Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Guillaume Apollinaire – Les exploits d’un jeune don Juan

Articol postat de

Autor: Guillaume Apollinaire;
Titlu: Les exploits d’un jeune don Juan;

Les exploits d’un jeune don Juan a fost inclus in categoria romanelor erotice. Ar fi totusi o eticheta superficiala, menita sa reduca la tacere un artist prea indraznet pentru moravurile epocii sale. Apollinaire este considerat un precursor al miscarii avangardiste europene, alaturi de simbolisti, suprarealisti si cubisti. Les exploits d’un jeune don Juan este, in ciuda reactiilor contrariate si a detaliilor incandescente, un roman incarcat de un lirism franc, iar observatia psihologica si autoanaliza protagonistului amana vulgaritatea si intampina viziunea modernista. Apollinaire a incurajat, prin acest roman, manifestarea unor artisti ce au explorat adancurile fiintei umane prin disecarea psihologica a tabuurilor.

Actiunea romanului se petrece intr-un conac izolat in mijlocul unei gradini salbatice si luxuriante. Evenimentele din timpul vacantei petrecute la conac sunt imortalizate in jurnalul scris de Roger. Acesta se afla in pragul adolescentei si este prins in debusolarea specifica acestei etape. Senzatiile incarcate de erotism sunt greu de inteles si, mai ales, de exprimat. O avalansa de trairi ii pune stapanire pe ganduri, spargand barajul interdictiilor moralizatoare. Pentru Roger, limitele se sterg treptat si apar primele secrete. Timpul se varsa in stari si emotii fluide, iar curiozitatea inhiba vinovatia primelor descoperi interzise.

Citind romanul, vei fi contrariat. Vei descoperi o familie la granita patologiei. Fiecare mesaj are un sens dublu. Erotismul este un tabu, dar copiii aflati in preajma adolescentei sunt imbaiati impreuna. Nuditatea naste intrebari in mintea lui Roger, iar primele raspunsuri le afla chiar in sanul familiei, de la sora lui. Pentru Roger, sexualitatea nu poate fi explicata, ci doar acoperita de noi si noi intrebari, la care adultii nu au curajul sa-i raspunda. In lipsa unor certitudini linistitoare, Roger se lasa prada senzatiilor puternice, fara a cunoaste nuantele unor legaturi familiale sanatoase si efectele unor trairi iesite din matca.

Imaginile provocatoare ale corpului feminin privit pe ascuns dau nastere unor explorari incestuoase. Ai crede ca Roger este un psihopat in devenire, subjugat de pulsiunile sexuale. Totusi, fiecare pagina dezvaluie un adolescent luat pe nepregatite de schimbarile corporale, fara a sti cum se manifesta sexualitatea. Nu poate avea un dialog onest cu parintii sai, iar calea urmata pentru a-si potoli curiozitatea este ocolita de prezenta discernamantului. Roger nu este un profitor hedonist. Este mai degraba prizonierul unui vartej de imagini nude, impulsuri si trairi bruste, pe care nu le poate clasifica, nici macar denumi. Trebuie sa-si faca loc in salbaticia lumii interioare, descoperite cu adevarat abia la debutul sexualitatii, cand experintele fugitive au nevoie de propria memorie, iar gandurile de analiza care trebuie sa-i tina piept pulsiunii deviate in directia patologiei.

Desi este scris sub forma unui jurnal, Les exploits d’un jeune don Juan isi pierde, pe alocuri, caracterul verosimil. Realismul se scufunda, traptat, in ambiguitatea fanteziilor descrise de adolescentul care viseaza la propriul harem. Este haremul unde femeile din jurul sau vor fi puse la adapost de privirile altor barbati.  Puteti comanda online cartea Les exploits d’un jeune don Juan de pe site-ul librariei Miscellany.

Autor: Guillaume Apollinaire An aparitie: 2002 (actuala editie)
Titlu: Les exploits d’un jeune don Juan Pret: 12 RON
Nr. pagini: 108 Editura: Gallimard
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 7.6/10 (5 votes cast)
Guillaume Apollinaire - Les exploits d’un jeune don Juan, 7.6 out of 10 based on 5 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Guillaume Apollinaire, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Miscellany | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.