Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Charlotte Bronte – Un pension de domnisoare

Articol postat de

Autor: Charlotte Bronte;
Titlu: Un pension de domnisoare;

Un pension de domnisoare” este primul roman pe care l-am citit scris de Charlotte Bronte. Aveam ceva cunostinte vagi despre autoare, stiam ca sunt trei surori Bronte, si anume Emily, Anne si Charlotte, dar inca nu imi cazuse in mana nici o carte semnata de vreuna dintre ele. Nu stiu (deocamdata… ) cum au scris surorile ei, dar pot sa va spun ca imi place stilul lui Charlotte. M-a convins de la primele pagini, desi mai intalneam pe ici colo diverse stereotipuri de literatura siropoasa care in general ma plictisesc ingrozitor. Totusi, ai parte de o lectura placuta, iar eventualele “scapari” idilice se iarta usor, pentru ca se armonizeaza cumva cu intregul.

Charlotte promoveaza o combinatie inedita intre romantism si realism. Personajele ei au parte initial de greutati, trebuie sa isi castige painea cu sudoarea fruntii, in sensul ca au de luptat indarjit pentru a putea obtine ceea ce altii au pur si simplu: o viata normala, un loc de munca platit acceptabil si o iubire adevarata si intensa. Nimic nu este simplu pentru eroii din roman. Soarta lor pare sa fie una pornita impotriva lor, cu greutati inimaginabile pentru omul modern, insa cu efort si rabdare, lucrurile se aseaza treptat si totul se incheie intr-o nota optimista.

“Mi-am spus ca eroul meu va trebui sa razbata in viata prin munca, asa cum fac adevaratii oameni – ca nu va primi nici un siling pe care sa nu-l fi castigat cu truda – , ca n-o sa ajunga deodata, intamplator la prosperitate si la o pozitie sociala inalta; ca orice bunastare va trebui sa fie atinsa cu sudoarea fruntii lui, ca inainte de a-si fi gasit pana si un umbrar sub care sa se adaposteasca, va trebui sa urce cel putin jumatate din drum, pe “Dealul Greutatilor”; ca nici macar nu se va casatori cu o fata frumoasa sau cu o doamna de vita nobila. Ca fiu al lui Adam, va trebui sa impartaseasca soarta lui Adam si, de-a lungul vietii, sa goleasca o cupa bine amestecata a placerilor moderate.”

Asta spune autoarea si, intr-adevar, asta face. Isi chinuie personajele la inceput, dar nu cu sadism, ci doar pentru a le maturiza si pentru a le scoate la iveala mai puternice si mai intelepte. In plus, din momentul in care obtin un lucru pentru care au muncit din greu, personajele lui Charlotte stiu sa-l aprecieze la justa valoare. Scriitoarea isi trece eroii printr-un adevarat proces de transformare in oameni deosebiti, buni si inteligenti. O initiativa cumva moralizatoare, prin care se promoveaza necesitatea unei dezvoltari personale in concordanta cu valorile etice si umane.

Eroul romanului, William Crimsworth, este sarac si ajunge sa lucreze pentru fratele lui bogat, Edward, de care nu il leaga decat o relatie rece, cu tendinte de destramare totala. Este rupt de viata searbada si de tensiunea existenta intre el si frate de catre Hunsden, un personaj atipic, care reuseste sa pastreze laolalta un sarcasm iritant la adresa lui William si totodata o bunatate de samaritean fata de acelasi om. Ajutat de Husden, isi gaseste o noua slujba. Si aici apare fascinantul pension de domnisoare…

William nu se considera un barbat frumos sau atragator, si majoritatea personajelor pareau sa ii confirme acest lucru. Totusi, prin inteligenta si fel de a fi, reuseste sa atraga atentia directoarei pensionului, Zoraide Reuter, o prezenta fermecatoare. Va fi ea iubirea vietii lui William? Se pare ca nu, deoarece apare in cadru o alta prezenta feminina mult mai complexa si misterioasa…

Nu ma indoiesc de faptul ca o sa va prinda romanul scriitoarei Charlotte Bronte. In ceea ce ma priveste, pot sa va spun sigur ca m-a prins serios. Si ma gandesc sa citesc musai si “Jane Eyre”, considerat unul dintre cele mai celebre romane din literatura engleza. Dar pana una alta, puteti comanda online “Un pension de domnisoare” de Charlotte Bronte de pe site-ul editurii Artemis.

 

Autor: Charlotte Bronte An aparitie:
Titlu: Un pension de domnisoare Pret: 4,5 lei
Nr. pagini: 238 Editura: Artemis
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.3/10 (4 votes cast)
Charlotte Bronte - Un pension de domnisoare, 9.3 out of 10 based on 4 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Charlotte Bronte, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Artemis | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.