Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Viktor E. Frankl – Omul in cautarea sensului vietii

Articol postat de

Autor: Viktor E. Frankl;
Titlu: Omul in cautarea sensului vietii;
A aparut in anul: 2009;
Autor recenzie: Anca Bolocan;

La unele carti esti tentat sa citesti prefata inainte de toate. Asa am inceput eu lectura cartii Omul in cautarea sensului vietii de Viktor Frankl – citind prefata, din care am inteles cu adevarat titlul ei. Dr. Frankl, psihiatru si scriitor, relateaza din perspectiva unui detinut intamplarile tragice petrecute in lagarele naziste din Auschwitz si Dachau. Scriitorul alterneaza intre persoana I si persoana a III-a, intre tonul confesiv si tonul academic abordat de un eseu, generalizand de multe ori impactul pe care suferinta il are asupra “detinutului” general, si nu numai asupra lui insusi. De aceea, la o prima lectura, cartea pare sa fie doar o simpla autobiografie.

Frankl ne introduce in propria sa filozofie despre logoterapie. O insereaza atat de fin in naratiune, incat, abia dupa terminarea lecturii, cititorul realizeaza ca e vorba despre un eseu de o profunzime deosebita, iar nu despre inca o relatare frusta despre lagarele de concentrare.

Dr. Frankl este preocupat de natura si tratarea nevrozelor, considerand ca multe dintre acestea sunt datorate esecului pacientului de a gasi un sens pentru propria lui existenta. Pentru a-i ajuta in acest demers, al cautarii de sens, el isi intreaba adesea pacientii: “Care este motivul pentru care nu te sinucizi?”

Cartea se invarte in jurul unui principiu invatat de autor dintr-un citat de Nietzsche, care se regaseste de cateva ori in text: “cel care are un de ce pentru care sa traiasca, poate sa suporte aproape orice”.

Adept al logoterapiei (“logos”, cuvant grecesc = sens), al terapiei prin sens, dr. Frankl sugereaza trei cai diferite prin care ne putem descoperi sensul propriu in viata:
1. Creand sau infaptuind ceva;
2. Experimentand ceva sau cunoscand pe cineva;
3. Prin atitudinea pe care o avem in fata unei suferinte inevitabile.

El insusi o adopta in viata personala pe cea de-a treia, fiindu-i in conditiile lagarului de concentrare, singura libertate ramasa:

Omului i se poate lua totul, mai putin un lucru: ultima dintre libertatile umane – respectiv aceea de a-si alege propria atitudine intr-un anumit set de imprejurari date, de a-si alege propriul mod de a fi.

Cartea “Omul in cautarea sensului vietii” poate juca un rol esential in viata fiecaruia dintre noi in momentul in care suntem capabili sa intelegem tema centrala a existentialismului, lucru pe care dr. Frankl l-a inteles foarte bine, vazand suferinta ca o modalitate de a da sens existentei:

A trai inseamna a suferi, iar a supravietui inseamna a gasi un sens in suferinta. Daca exista vreun rost in viata, atunci trebuie sa existe un sens si in suferinta, si in moarte.

Nu se vorbeste insa despre o suferinta impusa, o suferinta dorita si necesara, tocmai de aceea, consider acest citat relevant deoarece delimiteaza clar cele doua concepte: masochism si eroism.

Dati-mi voie sa spun cat se poate de clar ca suferinta nu este sub nicio forma necesara pentru a gasi sensul, dar insist asupra faptului ca sensul este posibil in pofida suferintei, daca, desigur, suferinta este inevitabila. Daca ea poate fi insa evitata, cel mai plin de sens lucru, este sa ii indepartam cauza, fie ea una psihologica, filozofica sau politica. A suferi fara sa fie nevoie este o chestiune mai degraba de masochism decat de eroism.

Cartea este plina de citate din Nietzsche, din Dostoievski, din Spinoza, citate care i-au dat doctorului Frankl curaj in momentele groaznice petrecute in lagar. La un moment dat, el il citeaza pe Dostoievski zicand ca defineste in mod categoric “omul drept o fiinta care se poate obisnui cu orice”. Chiar si cu cel mai ingrozitor stil de viata, cum se intampla cu cei mai multi dintre detinuti. Teama psihiatrului este insa, ca odata cu eliberarea acestora, se va produce o acuta depersonalizare si dezumanizare. Multi detinuti vor avea tendinta de a manifesta asupra altora suferintele indurate de ei insisi.

Astfel de oameni puteau doar cu greu sa fie condusi inapoi la adevarul unanim acceptat ca nimeni nu are dreptul sa faca ceva rau, nici chiar daca lui i s-a facut vreun rau.

Pana si doctorul Frankl intampina dificultati in timpul acestei crize de depersonalizare a detinutului eliberat, facand o afirmatie tragica date fiind imprejurarile: “pas cu pas, am progresat pana cand am redevenit o fiinta umana”.

Privind experienta in lagar ca pe o suferinta care trebuia indurata, ca pe o experienta datatoare de sens, autorul il citeaza pe Lessing afirmand ca “sunt si lucruri care trebuie sa te faca sa iti pierzi mintile , ca sa nu mai ai nimic de pierdut”.

“Omul in cautarea sensului vietii” nu este doar o alta relatare despre Auschwitz si ororile petrecute acolo. In niciun caz. Este o carte de o profunzime deosebita, o carte in care se accentueaza trairile psihologice ale detinutului, schimbarile mentalitatii lui, pierderea identitatii si imposibilitatea unei individualitati in conditiile in care tot ce le apartinea era un simplu numar. Chiar si Dr. Frankl era nimic mai mult decat un numar: 119 104.

Am ales un citat care constituie o metafora deosebita a suferintei indurate de detinuti in lagarele de concentrare:

Nu voi uita niciodata cum am fost trezit intr-o noapte de gemetele unui prizonier care se zvarcolea in somn, avand, evident, un cosmar oribil. Cum dintotdeauna mi-a fost mila de oamenii care sufereau din pricina unor vise terifiante sau din cauza delirului, am vrut sa il trezesc pe sarmanul om. Dintr-odata mi-am retras mana cu care tocmai voiam sa il scutur, speriat de ceea ce eram pe cale sa fac. In clipa aceea am devenit extrem de constient de faptul ca niciun vis, oricat de oribil, nu putea fi mai rau decat realitatea care ne inconjura in lagar si la care fusesem cat pe ce sa il readuc.

Puteti comanda online Omul in cautarea sensului vietii de pe siteul editurii Meteor Press.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (8 votes cast)
Viktor E. Frankl - Omul in cautarea sensului vietii, 10.0 out of 10 based on 8 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Viktor E. Frankl, _Comentator: Anca Bolocan, Editura: Meteor Press | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.