Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Tuna Kiremitci – Rugaciunile raman aceleasi

Articol postat de

Autor: Tuna Kiremitci;
Titlu: Rugaciunile raman aceleasi;

Caut angajat vorbitor de limba turca. Salariu satisfacator. Nu este nevoie de experienta. Asa suna anuntul unei femei din Occident, macinata de nostalgia orientala. Desi au trecut mai bine de saizeci de ani, toate amintirile ei duceau spre Istanbul. Ce-i drept, anuntul nu continea multe lamuriri si putea naste suspiciuni. Numai o persoana disperata, care ar fi facut orice pentru a-si gasi un loc de munca, ar fi dat curs unei astfel de oferte. Dar nu a fost asa. La usa candidei Madame Rosella isi face aparitia o studenta satula sa tot fie tinuta in puf. Rosella va decoperi ca nu numai varstnicii sufera de singuratate. Rugaciunile raman aceleasi este o pledoarie pentru vindecarea prin destainuire. Tuna Kiremitci a scris un roman tulburator, pe care nu-l mai poti lasa din mana.

Rosella si Pelin fac parte din generatii diferite. Totusi, au o trasatura comuna. Amandoua sunt niste supravietuitoare. Rosella a scapat de nazisti, refugiindu-se in Istanbul, Pelin a scapat de inghetul emotional din propria familie si a plecat din Istanbul. Un singur oras, doua privelisti diferite. Rosella a gasit poezia linistitoare in zgomotul furnicarului din Bosfor. Pelin a plecat simtindu-se o povara pentru tatal speriat ca ii va alunga toate amantele si nu s-a mai gandit sa ia in bagaje lirismul orasului.

Pelin o invata pe Rosella expresiile cool folosite de tineri. Rosella o invata cum sa inteleaga fragilitatea din spatele greselilor. Pelin este inca furioasa pe mama despre i s-a spus ca a parasit-o. Rosella isi aminteste de poetul care i-a alinat singuratatea in timpul razboiului, cand sotul ei nu a putut s-o urmeze in Istanbul. Peste ani, fiica ei avea sa o intampine cu acelasi dispret exprimat de Pelin ori de cate ori aducea vorba despre mama ei.

In curand, memoria Rosellei avea sa dispretuiasca prezentul si sa prezinte imaginile din trecut in culori mult mai vii. Dar aceasta se teme ca ar putea uita limba turca, iar Pelin este interlocutoarea perfecta pentru a depana amintiri despre Istanbul. Orasul a lasat-o fara urmele regretului. Era o evreica haituita de nazisti, adapostita intr-o mica oaza ebraica din Istanbul. Nu a vrut o viata traditionalista, desi educatia morala i-a indus teama de avansurile barbatilor, chiar daca era constienta de farmecul ei. In Istanbul si-a castigat existenta si a dat lectii de pian. Si toi aici s-a simtit cu adevarat femeie, dar nu orice femeie, ci femeia aleasa de poetul seducator pentru care tinerele burgheze ar fi trecut de partea comunistilor daca activistul plin de lirism le-ar fi cerut-o. Unde rudele unui sot absent vedeau infidelitati, Pelin incepe sa vada o zvacnire vitala de culoare in fata unor evenimente sumbre. Persecutarea femeii considerate ‘pacatoase’ era urmarea unei interpretari simpliste a complicatei legaturi platonice. Iubirea trupeasca devenise un tabu pastrat de sotia educata in spiritul traditionalist.

Rosella era nostalgica, dar impacata. Pelin era apa linistita in care s-au adancit resentimentele. La varsta lui Pelin, Rosella se temea de apropierea armatei germane. Pelin se teme de apropierea emotionala si isi respinge admiratorii prin ironii, dar ironia vietii o ajuta sa se faca inteleasa numai de o femeie din alte timpuri si din alta cultura. La sfarsitul zilei, nevoia de afectiune ramane aceeasi, o rugaciune prin care se se invoca placerea videcatoare a dialogului, a marturisirii.

Cuvintele frang linistea mormantala pe care o purtam inlauntrul nostru. Chiar si cele mai acute dureri cedeaza atunci cand sunt exprimate in cuvinte (…) darul vorbirii este la fel de important precum creatia Universului.

Puteti comanda online cartea Rugaciunile raman aceleasi de pe site-ul editurii Tritonic.

Autor: Tuna Kiremitci An aparitie: 2011 (tradusa in limba romana)
Titlu: Rugaciunile raman aceleasi Pret: 14,4 RON
Nr. pagini: 128 Editura: Tritonic
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Tuna Kiremitci - Rugaciunile raman aceleasi, 10.0 out of 10 based on 1 rating
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Tuna Kiremitci, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Tritonic | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.