« Neil Gaiman – The Graveyard Book | Pagina principala | Richard Bach – Fugind de confortul sigurantei »
Peter Collett – Cartea gesturilor
Articol postat de Alex Sima
Autor: Peter Collett;
Titlu: How to Read People’s Minds from Their Actions (Tradus in: Cartea gesturilor);
A aparut in anul: 2003 la ei si 2005 la noi;
Autor recenzie: Zeratul;
***** Pentru foarte multi oameni comunicarea echivaleaza cu vorbitul. Alti oameni stiu ca 90% din comunicare se realizeaza non-verbal. Si totusi, prea putini pot sa comunice astfel. Cartea Gesturilor analizeaza aceasta comunicare intr-un stil foarte practic. Este scrisa de Peter Collett intr-un limbaj accesibil, presarata cu exemple si pe alocuri chiar cu imagini. Se adreseaza tuturor celor ce vor sa invete cum sa comunice eficient prin gesturi sau cum sa citeasca gandurile altei persoane din miscarile sale. De altfel, numele cartii in original este “How to Read People’s Minds from Their Actions”.
***** De ce limbajul non-verbal este in anumite cazuri mai important decat cel verbal? Fiindca cel verbal este constient in timp ce o foarte putina parte a gesticii este voita. Multi indicatori pot fi chiar 100% inconstienti, controlarea lor fiind improbabila, spre exemplu rositul. Toti am rosit macar o data si cu totii am vazut persoane puse in situatii jenante rosind. Prejudecatile populare spun ca rosesti atunci cand iti este rusine de ceva ce ai facut sau cand minti, dar nu este in totalitate adevarat, anumite persoane rosesc atunci cand sunt remarcate pentru lucruri pozitive. Desigur pot fi multe alte situatii in care o persoana ia culoarea unei sfecle de zahar. De aceea este important pentru descifrarea si intelegerea limbajului non-verbal sa tinem cont de un ansamblu de factori, unul nefiind de ajuns.
***** Peter Collett porneste practic in analizele sale de la premisa ca si noi suntem animale, facand multe analogii intre reactiile, gesturile, expresiile umane si cele existente in lumea animala. El face o clasificare a indicatorilor in functie de tipul lor: indicatori ai dominantei, indicatori ai supunerii, indicatori cu tenta sexuala, indicatori ai minciunii si asa mai departe.
***** Probabil cu totii ne dam seama cand cineva zambeste “din suflet” si cand cineva zambeste fals dar de cele mai multe ori nu facem nici o diferenta intre ele fiindca ne dorim ca zambetul sa fie autentic. Oricat s-ar stradui o persoana suparata, zambetul ei nu va reusi niciodata sa para convingator. Autorul analizeaza complet acest limbaj. Pornind cu sprancenele si terminand cu talpile, fara a scapa din vedere postura si situatia dand exemple posturi sau gesturi ale unor persoane celebre.
***** Sunt sigur ca deseori v-ati intrebat de ce anumiti oameni sunt considerati buni oratori si reusesc sa convinga, sa mobilizeze oameni, sa se faca auziti, iar altii cu un discurs similar ori chiar mai bun, sunt considerati ca neavand charisma sau chiar fiind plictisitori. De ce anumite femei sunt considerate a avea sex-appeal iar altele care spun aceleasi lucruri sunt considerate vulgare sau false. De ce…de ce, de cele mai multe ori secretul sta in detalii, exact lucrurile pe care le consideram ca nefiind importante. Acest volum cu siguranta va va raspunde la o parte din intrebari. Peter Collett a mai scris o carte asemanatoare: Cartea gesturilor europene.
Peter Collett - Cartea gesturilor,
Subiecte: _Autor: Peter Collett, _Comentator: Daniel Chirica | Nici un comentariu »