Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Kate Atkinson – Viata ca un joc de crochet

Articol postat de

Kate Atkinson - Viata ca un joc de crochet Autor: Kate Atkinson;
Titlu: Viata ca un joc de crochet;

Viata ca un joc de crochet” mi-a parut o carte destul de haotica. Te pierzi prin cotloanele timpului, avand in vedere faptul ca Isobel, personajul feminin central, face tot felul de excursii printre segmentele temporale, fara sa isi doreasca asta, iar naratiunea romanului reprezinta un conglomerat de intamplari marunte, nesemnificative, menite sa ascunda drama dureroasa a unei familii parca urmarite de un blestem. 

Cartea este deschisa de o poveste veche, un soi de legenda care sta la originile familiei Fairfax si totodata si la baza imprecatiei de care pare urmarit acest neam, menit sa nu aiba parte de fericire si de vieti prea indelungate.

“O slujnicuta de la bucatarie, o fata nestiutoare, sustinea ca o vazuse pe Lady Fairfax disparand de sub Stejarul Domnitei, topindu-se in departare pana cand rochia de brocart verde nu s-a mai deosebit de arborii din jur. In timp ce figura lui Lady Fairfax se voala din ce in ce mai mult, povestea slujnica, stapana aruncase un blestem cumplit asupra neamului Fairfax, trecut si viitor, iar ecoul strident al tipetelor ei monstruoase vibrase in aer multa vreme dupa ce persoana ei se facuse nevazuta.”

Isobel, fratele ei si ceilalti membri ai familiei Fairfax din prezent se confrunta cu trauma disparitiei mamei lor, Eliza, care va deveni o prezenta ireala si totusi obsesiva prin invocarea ei in cele mai neasteptate momente ale vietii lor de zi cu zi. Fiecare in parte este afectat de absenta acesteia, ca si cum ar lipsi o rotita vitala din sistem, care face intregul organism sa sufere cumplit odata cu fiecare respiratie.

In timp ce Isobel simte lipsa mamei in special prin prisma absentei unui model feminin adecvat, fratele ei, Charles, incearca sa gaseasca o explicatie a disparitiei mamei la fel de inexplicabila ca si disparitia in sine. Astfel, crede ca cea mai plauzibila varianta este cea in care Eliza a fost rapita de extraterestri si gaseste un adevarat refugiu in noul lui hobby de a se documenta despre posibilitatea existentei de fiinte inteligente in afara spatiului terestru.

In lipsa mamei, Isobel va avea doua femei in viata ei, femei care nu sunt deloc capabile sa umple golul lasat de deficitul modelului matern. Matusa ei, Vinny, o fiinta destul de ciudata (nu mai prejos comparativ cu ceilalti membri ai familiei) este mult mai preocupata sa acorde atentie hoardelor de pisici pe care le detine decat copiilor. Cealalta femeie, Debbie, nu isi joaca nici macar rolul de mama vitrega, ci doar de iubita a tatalui lor, cu care acesta a venit pur si simplu acasa, convins ca sotia lui, din moment ce e disparuta, e si moarta.

Fiecare personaj in parte are doza lui de nebunie si de ciudatenie, care totusi, in contextul familiei Fairfax, este o normalitate. Iar Isobel nu se mai mira de nimic, iar scaparile ei prin diversele cutii temporale nu o mai socheaza, ci mai mult le relateaza cu sarcasm si resemnare, prea plictisita sa le mai gaseasca o explicatie rationala si un sens.

Daca te atrage ideea unei lecturi misterioase, haotice, cu iz de povesti gotice, fantome si intamplari inexplicabile, poti comanda online “Viata ca un joc de crochet” de pe site-ul editurii Leda.

Autor: Kate Atkinson An aparitie: 2013
Titlu: Viata ca un joc de crochet Pret: 44,90 lei
Nr. pagini: 480 Editura: Leda
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.6/10 (34 votes cast)
Kate Atkinson - Viata ca un joc de crochet, 9.6 out of 10 based on 34 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Kate Atkinson, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Leda | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Kate Atkinson – Viata ca un joc de crochet”

  1. Lana Says:
    22, 08, 2015 la 1:03 pm

    Imi place mult recenzia ta. Am citit si eu cartea doar jumatate pentru ca am pierdut-o dar am sa o cumpar din nou si am sa o termin de citit. Oricum frumoasa recenzia 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.