Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

F. Scott Fitzgerald – This Side of Paradise

Articol postat de

Fitzgerald - This Side of Paradise - TPAutor: F. Scott Fitzgerald;
Titlu: This Side of Paradise;

Ce face un tanar din anii ‘20 dupa ce se desparte de marea iubire pentru cateva luni? Se refugiaza in multe betii crunte, apoi se apuca de scris. Primul roman il transforma in marea voce a unei generatii pierdute, dar avand o pofta de viata ce amesteca petrecerile fabuloase cu legaturile toxice, autodistructive. Tanarul este nimeni altul decat F. Scott Fitzgerald, iar cartea devenita un simbol al studentiei din Epoca Jazz este This Side of Paradise, ce-i asigura un debut rasunator si cativa ani fara griji in compania Zeldei, sotia lui cel putin la fel de celebra.

This Side of Paradise poate fi considerat un roman care te face sa confunzi fictiunea cu biografia scriitorului. Personajul central, Amory Blaine, seducator, adept al egocentrismului ce stil de viata, dornic sa obtina faima prin scris, dar, in acelasi timp, constient de propria vurnerabilitate afectiva, provocata mai ales de acea dorinta de a fi in grupul invingatorilor din jocurile sociale, are foarte multe trasaturi imprumutate de la creatorul sau, Fitzgerald. Amory isi doreste sa devina scriitor, este student la Princeton, vrea sa faca parte din high life-ul stralucitor, osciland intre momentele de solutudine, in care mediteaza asupra lumii, si petrecerile fastuoase, unde isi exerseaza abilitatea de a seduce prezentele feminine, iar spiritul de observatie al lui Fitzgerald si talentul de a contura personaje compuse din trasaturi contradictorii il vor transforma intr-un simbol al tinerilor americani din mediul studentesc al perioadei interbelice.

Un cinic idealist, asa se descria Amory printr-o confesiune facuta singurului personaj care il putea intelege. Aceste doua cuvinte descriu cel mai bine amestecul dintre studentul visator, cu aspiratii literare, prin care isi doreste sa-i domine pe ceilalti, histrionicul intelectual ce se vrea admirat si egoistul singuratic. Carisma, fizicul irezistibil ce-i asigura succesul in ritualul flirtului, tendintele narcisiste si atractia pentru rolul de lider il puteau transforma fie intr-un Machiavelli al secolului XX, ce vana un loc in arena politica sau in fruntea unei mari companii americane, fie intr-un playboy malefic si risipitor. Totusi, inclinatia spre autoanaliza, sinceritatea in expunerea prorpiilor slabiciuni si constientizarea egoismului ii dubleaza talentul artistic, indreptandu-l spre scris, acel scris vindecator al descoperirii de sine.

This Side of Paradise este genul de roman ce putea fi comparat cu fatetele unui diamant. In functie de jocul de lumini si umbre, i se dezvaluie intr-o maniera diferita fiecarui cititor. Daca te intereseaza o poveste, vei gasi un personaj aruncat intr-o lume de snobi parveniti, unde zarurile adaptarii sociale nu pot fi aruncate decat de cei privilegiati, iar celor ce sunt refuzati nu le ramane decat varianta succesului prin trisare si prin inventarea propriilor legi, exact ca in povestea lui Gatsby. Daca, in schimb, esti genul de cititor dornic sa afle in primul rand acele detalii referitoare la viata cotidiana a oamenilor ce au trait intr-o alta perioada, vei avea tendinta sa vezi romanul ca pe un puzzle ale carui piese recompun societatea americana din anii ’20.

Romanul este tabloul unei perioade incarcate de hedonism, de acele modele ale succesului personal in care magnetismul social este poleit cu stralucirea oferita de nonsalanta risipei devenite un simbol al clipei traite cu exuberanta, sampanie si jazz. Fitzgerald a stiut ca nimeni altul sa redea perioada marilor petreceri, acei ani nebuni in care moravurile au iesit din chingile pudibonderiei exersate pentru a construi o reputatie impecabila. Adolescentele colectionau flirturi, studentii ambitiosi isi disputau ierarhii in culisele vietii academice devenite o copie a societatii americane bazate pe succesul obtinut (numai) prin faima, iar cei ce nu se incadrau in modelul general, deveneau fie pierde-vara, fie cetateni avand slujbe plictisitoare, fie artisti provocatori prin ideile si personajele create. Amory este un astfel de personaj, capabil sa despice jocurile ascensiunii sociale fara a deveni un observator izolat. Se vrea un jucator convingator, mai ales unul care o vrea cea mai frumoasa fata de la petrecere si un loc in memoria colectiva, inchipuindu-se acel barbat ravnit, mereu in mijlocul unei audiente vrajite de cuvintele sale.

Pe langa imaginea unei perioade efervescente, romanul are darul de-a te introduce in lumea lui Fitzgerald, anuntand marile sale personaje si teme. Dupa aproape o suta de ani, este la fel de actual, in el ragasindu-se multi adolescenti si studenti care isi cauta un loc intr-o lume obsedata de statutul social. This Side of Paradise imparte acelasi raft cu marile opere despre maturizare, alegeri, demonii interiori gasiti in drumul spre cunoasterea propriei personalitati si trecerea dintr-o perioada a vietii in alta. Nu intamplator decadele urmatoare l-au transformat dintr-un debut promitator intr-un roman-cult.

Puteti comanda online cartea This Side of Paradise de pe site-ul librariei online Books Express.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
F. Scott Fitzgerald - This Side of Paradise, 10.0 out of 10 based on 1 rating
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Francis Scott Fitzgerald, _Comentator: Adriana Gionea, Librarie: Books Express | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.