Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Catia Maxim – Clipe salvate

Articol postat de

Catia Maxim - Clipe salvateAutor: Catia Maxim;
Titlu: Clipe salvate;

Romanul Clipe salvate prezinta o structura asemanatoare operei “Adam si Eva” de Liviu Rebreanu. O serie de povestiri, cu un final previzibil si o tema comuna: femei care traiesc o aventura erotica fara sorti de continuitate.

Daca in “Adam si Eva”, iubirea era ridicata la nivel de ideal si perfectiune, ilustrandu-se in multiple ipostaze mitul androginului, in “Clipe salvate”, personajele mizeaza pe trairea clipei si pe o dragoste consumata intr-un prezent etern, in aspectul ei carnal, fara implicarea unui atasament afectiv care ar asigura si o continuare a povestii.

Cartea contine sapte povestiri, din care primele cinci prezinta un final comun si previzibil: personajul feminin cunoaste un barbat cu care ajunge inevitabil in pat, chiar daca prin acest gest inseala. Personajele feminine nu vad insa actiunea din perspectiva moralitatii, ci ele mizeaza doar pe trairea clipei.

Titlul de “Clipe salvate” se raporteaza la mentalitatea promovata oarecum de carte, si anume renuntarea la tabu-uri, trairea prezentului ca singur element temporal palpabil si ridicarea trairii dionisiace la rang de prioritate, atat timp cat “clipa” ofera o stare de extaz personajului.

Revenind la finalul previzibil, pot spune ca pe mine, ca cititor, ma dezamageste posibilitatea de a anticipa fara un prea mare efort actiunea povestirii. Ce imi mai mentine mie interesul treaz? Pentru ce as mai citi o povestire careia ii cunosc sau ii pot banui finalul? Nu ma incanta cu nimic o serie de povestiri trase la indigo, chiar daca se schimba decorul si personajele.

Fac exceptie de la regula ultimele doua povestiri: “Punct si de la capat” care prezinta doi indragostiti si dilemele lor in tentativa de a-si uni destinele, si “Visul”, caruia inca nu i-am gasit o logica in tematica generala a cartii. Probabil ca povestea a fost doar un pretext pentru sublinierea deja exhaustiva a ideii de “carpe diem”: “Si buzele ei par a rosti acele vorbe dintotdeauna simtite, dar nerostite: viata e vis, dar clipa exista!”

Cat despre aspectul moral sau imoral al alegerilor facute de personajele feminine din “Clipe salvate”, pot spune doar ca “Bancherul” mi-a pus capac. Un sot infirm isi incurajeaza sotia sa il insele, sub argumentul unei nevoi fizice:

“Am nevoie de o femeie adevarata langa mine! Nu o plangacioasa careia sa-i fie teama de propriile reactii, nu una care sa fuga de dorintele ei firesti […]. Dupa care paraseste livingul si trecand pe langa femeia lui, o loveste usor strengar peste fund. Atat!”

Desi limbajul personajelor se vrea a fi unul veridic, mie mi-a parut cu atat mai fortat si mai teatral. Iar injuriile din carte, putine ce-i drept, nu fac decat sa agaseze vizual. Inca vad literatura ca pe un sector in care nu au ce cauta cuvintele vulgare. Le auzim si le citim oriunde, ele nu aduc nici un fel de beneficiu sau stil scriiturii, dimpotriva.

Puteti comanda online “Clipe salvate” de Catia Maxim de pe site-ul editurii Nicol.

Autor: Catia Maxim An aparitie: 2008
Titlu: Clipe salvate Pret: 10,90 RON
Nr. pagini: 159 Editura: Nicol
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.1/10 (16 votes cast)
Catia Maxim - Clipe salvate, 8.1 out of 10 based on 16 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Catia Maxim, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Nicol | 2 Comentarii »

2 Raspunsuri la “Catia Maxim – Clipe salvate”

 1. Să ne bucurăm… « Pe canapeaua Catiei Says:
  01, 12, 2009 la 2:01 pm

  […] edit later , 1 decembrie :  Pentru că  adevărul are atâtea chipuri câţi oameni sunt,  azi am avut surpriza , eu spun plăcută , de a citi o recenzie  deloc comodă despre  Clipe salvate în […]

 2. catia maxim Says:
  01, 12, 2009 la 2:27 pm

  Mulţumesc pentru lectură…

  * O rectificare , dacă îmi permiteţi : Clipe salvate se poate comanda on-line pe site-ul librăriei Eminescu …

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.