« Leil Lowndes – Cum sa comunici cu oricine | Pagina principala | Marin Preda – Morometii »

Jose Eduardo Agualusa – Vanzatorul de trecuturi
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Jose Eduardo Agualusa;
Titlu: Vanzatorul de trecuturi;
Scriitorul angolez Jose Eduardo Agualusa realizeaza o imbinare ametitoare intre intensitatea narativa si fluxul afectiv ce descatuseaza memoria biografica a personajelor. In romanul Vanzatorul de trecuturi este creat un paienjenis uman tesut din traumele si expectantele celor care tanjesc dupa izbavirea amnezica si iluzorie, oferita de reinventarea propriei identitati.
Personajul principal, Felix Ventura, traieste de pe urma oamenilor care vor sa-si refaca trecutul, devenind o destinatie finala pentru cei interesati sa-si cumpere o alta biografie. In schimbul unei sume consistente, Felix Ventura le ofera clientilor niste stramosi faimosi si un blazon menit sa astupe lacuna prestigiului social.
Discretia prin care Felix produce noi trecuturi este perturbata numai de vigilenta curioasa a unui locatar necuvantator, un barbat reincarnat in corpul unei soparle. Elementul fantastic introdus de autor nu anuleaza realismul prozei, ci reuseste sa accentueze confluenta bizara a trecutului national cu prezentul amortit.
Supravietuitorul unei colonii portugheze din Angola, Felix Ventura devine un artizan abil al memoriei. Bun cunoscator al biografiilor ilustre, acesta le faramiteaza in episoade semnificative, deturnate de la adevarul istoric in directia identitatii platite de clientii sai. Trecutul dramatic al Angolei invadeaza existenta previzibila a lui Felix prin aparitia unui fotoreporter de razboi si a inocentei Angela Lucia, singura prezenta feminina capabila sa-l umanizeze pe negustorul existentelor inventate. Inlantuirea febrila a evenimentelor este atenuata de revarsarea onirica a imaginilor naucitoare.
In romanul scriitorului Jose Fernando Agualusa, trecutul devine simbolul intamplarilor violente din istoria Angolei postcoloniale. La fel ca si clientii lui Felix Ventura, personajele se simt claustrate intr-o realitate angoasanta, bantuita de tortionari si de sarlatani politici. Angola lui Agualusa poate fi regasita in orice tara abia iesita din convalescenta provocata de un razboi civil. Dezolarea, letargia emotionala, mutilarea psihica si dezgustul fata de propria tara devin simptomele celor care isi cauta o noua memorie.
Luanda este plina de indivizi care par extrem de lucizi si care, deodata, incep sa vorbeasca in limbi imposibile, sa planga fara vreun motiv, sa rada sau sa improaste cu blesteme. Unii le fac pe toate astea in acelasi timp. Unii cred ca sunt morti. Altii chiar sunt morti si inca nu a avut nimeni curajul sa le-o comunice. Unii cred ca pot zbura. Altii cred cu atata tarie in asta, incat zboara cu adevarat. Orasul asta este un targ al nebunilor, exista aici, pe strazile astea desfundate, prin toate cartierele astea de la periferie, patologii care nici macar nu au ajuns sa fie catalogate.
Felix Ventura transforma memoria intr-un substitut al realitatii. Confruntati cu prezentul care ii acuza de infaptuirea unor atrocitati greu de imaginat, clientii lui Felix considera ca un trecut falsificat le ofera evadarea dintr-o luciditate apasatoare. Devenit stapanul identitatilor comercializate, Felix Ventura se refugiaza, la randul sau, in fericirea din trecut. Cand nu jongleaza cu secretele celor din jur, acesta isi revigoreaza prezentul prin evocarea Angelei Lucia, singura fiinta pe care o poate iubi. La fel ca si trecutul iluzoriu pus in vanzare de Felix, imaginea idealizata a femeii iubite incepe sa capete contururi vagi, inaccesibile realitatii palpabile.
In final, negustorul de trecuturi incepe sa fie prins in vartejul straniu al propriilor nascociri. Desi gaseste dovezi convingatoare pentru identitatile inventate, granita dintre prezent si trecut se estompeaza, iar Felix incepe sa confunde iluzia cu realitatea invadata de amintirea Angelei Lucia.
Memoria noastra se hraneste, in buna parte, cu ceea ce altii isi aduc aminte despre noi. Avem tendinta de a ne reaminti, de parca amintirile noaste ar fi straine- ba chiar imaginare.
Agualusa are abilitatea de a-si incadra personajele sumbre in vitalitatea decorurilor exotice, cititorul fiind acaparat de invalmasala imaginilor contradictorii menite sa-i dezvaluie un spectacol uman aparte. Romanul lui Jose Eduardo Agualusa a castigat, in 2007, Independent Foreign Fiction Prize. Puteti comanda online romanul Vanzatorul de trecuturi, de Jose Eduardo Agualusa, de pe siteul editurii Leda.
Autor: | J. E. Agualusa | An aparitie: | 2009 |
Titlu: | Vanzatorul de trecuturi | Pret: | 35,9 RON |
Nr. pagini: | 224 | Editura: | Leda (Grupul Editorial Corint) |
Subiecte: _Autor: Jose Eduardo Agualusa, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Leda | Nici un comentariu »