Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

James Joyce – Ulysses

Articol postat de

Autor: James Joyce;
Titlu: Ulysses;

Din categoria oldies but goldies face parte si romanul lui James Joyce, Ulysses. Desi criticii il expun in galeria clasicilor, Ulysses este considerat, inca, un roman avangardist, un deschizator de pagini moderne. Controversat, blamat si, apoi, ridicat in slavi, Ulysses a devenit un fetis cultural, apropiind generatii de cititori. Insasi zeita Hollywood-ului, Marylin Monroe, si-a indreptat privirele-i languroase asupra unei editii de colectie.

Ca mai toti scriitorii moderni, James Joyce a mizat pe dorinta de a provoca, de a rasturna mituri si de a gasi spectaculosul in viata unor fiinte condamnate la banalitate. In imaginatia lui James Joyce, eroul homeric devine un intelectual ratat, nevoit sa-si iroseasca bruma de talent intr-o slujba plina de satisfactii mediocre pentru a supravietui. Primeste si un nou nume-Leopold Bloom. Itaca lui se muta pe strazile ocolite din Dublin.

Ulise din Dublin nu se lupta cu niste eroi legendari si nici nu trece prin aventuri fantastice. Ratacirile sale dureaza o singura zi, 16 iunie, 1904( transformata de bookaholici intr-o adevarata sarbatoare, sub denumirea de Blooms Day). Un timp scurt pentru istorie, dar tumultuos pentru viata sa interioara. Ulise trebuie sa tina piept unor peripetii emotionale ingramadite in cateva ore. Stramosul sau a primit de la Homer o sotie fidela si rabdatoare, previzibila…ar spune cititorul zilelor noastre. James Joyce s-a gandit sa-i dea Penelopei toata libertatea furata de stramosi. Molly, noua Penelopa, este dezinvolta, preia initiativa cand lui Ulise i s-au inecat corabiile, gasind, ce-i drept, solutii mai putin onorabile, si, mai presus de toate, a trecut pe la scoala vietii mai des decat eroul neinfricat.

Ce mi-a placut la aceasta editie a fost analiza ce insoteste opera lui James Joyce. Nu voi insista asupra comparatiei dintre Homer si Joyce. Criticul este mai indreptatit. Voi sublinia, totusi, elementele sociale si culturale din perioada lui James Joyce. Prin aventurile traite de Leopold Bloom, Joyce da viata unui oras plin de contraste, nuante etnice si tipologii umane amestecate pana la ciocniri. Dublinul cunoscut de Joyce era un spatiu cosmopolit, pestrit, unde saracia, viciul, sperantele si idealurile nationaliste se impleteau cu antisemitismul latent. Joyce si Leopold Bloom au radacini comune. Amandoi apartin comunitatii evreiesti din Dublin si au fost modelati de valorile si de atitudinile bastinasilor fata de trasaturile aparte ale culturii din care faceau parte.

Leopold Bloom nu se lupta doar cu stigmatul atribuit originii sale. El are de infruntat demonii amintirilor traumatizante. Homer i-a dat lui Ulise dusmani veniti din exterior, de care se putea debarasa prin forta. James Joyce l-a trimis intr-o calatorie mult mai grea. Sub identitatea lui Leopold Bloom, Ulise are un dusman interior, de care nu poate scapa – propria memorie. Trebuie sa-l imblanzeasca si sa accepte ca va trai cu el de acum inainte. Poarta, pe nedreapt, rusinea atribuita unei origini etnice bine ascunse si a unui tata ce-a capitulat in fata realitatii apasatoare, alegand sinuciderea. Fiul sau a murit la putin timp de la nastere, lasand un gol ce putea fi umplut doar de tanarul Stephen Dedalus. Leopold Bloom devine un Ulise parental, un mentor ce isi ghideaza fiul de suflet prin scoala vietii, cu sediul in partea murdara, dar picanta, a Dublinului.

Daca vreti sa cititi acest roman, eu va urez de pe acum Happy Blooms Day! Il puteti comanda online de pe site-ul librariei Miscellany.

Autor: James Joyce An aparitie: 2010 (actuala editie)
Titlu: Ulysses Pret: 12 RON
Nr. pagini: 736 Editura: Wordsworth Editions
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
James Joyce - Ulysses, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: James Joyce, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Miscellany | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.