Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Elias Canetti – Masele si Puterea

Articol postat de

CanettiAutor: Elias Canetti;
Titlu: Masele si Puterea.

Elias Canetti, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1981, si-a dobindit faima internationala dupa publicarea romanului Orbirea. Insa lucrarea sa cea mai cunoscuta este Masele si puterea, un studiu care analizeaza dinamica si comportamentul maselor, de la violenta revolutionara pana la congregatiile religioase.

Lucrarea incepe printr-o taxonomie a maselor, taxonomie ce ocupa primele 100 de pagini ale cartii. Realizata cu multa acribie, clasificarea lumineaza acest domeniu care pana la Canetti ramase neabordat. Cea mai importanta dihotomie pe care o face Canetti este cea intre masele deschise si cele inchise. Masele firesti sunt cele deschise, sunt mase care nu au nicio limita in privinta cresterii lor. Aceasta pentru ca, de indata ce se constituie, o masa vrea neaparat sa fie mare. Imboldul de a creste este prima si cea mai importanta insusire a masei. O masa exista atata timp cat ea creste. Moartea masei, descompunerea ei, se instaleaza de indata ce cresterea ei se opreste. In contrast cu acest tip de masa, se afla mai rar intalnita masa inchisa. Aceasta renunta la crestere si isi fixeaza atentia pe stabilitate. Ea are un caracter limitativ, ocupa un spatiu bine repartizat si isi alege membrii. Limitarea impiedica o crestere dezordonata, deci multimile vor fi mai mici, insa impiedica totodata si o imprastiere rapida, deci aceste mase au o viata mai indelungata.

Canetti acorda mult spatiu in lucrarea sa pentru studiul diferitelor tipuri de mase. El le analizeaza caracteristicile si potrivit caracteristicilor dominante gaseste cinci tipuri de mase: masele agresive, masele fugare, masele interdictiei, masele revirimentului si masele festive. Apoi el cauta sa exemplifice asemanarile intre diferitele tipuri de mase si haitele de animale. Aici intram in dimensiunea antropologica a cartii, deoarece Canetti nu studiaza doar haitele de caini care vaneaza, ci si haitele tribale, vanatoare primitiva si sacrificiul. Este analizata mitologia diferitelor triburi (cum ar fi tribul aranda) si modul in care elemente ale acesteia sunt pastrate in inconstientul colectiv de astazi. Nu lipseste desigur studiul raportului intre haite si religie, felul in care haitele s-au transformat prin religie si cu ce se deosebesc masele religioase de celelalte tipuri de mase.

In ultima parte a lucrarii se analizeaza relatia dintre mase si putere. Aici Canetti explica modul in care si motivele pentru care masele se supun conducatorilor. Pentru a fi tinute in frau, masele trebuie conduse cu abilitate: ideile pot actiona asupra lor doar daca manipuleaza sentimente si porniri. Astfel ca Elias Canetti se opreste, desigur, asupra lui Hitler, prototipul conducatorului paranoic, fascinat de dimensiunile multimii supuse. Aceasta reprezenarea a lui Hitler din Masele si puterea mai suscita si astazi interes exegetic.

Cartea de fata este un studiu revolutionar, care la vremea publicarii ei (1960) a inaugurat abordarea antropologica a teoriei maselor. Prin aceasta abordare, Canetti a reusit sa creioneze unul dintre cele mai profunde si mai tulburatoare portrete ale conditiei umane, portret ce ocupa si azi un loc sacru in vasta literatura a teoriei maselor.

Puteti comanda online cartea Masele si puterea de pe situl editurii Nemira.

Autor: Elias Canetti An aparitie: 2008
Titlu: Masele si puterea Pret: 25 RON
Nr. pagini: 670 Editura: Nemira
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.9/10 (11 votes cast)
Elias Canetti - Masele si Puterea, 8.9 out of 10 based on 11 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Elias Canetti, _Comentator: Danut Claudiu, Editura: Nemira | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.