Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Roland Barthes – Placerea textului. Roland Barthes despre Roland Barthes. Lectia

Articol postat de

Autor: Roland Barthes;
Titlu: Placerea textului. Roland Barthes despre Roland Barthes. Lectia;
A aparut in anul: 2008;
Autor recenzie: Danut Claudiu;

Cartea reuneste intre cele doua coperti trei texte: Placerea textului, Roland Barthes despre Roland Barthes si Lectia. Acestea au fost publicate initial separat, insa autorul, observand un posibil fir comun, ancorat in semnificatii multiple, le-a strans la final in aceeasi lucrare. Scrise in perioada tarzie a gandirii lui Barthes, ele pot fi privite si ca o epitoma a ceea ce a spus pana atunci.

Placerea textului vorbeste pe limba nimanui, dar la care toti suntem nativ predispusi: contradictia logica. Este abjectia societatii noastre la care nimeni nu indrazneste sa adere. Si cum ar putea? De vreme ce ar indura un puhoi de acuze, de ilogism, de infidelitate, de anti-socratism chiar, culminand cu supremul oprobiu: contrazicerea. Tribunalele l-ar expedia usor cazand povara pe asistentele spitalului de nebuni. Si totusi, argumenteaza autorul in prezentul eseu, acest contraerou exista: este cititorul de text in momentul in care isi obtine placerea. In placerea textului vechiul mit biblic se rastoarna, Babel nu mai e o pedeapsa, subiectul se desfata in coabitarea limbajelor care lucreaza cot la cot pentru placerea lui. Este o demonstratie furtunoasa in favoarea anti-matematicului care aduce aminte de lumea goala a umanului, strapuns pana la propria contradictie.

Roland Barthes despre Roland Barthes este o colectie de fragmente din gandirea autorului. Un adevarat proces de introspectie realizat prin expunere de simptome dintre cele mai diverse, de la evenimente politice marunte (care desigur ascund veritabile lectii de viata) la sexualitatea chinezeasca care i-a uimit multa vreme pe europeni. Sunt ganduri ale caror povestire le trunchiaza continutul deoarece ele fac din polisemie un scop in sine pentru a intretine placerea unica a fiecarui cititor. Iata doar doua exemple, alese la intamplare, care te indeamna practic la citire:

Diferit de sexualitatea secunda, sexy-ul unui corp (care nu echivaleaza cu frumusetea sa) sta in aceea ca el poate marca (fantasma) practica amoroasa careia il supunem in gand. De asemenea, distincte in text, recunosti imediat frazele sexy: fraze tulburatoare prin insasi izolarea lor, ca si cum ar ascunde promisiunea, facuta noua, cititorilor, a unei practici de limbaj, ca si cum noi ar urma sa le cautam in virtutea unei jubilatii care stie ce vrea.

Sau, vorbind despre o situatie particulara unde un portughez nu renunta la comunitatea care l-a exclus, alegand explicit sa se faca o maimuta printre maimute, inspre bine lui, autorul conclude cu o remarca la societatea contemporana:

Cand nu aveti nici o limba cunoscuta la indemana, trebuie sa va hotarati sa furati un limbaj – asa cum altadata se fura o paine. (Toti cei, cohorte, care se afla in afara Puterii, sunt constransi la furtul de limbaj.)

Lectia este un eseu cu teme multiple: limbajul, limba, literatura si romanul lui Thomas Mann, Muntele Vrajit. Autorul isi expune prin scurte apoftegme opiniile despre toate aceste teme. Limbajului ii este recunoscut caracterul opresiv in fata caruia omul nu poate avea nimic de spus. Limba este o structura fundamentala a grupului de oameni care o vorbesc si pe care ii determina in mod decisiv. Aici Barthes face o analiza savuroasa a posibilitatilor si imposibilitatilor francezei. Literatura este vazuta ca fiind un complex difuz de urme ale unei practici, cea a scriiturii. In acest sens intreaga atentie a autorului se indreapta spre text, in toate ipostazele sale. O analiza originala este realizata asupra bolilor pe care le intalneste Hans Castorp, eroul Muntelui Vrajit, in „tara de sus” din care reiese destinul trupului uman.

Este o carte unica deoarece luam contact cu actul gol al scriiturii. Poate scopul oricarui text barthesian se implineste aici. Voalul dintre cititor si autor, care constituie chiar farmecul celor mai multe dintre carti este aruncat fara urme de regret, obtinandu-se poate ceva mai important, un dialog mai deschis prin paginile istoriei. Volumul „Placerea textului. Roland Barthes despre Roland Barthes. Lectia” a aparut la editura Cartier.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Roland Barthes - Placerea textului. Roland Barthes despre Roland Barthes. Lectia, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Roland Barthes, _Comentator: Danut Claudiu, Editura: Cartier | 2 Comentarii »

2 Raspunsuri la “Roland Barthes – Placerea textului. Roland Barthes despre Roland Barthes. Lectia”

  1. Lily Says:
    04, 08, 2009 la 9:10 pm

    “Scrise in perioada tarzie a gandirii lui Barthes, ele pot fi privite si ca un epitom a ceea ce a spus pana atunci”.

    … o epitoma e corect. Sa nu te superi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Danut Creanga Says:
    18, 10, 2009 la 8:16 pm

    Ai dreptate. Am corectat. Ms

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.