa para ca ii place periplul dincolo de normalului social. Cel de-al doilea element semnificativ in roman este celebrul regizor Pedro Almodóvar, care vrea sa toarne un film bazat pe viata artistului mutilat. Nu stiu de ce, insa pasajele din carte in care Almodóvar aparea, mi se pareau destul de searbede si voiam sa dau mai repede paginile sa ajung la gandurile scriitorului ori la intalnirile acestuia cu Lisa.
Incerc sa privesc lumea pana ce asta ii scoate la lumina frumusetea, chiar daca actiunea este bizar de utopica. Stabilesc teorema lui Almodóvar: este suficient sa privesti destul de mult timp pentru a transforma oroarea in frumusete
Un volumas destul de visceral, scris cu o pasiune deliranta si un sentiment al organicului greu de descris. Era totusi de asteptat ca scriitorul sa foloseasca asemenea tehnici daca ne gandim putin ca volumul acesta a zacut in Ros timp de 15 ani. Timp suficient zic eu, pentru a fi talmacit si rastalmacit. Pe de alta parte, utilizand un limbaj bogat, autorul sufera de boala digresiunii. Cititorul trebuie sa contribuie cu ceva mai multa atentie decat de obicei pentru a urmari fiecare tema pe care Casas Ros incepe sa patineze in voie.
(…) ma intreb de ce forma are atata importanta. Intotdeauna te indragostesti de forma, dar forma nu este decat aspectul care cuprinde altceva. De ce nu ne putem indragosti de esenta? Ma consolez spunandu-mi ca forma exprima esenta si ca esenta iubeste forma
Puteti comanda romanul de pe site-ul editurii Vellant.
Autor: | Antoni Casas Ros | An aparitie: | 2010 |
Titlu: | Teorema lui Almodóvar | Pret: | 27,90 RON |
Nr. pagini: | 135 | Editura: | Vellant |
Subiecte: _Autor: Antoni Casas Ros, _Comentator: Stefan Toma, Editura: Vellant | Nici un comentariu »