Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Yasushi Inoue – Maestrul de ceai

Articol postat de

Yasushi Inoue - Maestrul de ceaiAutor: Yasushi Inoue;
Titlu: Maestrul de ceai;
A aparut in anul: 2007;
Autor recenzie: Gionea Adriana;

***** Inspirat de istoria si ritualurile culturii japoneze traditionale, scriitorul Yasushi Inoue reuseste sa redea trairile profunde ale personajelor, dincolo de solemnitatea statica a miscarilor si a replicilor controlate. Yasushi Inoue si-a conceput romanul Maestrul de ceai sub forma unui jurnal, care ii apartinea lui Honkakubo, unul dintre discipolii celui mai important maestru al ceremoniei ceaiului, Rikyu.

***** Jurnalul discipolului Honkakubo reflecta obsesia legata de motivul care a dus la sinuciderea ritualica a maestrului sau. Trebuie reamintit faptul ca, in Japonia secolului al XVI-lea, expertii in arta ceaiului erau nelipsiti de la curtea nobililor. Prepararea si servirea ceaiului devenise un prilej al desfasurarii valorilor estetice, dar si un liant social in relatiile interumane atunci cand existenta conflictelor si razboaielor suspendau orice alta forma de comunicare. Nici macar luptele pentru suprematie nu erau lasate sa intrerupa activitatea unui maestru care oficia un ceremonial al ceaiului.

***** In ciuda respectului de care se bucurau maestrii ceaiului aflati in slujba nobililor razboinici, cel mai talentat dintre ei, Rikyu, este condamnat la moarte. Dar moartea unui initiat consta in ordonarea sinuciderii ritualice, la care va recurge si maestrul Rikyu. Motivul si sensul resemnarii maestrului in fata unei asemenea sentinte devin principala preocupare a discipolului Honkakubo, personajul central al romanului.

***** Intelegerea atitudinii de resemnare a maestrului Rikyu in fata mortii nu reprezinta adevarata tema a romanului, ci numai elementul care declanseaza calatoria initiatica a unui discipol devotat. La sfarsitul initierii, Honkakubo va descoperi ca interpretarea atenta a fiecarui gest, replicile bine dramuite si exprimarea plina de rafinament a trairilor devin indispensabile in supravietuirea unui artist traditional. Pentru a intelege viata maestrului, discipolul Honkakubo va redescoperi, mai intai, semnificatia fiecarei actiuni realizate de Rikyu.

***** Autorul romanului, Yasushi Inoue, nu este interesat de construirea unei naratiuni ample, cu multe conflicte si multe scene dinamice. Cu exceptia personajului central, toate celelalte vor capata un contur imprecis. Autorul ii refuza cititorului dezvaluirea adevaratei lor identitati, in schimb accentueaza nenumaratele sensuri pe care le capata actiunile si replicile atunci cand sunt analizate de Honkakubo in jurnalul sau. Totusi, singurul personaj secundar care se detaseaza de fundalul difuz al scenelor din pavilionul pentru ceai este nobilul razboinic Taiko Hideyoshi, cel care ii ordona maestrului Rikyu sa se sinucida.

Portretul lui Taiko reflecta viziunea duala asupra naturii umane. Imaginea nobilului necrutator pare sa integreze aspecte contrarii- extravaganta se opune pasiunii pentru simplitatea ceremonialului din pavilionul ceaiului, puterea nemasurata de care dispune pentru a decide soarta lui Rikyu va contrasta cu o acceptare tacita a suprematiei spirituale atinsa de maestru.  Prezenta contradictiilor interioare face parte din relatia dintre un nobil si un maestru al ceaiului. Nu lipsesc respectul, loialitatea, dar nici conflictul aparut intre vanitatea lui Taiko si superioritatea artistica a celebrului Rikyu. Influenta inestimabila pe care i-o ofera unui nobil japonez statutul sau este limitata in spatiul desfasurarii unui ritual al ceaiului. In acest spatiu investit cu o mare incarcatura estetica, puterea armelor este inlocuita de forta demnitatii si de talentul maestrului in alegerea celor mai frumoase ustensile pentru prepararea ceaiului.

***** Fiecare amintire despre viata celorlalte personaje devine o insiruire spontana de scene misterioase, care pot capata o coerenta numai prin datarea cronologica a insemnarilor din jurnalul lui Honkakubo. Nu actiunea acestor scene este importanta, ci modul in care ele se reflecta in tentativa discipolului de a descifra viata maestrului sau. Romanul lui Yasushi Inoue capata valoarea unui studiu realist si bine documentat referitor la valorile Japoniei traditionale, iar transpunerea sub forma unui jurnal umanizeaza detaliile expuse. Importanta estetica a ceremonialului amplu desfasurat in pavilionul pentru ceai, alegerea atenta a ustensilelor si a recipientelor este omniprezenta in scenele romanului. Rafinamentul estetic al unui astfel de ceremonial si valoarea fiecarui element care alcatuieste cadrul intalnirilor din pavilionul pentru ceai le permit razboinicilor sa-si exteriorizeze trairile in relatiile interumane, intr-o societate in care acceptarea dificultatilor si resemanrea in fata unui mediu auster fac parte din datoria samuraiului fata de nobilul ce-i devine stapan.

***** Relatia dintre maestru si discipol reflecta devotamentul fiului fata de tata, element indispensabil in relatiile care alcatuiesc societatea japoneza. Asemenea unui fiu loial, discipolul asteapta rabdator momentul in care isi va arata abilitatile cizelate in prezenta maestrului sau.

In arta ceaiului nu exista invataturi vechi scrise. Arta ceaiului se deprinde prin admirarea indelungata a ustensilelor vechi, prin intalnirea cu practicantii mai priceputi, prin meditatie si prin vointa de a prepara ceai de dimineata pana seara.

***** Arta ceaiului ramane un liant atemporal intre generatii, amintirile si continuitatea devenind ofrandele aduse de Honkakubo maestrului sau, Riukyu. Puteti comanda aceasta carte de pe Diverta Online.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Yasushi Inoue - Maestrul de ceai, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Yasushi Inoue, _Comentator: Adriana Gionea | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.