« Humanitas pune “intrebari esentiale” alaturi de Cardinalul Ravasi si H. R. Patapievici | Pagina principala | Vanora Bennett – Regina matasurilor »
Frederick S. Perls – Eul, foamea si agresivitatea
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Frederick S. Perls;
Titlu: Eul, foamea si agresivitatea;
Frederick Perls a revolutionat procesul psihoterapeutic, avand curajul sa reinterpreteze sau sa rastoarne regulile pe care le-a lasat mostenire scoala psihanalitica ortodoxa, ramasa fidela lui Freud. Studiind atent psihanaliza, Perls a fost nemultumit de anumite reguli, teorii si practici. A decis sa inlocuiasca preocuparea exacerbata a terapeutului freudian pentru abisul inconstientului cu o perspectiva holista asupra Eului si a rolului sau in armonizarea contactului cu lumea, cu mediul din jur. Printre preocuparile lui Perls au fost relatia dintre psihic si bolile fizice, dintre alimentatie si nevroza, dar si dinamica sincronizata a tuturor proceselor si fenomenelor psihice, de la cele cu substrat biologic primar (senzatiile), pana la cele prelucrate de intelect. Cercetarile teoretice si experientele terapeutice privind armonia dintre corp si psihic in contactul cu mediul au fost sintetizate in lucrarea Eul, foamea si agresivitatea.
Este dificil sa parcurgi cartea de capatai a terapeutilor din scoala Gestalt fara sa ai cunostinte de baza legate de psihanaliza. La un prim contact ai impresia ca numai cei interesati sa devina psihoterapeuti o pot parcurge. Totusi, cartea poate deveni un ghid al calatoriei interioare, o alternativa la cartile “mistice”scrise de sarlatanii cosmetizati prin tehnici de marketing. Este adevarat ca insusi Perls a calatorit si a cunoscut binefacerile unor principii spirituale orientale, dar numai dupa ce le-a trecut prin filtrul lucid al absolventului de Medicina. Chiar daca nu stii mare lucru despre psihanaliza, poti citi cartea lui Perls in paralel cu o lucrare introductiva legata de activitatea lui Freud si a neopsihanalistilor. La randul sau, Perls a reluat explicatiile privind conceptele furnizate de Freud, facilitand intelegerea.
Lucrarea cuprinde trei parti. In prima parte, autorul realizeaza o paralela intre psihanaliza si orientarea gestaltista, fara a nega meritele lui Freud. A doua parte consta in analiza unor concepte precum: proiectie, introiectie, rezistente, agresivitate si alimentatie (amintind si de stadiu oral) din perspectiva unei abordari holistice, in care Eul, prin capacitatea sa de a gestiona frustrarile, ia locul inconstientului in analiza psihicului uman. In ultima parte, Perls prezinta detalii concrete privind experienta unui terapeut gestaltist, care pune accentul pe senzatiile corporale in combaterea simptomului nevrotic, descurajand apelul excesiv la disectia intelectualizata, folosita deseori ca paravan iluzoriu in fata pulsiunilor si emotiilor neacceptate.
Ce legatura este intre foame si agresivitate? Multi se gandesc, probabil, la selectia naturala ca expresie a luptei pentru stapanirea hranei (limitate). Nu studiul darwinist l-a pasionat pe Frederick Perls, ci relatia dintre agresivitatea neconsumata prin mestecarea hranei si aparitia tulburarilor psihice. Masticatia si incisivii au un rol de a epuiza agresivitatea primara, mai ales dupa aparitia dintilor. Sugarul nu mesteca, ci doar inghite hrana, avand un rol pasiv in procesul de hranire. Cei care se ‘lacomesc’, dupa ce ajung adulti, si prefera sa manance repede, fara sa mestece, au tendinta de a ingera pasiv stimulii si informatiile venite din exterior, asa cum bebelusul asteapta, confortabil, actiunile mamei care ii ‘simplifica’ supravietuirea. Ei nu isi pot consuma agresivitatea, iar aceasta pulsiune fie este proiectata si cei din jur sunt banuiti de intentii ostile, fie este transformata in culpabilitatea spalata prin accentuarea unor ritualuri purificatoare, nevrotice, vecine cu superstitiile religioase.
Perls explica, intr-o maniera inedita, relatia dintre perturbarea digestiei si tulburarea paranoida si cea obsesiv-compulsiva. A cercetat legatura dintre proiectie, introiectie, asimilare si expulsie, oferind exemple care il invita pe cititor la autoanaliza.
Considerand amintirile refulate niste elemente nedigerate si acumulate, devenim constienti de existenta a doua metode pentru eliminarea lor, asimilarea si expulsia. Pentru a fi asimilat, materialul trebuie sa fie remestecat, si pentru a fi remestecat, el trebuie sa fie mai intai vomitat. Dezgustul este componenta emotionala a vomismentului. Daca acest material nu este vomitat, el este orientat in directia opusa, fiind deci expulzat (…) expulsia se transforma in proiectie. Organismul incearca fara incetare sa atace si sa distruga materialul care a fost proiectat de curand si care este legat de obiecte adecvate din lumea exterioara. In momentul in care acestea din urma devin niste figuri, organismul raspunde prin agresivitate- prin ostilitate, razbunare si persecutie.
In lucrarea lui Perls, cititorul va avea ocazia sa descopere relatia dintre comportamentul uman in raport cu hrana, tulburarile emotionale, genera nevrozelor si rigiditatea musculara. Desi rolul masticatiei nu este constientizat, omul fiind adesea tentat sa isi analizeze intelectul si nu modul in care isi indeplineste nevoile biologice, primare, se pare ca primii ani de viata si educatia copilului privind hrana influenteaza sanatatea psihica. Bebelusul nu primeste doar hrana, ci si emotii, certitudini ale confortului. Hrana reflecta primul contact securizant (sau nu) cu lumea din jur. Asa cum un copil va trebui sa invete cum sa-si controleze sfincterele si sa se hraneasca singur, asa va invata si importanta autonomiei si a gestionarii relatiei “curat-murdar”, precum si a relatiei dintre partile asumate si partile respinse, atrubuite altor persoane, desi ii apartin.
Perls a prezentat un alt unghi din care se pot analiza si depasi dificultatile umane. A pus accentul pe rolul senzatiilor corporale intr-o perioada influentata de specialistii care s-au preocupat, exclusiv, de analiza gandurilor, consolidant rationalizarea (a nu se confunda cu termenul de ratiune) devenita mecanism de aparare impotriva continutului psihic pe care oamenii nu si-l accepta, ingropandu-l in false justificari elaborate. Freud a deschis pivnita inconstientului, incercand sa curete psihicul de ‘fantome’, iar Perls a cules cioburile unui psihic spart si le-a aratat celor care i-au trecut pragul cabinetului ca isi pot rezolva problemele numai daca accepta sa isi priveasca viata ca fiind o compozitie unica si armonioasa, in care si nuantele dsipretuite pot fi folosite, la randul lor, pentru pictat.
Puteti comanda online cartea Eul, foamea si agresivitatea de pe site-ul editurii Trei.
Autor: | Frederick S. Perls | An aparitie: | 2008 (tradus in limba romana) |
Titlu: | Eul, foamea si agresivitatea | Pret: | 65.55 RON |
Nr. pagini: | 304 | Editura: | Trei |
Subiecte: _Autor: Frederick S. Perls, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Trei | Nici un comentariu »