« Sculptura „Unde suntem?” de Ionuţ Barbu, expusă în locul fostului soclu al lui Lenin din Piaţa Presei Libere | Pagina principala | Editurile participante la BookLand fac publice vanzarile realizate »
Lev Tolstoi – Hagi-Murad
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Lev Tolstoi;
Titlu: Hagi-Murad;
Nuvela Hagi-Murad este o lectie de istorie memorabila pentru cititorii interesati de culisele razboiului dintre ceceni si rusi. Dincolo de jocurile politice si orgoliul cinic al strategilor militari se afla rana deschisa a Caucazului, iar Lev Tolstoi isi alege portrete cu trasaturi ferme si aspre tocmai pentru a salva cultura micilor etnii de la uitarea sufocanta.
Eroul nuvelei, Hagi-Murad, este un aprig razboinic musulman, care imprastie teroare in tabara militarilor rusi. Dibacia lui tine in frau expansiunea slava in Caucaz. Totusi, un siret imam cecen, pe nume Samil, ii schimba planurile. Dupa ce Samil decide sa-l omoare, Hagi-Murad trece de partea armatei ruse. Predarea in fata cneazului devine un ritual al demnitatii, imaginea razboinicului cecen trezind admiratia nobilimii. Tensiunea dintre cneazul Vorontov si Hagi-Murad este surda. Doar mimica personajelor oglindeste un conflict rasunator, inabusit de tacerea ascutita ce invaluie adevaratele intentii.
Direct, fara cuvinte, isi spuneau unul altuia tot adevarul. Ochii lui Vorontov dadeau de inteles ca el nu credea nici un cuvant din cele spuse de Hagi-Murad si ca stia ca Hagi-Murad este dusmanul a tot ceea ce este rusesc, ca asa va ramane mereu si ca acum se dadea batut numai din nevoie.
In saloanele aristocratilor cu ifose ‘frantuzite’, Hagi-Murad este invaluit in aura unui erou. Ura fata de luptatorul care sfideaza granitele imperiului rus nu le stirbeste fascinatia trezita de curajul incapatanat al acestuia. In timpul seratei oferite de cneazul georgian, la Tbilisi, invitatii se intreceau in a-l ridica-n slavi pe Hagi-Murad. Vestea predarii era un prilej oferit mesenilor plictisiti de a insira povestiri ce-l aveau ca protagonist, stiind ca a devenit protejatul influentului Vorontov.
Aproape tot timpul cat a durat cina, s-au spus povesti despre Hagi-Murad. Mesenii se intreceau unii pe altii laudand curajul, mintea si marinimia lui. Cineva a povestit despre imprejurarea in care Hagi-Murad a ordonat sa fie ucisi douazeci si sase de prizonieri, dar imediat a urmat o replica obisnuita: Ce sa faci! A la guerre comme a la guerre! (…) Daca s-ar fi nascut undeva in Europa, ajungea, probabil, sa fie un al doilea Napoleon, spuse prostovanul de cneaz georgian, cu harul sau de lingusitor.
Ajuns in tabara soldatilor rusi, Hagi-Murad incearca sa-si salveze familia luata prizoniera de oamenii lui Samil. Dar liderii militari aveau alte preocupari. Intrigile si datoriile acumulate la jocurile de noroc puneau stapanire pe luciditatea comandantilor, iar impulsivitatea unui tar paranoic il impinge pe razboinicul cecen spre un deznodamant dictat de neputinta.
Lev Tolstoi reda viata mizera de la marginea imperiului rus. Teroarea imprastiata de supusii tarului in satele cecene pradate contrasta cu viata de huzur in care se scalda aristocratia rusa, esuata in tinuturile salbaticiei darze. Cutumele, codul moral si rezistenta fanatica a luptatorilor ceceni sunt descifrate cu greu de talmacii cotropitorilor. Demnitatea si obsesia supravietuirii identitare transforma grupurile etnice din Caucaz in fortarete umane, ruinate numai de propriul sacrificiu.
Granita orientala a Rusiei este incerta si erodata de conflicte. Lev Tolstoi a scos din uitarea istoriei o lume inchegata, ale carei valori nu au fost diluate prin teroarea indusa de faima unui mare imperiu. Povestea lui Hagi-Murad a prezis drama unei etnii obligate sa ramana captiva in trecut.
Autor: | Lev Tolstoi | An aparitie: | 2008 |
Titlu: | Hagi-Murad | Pret: | 6.9 RON |
Nr. pagini: | 124 | Editura: | Univers (Colectia ‘Cotidianul’) |
Subiecte: _Autor: Lev Tolstoi, _Comentator: Adriana Gionea, Colectia: Cotidianul | Nici un comentariu »