Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Octavian Simu – Samanismul, calatorie intre doua lumi

Articol postat de

Autor: Octavian Simu;
Titlu: Samanismul, calatorie intre doua lumi;

Nu veti deveni samani citind aceasta carte si nici nu veti capata o cartela magica folosita pentru a contacta spiritele de dincolo. Octavian Simu a scris aceasta carte pentru aceia care l-au citit pe Mircea Eliade si au mai aflat cate ceva si despre inconstientul colectiv a la Jung. Imaginati-va o calatorie in jurul Planetei, in care veti afla despre miturile, obiceiurile si temerile umanitatii, ce-au fost linistite, acum mii de ani, prin ritualuri magice si prin mijlocirea unui saman.

Scopul acestei carti nu este prezentarea ritualurilor, ci analiza unor simboluri ce ascund secretele imaginarului colectiv. Nu exista magie, ci doar o imaginatie care o plasmuieste de fiecare data cand rationalul oboseste inainte de-a furniza solutii palpabile.

Citind aceasta carte, iti vin in minte lumea civilizatiilor stravechi si marile romane din literatura universala in care apar personaje din comunitati unde s-au mai pastrat niste ritualuri arhaice, mai mult pentru a retine amintirile unei lumi apuse decat pentru a mai convinge pe cineva de puterile unui saman.

Structura cartii sintetizeaza informatiile privind lumea samanilor in sapte capitole, in care autorul vorbeste despre nevoile oamenilor ce apelau la harul unui saman acum mii de ani, despre calitatile samanului, despre obiectele magice, despre vechimea ritualurilor si despre importanta samanului in diferite culturi. Octavian Simu initiaza o calatorie ampla, care trece prin Siberia, Asia Centrala, Orientul Indepartat, Africa sau America Latina. Fiecare dintre aceste culturi are proriile simboluri si ritualuri, reinterpretate de multe ori in scrierile influentate de realismul magic.

Calitatea unei astfel de carti tine mai ales de prezentarea transculturala a temerilor, a superstitiilor si a stratului mai putin accesibil explicatiilor logice. De cele mai multe ori, rolul unui saman crestea in perioadele de criza traversate de-o anumita comunitate. Cu milenii in urma, lipsa unui medic sau a tehnicii prin care se putea impiedica sau anunta o calamitate era compensata prin increderea (oarba) in viziunile unui saman, mai mult sau mai putin ajutate de halucinogene. Imaginile care i se aratau doar lui avea scopul de a linisti sau de a tulbura si mai mult emotiile colective.

Fiecare mare cultura si-a expus temerile in fata unui saman, iar Octavian Simu a colectionat proiectiile unui tip de inconstient care a supravietuit in lupta cu timpul si uitarea. Semnificatia psihologica a simbolurilor din jurul samanismului continua sa-i fascineze si sa-i intrige pe cei pasionati de latura mai putin rationala a fiintelor umane.

Puteti comanda online cartea Samanismul, calatorie intre doua lumi de pe site-ul editurii Herald.

Autor: Octavian Simu An aparitie: 2011
Titlu: Samanismul, calatorie intre doua lumi Pret: 22 Ron
Nr. pagini: 288 Editura: Herald
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.5/10 (6 votes cast)
Octavian Simu - Samanismul, calatorie intre doua lumi, 8.5 out of 10 based on 6 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Herald | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.