Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Vanora Bennett – Sange regesc

Articol postat de

Autor: Vanora Bennett;
Titlu: Sange regesc;

Sangele regesc are in roman doua conotatii: una de binecuvantare, sangele regesc beneficiind de protectia divina si de veneratia vulgului; dar si o latura intunecata, care duce cu gandul la un blestem. Din cauza originii ei nobile, Catherine de Valois, eroina cartii, va fi nevoita sa accepte aproape tot ceea ce ii impun ceilalti. Nu poate iubi pe cine vrea ea, nu se poate casatori conform unei alegeri personale, nu isi poate creste copilul asa cum isi doreste si, desi are statut de regina, isi da seama ca e doar un simplu pion lipsit de orice putere intr-o lume in care doar cei violenti si cruzi isi impun regulile.

“Ea mai vorbise si inainte despre sangele regesc francez. Era povestea pe care i-o spunea mereu lui Harry: ca aceeasi familie domnise in Franta vreme de o mie de ani si ca aceasta avea sa domneasca mereu, caci Dumnezeu o unsese pentru asta; ca sangele lor era ocrotit de Dumnezeu si de sfinti; ca, drept dovada, sangele lor avea o culoare aparte, mai rosie si mai limpede si mai curata. Harry chiar venise o data la Owain si-i spusese: “Sangele meu e diferit de al tau. E mai rosu; este – spusese el sasait, nestiind cuvantul in engleza – clarissimus.”

Descrierea cartii vorbeste despre “Povestea unei mari regine, o femeie de un curaj imens, care a trait dupa propriile-i reguli: o adevarata supravietuitoare.” Ei, toata fraza asta are un singur cuvant adevarat: probabil “supravietuitoare”, in sensul ca a reusit sa mearga mai departe, cu toate ca necazurile s-au tinut lant. Totusi, Catherine nu a dat dovada de “un curaj imens”. Nici pe departe. Mi-a dat mai degraba impresia ca s-a tarat prin viata, simtindu-se tot timpul neputincioasa si fara sa indrazneasca macar sa isi spuna punctul de vedere.

Rareori o vei vedea pe Catherine luptand pentru ea si macar incercand sa influenteze partial deciziile celorlalti in ceea ce o priveste. Iar a spune ca ea a trait “dupa propriile-i reguli” este deja o exagerare fara nici un fel de acoperire. Catherine a trait doar dupa regulile altora. Cel care s-a straduit sa influenteze cursul evenimentelor in favoarea ei a fost Owain, barbatul care a iubit-o cu aceeasi dedicare chiar si dupa multi ani de la prima lor intalnire. El este adevaratul om care s-a straduit pe cat posibil sa o ajute pe regina sa aiba parte si de bucurii, nu doar de neplacerile cauzate de barbatii avizi de putere care roiau in jurul tronului.

Probabil cele mai emotionante momente din roman sunt cele in care Catherine incearca sa isi protejeze baiatul, Harry, de cruzimea si problemele starnite in jurul mult ravnitului tron. Nu va putea insa sa il scape de cea mai mare nenorocire predestinata acestuia: aceea de a deveni rege. Iar incoronarea s-a facut atunci cand Harry avea doar 9 ani, iar copilaria lui s-a impartit intre incercarile disperate ale mamei de a-i asigura un univers linistit si protector si intruziunile brutale ale contelui Warwick, pornit sa faca din el un barbat, impunandu-i lectii violente de manuire a sabiei si a arcului…

Iar regina va trai in permanenta cu angoasa epuizanta ca baiatul ei sa nu ii semene tatalui ei, lovit de nebunie din cauza ca a fost coplesit de o responsabilitate mai mare decat putea duce: aceea de a fi rege, intr-o lume sfasiata de interese meschine si de ura fatisa.

“Sange regesc” este un roman istoric. La acest aspect care i-ar putea descuraja pe multi se adauga si faptul ca dimensiunile cartii intra in categoria “masiv”, si ca numar de pagini (664!), si ca greutate (nu prea poti lua romanul dupa tine in poseta…). Si totusi, cartea de fata merita citita, cu atat mai mult daca dispui de timp suficient. Chiar vei fi multumit / a de alegerea facuta. Autoarea impleteste foarte ingenios diverse momente si personaje istorice cu fictiunea, iar cititorul nu mai vede dimensiunea naratiunii ca pe un impediment, dimpotriva. Parca n-ai mai vrea sa se termine.

In plus, am ales cartea de fata si datorita faptului ca citisem anterior un alt roman istoric scris de aceeasi autoare, si anume “Regina matasurilor“, de asemenea intr-un volum de mari proportii, care mi-a placut foarte mult. Iar “Sange regesc” m-a incantat chiar si mai mult, si tind sa cred ca cel mai mare merit este al scriitoarei, prima de pana acum, din ce carti cu tema istorica mi-au cazut in mana, care a reusit sa faca acest gen literar chiar interesant. Mai ales ca eu, cum aud de istorie, am tendinta sa zic in secunda doi: A, nu, in nici un caz! Dar de data aceasta, chiar va recomand sa cititi romanul, pe care il puteti comanda online de pe site-ul editurii All.

Autor: Vanora Bennett An aparitie: 2011
Titlu: Sange regesc Pret: 39.90 lei
Nr. pagini: 664 Editura: All
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.0/10 (5 votes cast)
Vanora Bennett - Sange regesc, 8.0 out of 10 based on 5 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Vanora Bennett, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: All | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.