Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Cristian Preda, Sorina Soare – Regimul, partidele si sistemul politic din Romania

Articol postat de

Autori: Cristian Preda, Sorina Soare;
Titlu: Regimul, partidele si sistemul politic din Romania;
A aparut in anul: 2008;
Autor recenzie: Iulian Stefan Mateescu (Ikon).

***** Cartea de fata, aparuta in colectia Societatea politica, sub coordonarea lui Cristian Preda, decanul Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti si autor al mai multor volume de cercetare politica, se vrea “o fresca documentata a principalelor institutii care au alcatuit democratia romaneasca dupa 1989”. Autorii isi directioneaza opera spre un public clar delimitat, si anume persoanele interesate de realitatile spectrului politic autohton, dar care stapanesc in acelasi timp instrumentele necesare intelegerii acestora. Continutul volumului cuprinde o multitudine de referinte bibliografice de specialitate si poate constitui material didactic pentru studentii si cercetatorii in stiinte politice; personal, am considerat lectura utila in perspectiva realizarii lucrarii de licenta avand ca tema semnificatia alegerilor din 2000.
***** Structura cartii are trei mari dimensiuni, alocate conceptelor supuse analizei, numite de autor “borne ale democratiei” si care se regasesc in titlu. Regimul politic este ansamblul institutiilor si raporturilor prin care clasa politica işi înfaptuieste programul asumat in prealabil. Altfel spus, termenul desemneaza maniera in care guvernul exercita puterea asupra comunitatii. Cazul romanesc se remarca, conform celor doi cercetatori, printr-un echilibru instabil, constituind un cadru conflictual. Ideile dezvoltate in primul capitol dedicat acestui concept, reluate din lucrarile anterioare ale lui Cristian Preda (Partide si alegeri in Romania postcomunista, Modernitatea politica si romanismul) ofera o privire critica asupra problemelor ridicate de forma de guvernamant a statului roman.

***** Cercetarea urmareste atat fundamentul teoretic al democratiei romanesti, prin lectura constitutiilor, inclusiv a celor monarhiste si comuniste, cat si practica politica, incepand cu originea revolutionara a actualului semiprezidentialism romanesc. Conflictele care domina cadrul politic si cu care spectatorul angajat este, teoretic, familiarizat, sunt inventariate in functia de ramura puterii care le genereaza. Astfel, forma dualista a executivului prevazuta de Constitutie poate duce in practica la opozitia dintre Presedinte si Premier, fapt pe care l-am observat cu totii dupa alegerile din 2004. O analiza aprofundata vizeaza si relatia dintre Guvern si Parlament, in care cel din urma este subordonat datorita unei practici politice constante in Romania postdecembrista 1990, aceea a guvernarii prin ordonante. Autorii observa si argumenteaza concret, cu tabele numerice, faptul ca influenta executivului in procesul legislativ este in continua crestere, situandu-se intr-o relatie de proportionalitate inversa cu increderea populatiei in Parlament. Cu alte cuvinte, interesant este ca o data cu increderea in parlamentari scade si initiativa acestora in procesul de legiferare.
***** Pe acest fundal asistam la nasterea unei partidocratii (idee popularizata de Daniel Barbu) similara cu cea italiana, dar care vine totusi pe filiera autohtona, avand radacini in “democratia mimata” din perioada interbelica. Ruperea firului temporal de catre aproape cinci decenii de comunism face dificila revenirea la un sistem functional de partide si alegeri. Din nou, autorii remarca una dintre marile hibe ale democratiei a la roumaine: structurarea statului, cu sectoarele sale institutional si economic, de catre partidele politice care-si disputa puterea. Influenta partidelor asupra sectorului economic, precum si relatia complicata dintre acestea si societatea civila constituie teme de interes pentru dezbaterile contemporane, iar lectura acestui volum ne-ar putea fi de folos pentru o intelegere sporita.
***** Cristian Preda si Sorina Soare realizeaza o anatomie a sistemului politico-institutional romanesc, utila intelegerii functionarii acestuia. Demersul analitic este documentat temeinic, cu riscul aparent de a abuza de cifre, si descrie relatia indelung comentata dintre teoria politica si practica romaneasca. O lucrarea de specialitate, recomandata celor interesati de un studiu aprofundat al politicii romanesti elaborat de autori avizati. Puteti comanda online Regimul, partidele si sistemul politic din Romania.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Cristian Preda, Sorina Soare - Regimul, partidele si sistemul politic din Romania, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Cristian Preda, _Autor: Sorina Soare, _Comentator: Iulian Mateescu | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.