Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Leonardo Sciascia – Cavalerul si Moartea

Articol postat de

Leonardo Sciascia - Cavalerul si MoarteaAutor: Leonardo Sciascia
Titlu: Cavalerul si Moartea

Leornardo Sciascia putea urma trei cai batatorite (dar mereu ispititoare) cand a scris romanul Cavalerul si Moartea. Prima era cea mai simpla si i-ar fi adus mult mai multi cititori sedusi de intrigile Agathei Christie. Este calea romanului politist, pe care Sciascia o urmeaza initial, dar se intoarce din drum. In locul unor increngaturi mafiote (vine din sudul Italiei), care sa acapareze si burghezia postbelica decazuta si atat de mult suspusa unei satire necrutatoare, prefera s-o ia brusc spre directia meditatiei asupra mortii, dar fara a se adanci in existentialism pana la capat. Avand in vedere aplecarea spre trimiterile culturale imbinate cu talentul de a camufla irealul in cotidian, se putea aseza confortabil la intersectia dintre calea urmata de Borges si cea batuta de Italo Calvino. Dar nici aici nu zaboveste prea mult. Am fi totusi naivi daca am crede orbeste in a treia cale, a Neorealismului, lasandu-ne pacaliti de introducerea personajelor fantomatice dintr-o gasca de rebeli (aparent) fara cauza, ce amintesc de romanul cult Ragazzi di vita, scris de Pasolini.

Cartea se dovedeste a fi la fel de inselatoare precum gravura lui Durer, Cavalerul, moartea si diavolul, la care se uita obsesiv detectivul poreclit Vicele, ori de cate ori un caz il arunca in latura meditativa a meseriei. Ii poti da multe sensuri si poti alege tot atatea chei ale interpretarii. Pornind cu ancheta prin care vrea sa-l dea-n vileag pe asasinul unui avocat important, Vicele descopera coruptia orasului, cateva femei misterioase, curtate atat de victima, cat si de suspect, o banda avand revendicari ciudate, ale carei amenintari amintesc de anii marilor lupte si revolutii din istoria universala si, mai presus de toate, se (re)descopera.

Cititorul dornic sa gaseasca in paginile cartii niste rasturnari de situatii specifice romanelor de suspans ce ascund si o imagine realista asupra societatii intr-o anumita perioada va fi dezamagit, spre bucuria celor sceptici in fata literaturii politiste, care, in schimb, vor savura trimiterile culturale, aluziile rafinate si abordarea profunda a unei crime de catre personajul cetral. Leonardo Sciascia este capabil sa treaca dincolo de tentatia vandabila a unei intrigi politiste facile, prefarand sa se plimbe incet printre stradutele ascunse ale constiintei, alegand numai protagonisti enigmatici, gata oricand sa transforme un caz previzibil intr-o reflectie asupra mortii si asupra diferentelor sociale intr-o Italie unde valorile sudului erau inca privite cu scepticism de oamenii din partea de nord, ce se considerau adevaratii beneficiari ai civilizarii.

Cavalerul si Moartea este mai mult o incursiune in constiinta unui personaj ce se confrunta in fiecare zi cu imaginile si efectele raului, pe care trebuie sa le investigheze, desi iti da de inteles ca nu poate furniza niciodata un raspuns clar, dincolo de regulile unui protocol specific exactitatii validate de legile oficiale, bazate pe informatiile oferite de probele stranse in timpul anchetei.

Puteti comanda online romanul Cavalerul si Moartea de pe site-ul Editurii Allfa.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Leonardo Sciascia - Cavalerul si Moartea, 10.0 out of 10 based on 1 rating
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Leonardo Sciascia, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Allfa | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.