Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Lucian Gruia – Caine in rugaciune

Articol postat de

Lucian Gruia Caine in rugaciuneAutor: Lucian Gruia;
Titlu: Caine in rugaciune;
Autor recenzie: Alexandru Petria;

Lucian Gruia are talentul de-a extrage din propria biografie, ca un magnet pilitura de fier, intamplarile cu-o valoare ce transcende momentanul. Stie sa vada. Cunoscatorii stiu la ce ma refer.

Caine in rugaciune e un volum de proza cinstita, care nu se pretinde mai mult decat este, fara sofisticarii inutile de tehnici narative, uscate in artificiozitate, insa cu pretentii de lustruire intelectuala, contemplari savante si balbaite ale propriului buric, in fond.

Cu Lucian Gruia am macar un punct comun: amandoi suntem nascuti in acelasi oras din Ardeal, in Dej. Sunt si altele daca-mi scormonesc neuronii atent, ca sa nu cad in greseala, literare, si poate si extraliterare, asupra carora n-o sa zabovesc. Mi-a daruit aceasta carte recent, la „Zilele Dejului”.

Daca nu stiti cine este Lucian Gruia, o sa va spun telegrafic. Nascut in 1950, a terminat Facultatea de Electrotehnica din Timisoara, in 1974. Carti publicate: „Culorile nelinistii”, proza scurta, Editura Eminescu, 1997, „Universul formelor lui Brancusi”, Editura Fundatiei „C. Brancusi”, Targu-Jiu, 2001, „Brancusi- repere si interferente”, Editura Romania Press, Bucuresti, 2001, „Ringul de box”, versuri, Editura Double Press Production, Baia Mare, 2004, „Momentul revelatiei in Templul Brancusian al Eliberarii (de ar fi fost sa fie…), aceeasi editura, 2004, „Speranta”, versuri, Editura Karta- Graphic, Ploiesti, 2008 si „Triptic spiritual: Eminescu- Blaga- Brancusi”, editura Feed-Back, Iasi, 2008.

Sa revin la Caine in rugaciune. Gruia stie sa povesteasca atractiv si memorabil. Pacat ca volumul nu a fost publicat la o editura cu nume si cu o retea de difuzare satisfacatoare. Cele 13 povestiri se „ansambleaza” in intregul cartii fara disonante. Iar proza „Biserica din adancuri” ar merge intr-o antologie cuprinzatoare a literaturii romane.

Daca autorul nu-mi dadea volumul, n-aveam habar de existenta lui. Nu era pacat?

Autor: Lucian Gruia An aparitie: 2009
Titlu: Caine in rugaciune Pret:
Nr. pagini: Editura: Deliana
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.6/10 (8 votes cast)
Lucian Gruia - Caine in rugaciune, 9.6 out of 10 based on 8 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Lucian Gruia, _Comentator: Alexandru Petria, Editura: Deliana | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Lucian Gruia – Caine in rugaciune”

  1. Vasile Druta Says:
    20, 02, 2011 la 5:29 pm

    Aș dori sa iau legatura cu Dl. Lucian Gruia. Va multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.