Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Siegfried Lenz – Un moment de reculegere

Articol postat de

Autor: Siegfried Lenz;
Titlu: Un moment de reculegere;

Stella era cea mai iubita profesoara din liceu. Mereu vesela, glumeata in excursii, dar si exigenta cand trebuia sa dea note. Ii placea sa se ia la intrecere cu elevii cand inota, avea locul ei retra, pe malul apei, unde il citea pe Faulkner in timp ce se bronza si, de ceva timp, ascundea un secret: relatia cu unul dintre elevii sai, Christian. Siegfried Lenz este un artist pe care nu-l intereseaza remarcile moraliste si nici erotismul de duzina tesut in jurul fanteziei cu profa experimentata si elevul puber aflat la inceput de drum. Intimitatea emotionala, maturizarea afectiva si descoperirea de sine in mijlocul unui vartej in care voluptatea senina, dragostea si moartea iau pe sus lumea protagonistilor devin adevaratele descoperiri aflate in spatele unei povesti interzise. Un moment de reculegere este un exemplu de cum poti aborda subiectele tabu fara a viza neaparat controversa.

Stransi in aula, elevii unui liceu dintr-un orasel aflat pe tarmul baltic al Germaniei tin un moment de reculegere pentru Stella, profa de limba engleza pe care o simpatizau atat de mult. Printre acestia se afla si Christian, elevul care i-a fost aproape si cunoscut-o cel mai bine. Au impartit aceeasi camera, au fugit de ochii celorlalti pe cate o insulita retrasa, au vorbit despre trecutul de soldat al tatalui ei si au cunoscut finalul tragic prin care o forta hada le pune capac relatiilor ascunse de ochii lumii.

Discursurile fiecarui profesor sunt intrerupte de franturile taiate din amintirile interzise. In aula unde s-au strans colegii sai pentru a-i aduce un omagiu Stellei, Christian rememoreaza cele mai frumoase clipe traite alaturi de ea, fascinat de amestecul intre prospetimea joviala, senzualitatea luminoasa, naturaletea din interactiunile in afara scolii, daruirea de la catedra si talentul de a tine ascunse urmele verii petrecute alaturi de liceanul preferat, fara a-i scapa mici aluzii sau priviri usor de interpretat de catre un adolescent precoce, odata revenita in sala de clasa.

Pentru protagonistul aflat la granita dintre fiorii timizi si erotismul asumat, Stella era un ideal feminin linistitor. A stiut cum sa-i inspire incredere, cand si cum sa-si dezvaluie trecutul si, mai ales, cum sa traga o linie intre legatura profesor-elev si cea amoroasa. Pana si despartirea de Christian ar fi fost delicata, bine anticipata, daca n-ar fi existat o scapare din partea unuia dintre personaje si tragedia care a dus la moartea Stellei.

Cartea scrisa de Siegfried Lenz imprumuta ceva din candoarea nostalgica a unui album de poze alb-negru, in care au fost imortalizate cele mai frumoase clipe ale vietii de adolescent, pe fundalul unui orasel unde locuitorii inca mai ies la geam cand trece omul cu flasneta. Imaginea Stellei si clipele retrase in cabanuta parasita a paznicului de pe Insula Pasarilor au farmecul unor filme vintage, care lasau pasiunea sa fie ghicita in urma dubla ramasa pe acea perna din camera de hotel unde s-au adapostit cei doi amanti secretosi, nicidecum in imagini explicite.

Puteti comanda online cartea Un moment de reculegere de pe site-ul Editurii Rao.

Autor: Siegfried Lenz An aparitie: 2013 (tradusa in limba romana)
Titlu: Un moment de reculegere Pret: 25 RON
Nr. pagini: 288 Editura: Rao
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (22 votes cast)
Siegfried Lenz - Un moment de reculegere, 10.0 out of 10 based on 22 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Siegfried Lenz, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Rao | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.