Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

D.W. Winnicott – The Child, the Family and the Outside World

Articol postat de

Autor: D.W. Winnicott;
Titlu: The Child, the Family and the Outside World;

Winnicott a fost un pionier al cercetarilor privind cresterea si dezvoltarea copilului. Prin cartile publicate a incercat sa le ofere sprijin mamelor preocupate de ingrijirea copiilor, in primele clipe de viata. Winnicott a observat teama unor mame de a nu face greseli in cresterea si educarea copiilor. Multe mame devin anxioase si derutate cand sunt asaltate de sfaturile celor din jur, de multe ori contradictorii. Cele care au beneficiat de sfaturile medicilor, au fost preocupate mai ales de hranirea si de programul de somn al nou-nascutului. Ele se tem ca nu pot interpreta corect miscarile si plansul prin care bebelusul incearca sa le comunice durerile de stomac, senzatia de foame, teama, senzatia de frig etc. Volumul The Child, the Family and the Outside World contine raspunsurile oferite de Winnicott dupa analizarea temerilor frecvente exprimate de parinti.

Desi este scrisa de un expert, avand o mare experienta in domeniul clinic, in centrul preocuparilor este parintele copilului, nu limbajul academic. Mamele care vor citi cartea nu se vor mai simti judecate sau criticate, dar nici analizate din punct de vedere al performantelor ‘scolare’. In viziunea lui Winnicott nu exista mame ‘proaste’. Dimpotriva, femeia se naste avand calitatile unei mame bune pentru copilul ei, iar dificultatile apar numai cand mama este coplesita de propria dorinta de a fi perfecta sau de problemele din mediul social.

In cresterea, in ingrijirea copilului, nu sfaturile expertilor primeaza. Cea mai importanta este relatia psihologica naturala, fireasca, dintre mama si copil. In primele luni de viata, alaptatul inseamna si hrana afectiva. Tinut in brate si atingand corpul matern, bebelusul se simte in siguranta, pielea si mirosul fiind canalele prin care poate stabili o prima legatura cu mama. Asadar, intre mama si copil exista un schimb reglat in mod natural de nevoile copilului exprimate in mod spontan. Senzatia de foame si nevoia de a fi curat, spalat si de a dormi intr-un spatiu confortabil, ferit de zgomote puternice, sunt si primele semnale ale nevoii de afectiune, exprimata prin functiile fiziologice, in lipsa dezvoltarii limbajului.

Cand mama raspunde nevoilor primare ale bebelusului, permitandu-i sa o atinga in timpul alaptarii, acesta se va adapta mai repede la noua lume in care a pasit imediat dupa nastere. Daca mama vine in intampinarea nevoilor copilului, fara a fi rigida si fara a-l forta sa manance o anume cantitate de mancare sau fara sa-l grabeasca cand isi goleste stomacul, acesta va avea timp sa resimta primele senzatii placute din viata, simtindu-se bine ‘in pielea lui’, cum se spune, in propriul corp. Deodata, lumea noua in care a pasit ii ofera ocazia de a se simti bine, mangaiat.

Ingrijirea bebelusului devine o relatie foarte apropiata intre mama si copil, foarte intensa. Mama isi poate deschide toate simturile pentru a putea asculta ritmul natural de crestere al micutului, iar sfaturile medicilor trebuie sa-i ridice stima de sine, sa-i aduca aminte de un mare adevar: ea este marele expert in cresterea propriului copil! Nici un medic nu poate suplini atingerile pline de candoare, prin care mama simte pulsatiile naturale ale bebelusului.

Cartea The Child, the Family and the Outside World este impartita in functie de principalele etape din dezvoltarea copilului si, implicit, a structurii familiale. Cele trei sectiuni ale cartii sunt: Mama si copilul, Familia si Lumea exterioara. Winnicott incepe prin analiza relatiei stabilite intre mama si copil, in primele zile de viata ale bebelusului, apoi continua prin a  prezenta rolul tatalui in educatie. Spre finalul cartii, Winnicott le ofera parintilor cateva idei prin care pot contribui la independenta si la dezvoltarea emotionala a copilului ajuns adolescent.

Fiecare varsta naste o serie de temeri. Cand au aflat raspunsurile privind nevoile copilului in primii ani de viata, parintii incep sa se preocupe de integrarea sociala in grupuri. Adaptarea la mediul scolar, timiditatea sau agresivitatea devin centrul de interes al celor preocupati de rezultatele copilului. Incep comparatiile si conflictele, mai ales in cazul copilului despre care se crede ca vrea sa sfideze autoritatea parentala.

Winnicott nu i-a uitat nici pe acei parinti asaltati de intrebarile unor adolescenti indrazneti si rebeli. Marile temeri ale parintilor se manifesta in fata intrebarilor tabu, legate de sexualitate si devianta. Parintele poate evita raspunsul, amanandu-l, decizie ineficienta in perioada circulatiei rapide a informatiei neverificate, sau poate alege o discutie libera, intorcandu-se la propria adolescenta pentru a rezolva situatiile ‘neincheiate’.

Cum recunosti un comportament ‘anormal’? Este copilul meu normal? Este bine sa aiba un prieten imaginar? De ce plange? Cum imi dau seamana daca a luat-o pe ‘cai gresite’, in adolescenta? Cand trebuie sa vorbim despre sex? Ce facem daca se manifesta agresiv? Winnicott ofera cateva raspunsuri la toate aceste intrebari, incurajand mai ales solutiile creative, oferite de parintii implicati intr-un dialog deschis. Puteti comanda online cartea The Child, the Family and the Outside World de pe site-ul librariei Miscellany.

 

Autor: D.W. Winnicott An aparitie: 2011 (actuala editie)
Titlu: The Child, the Family and the Outside World Pret: 66 RON
Nr. pagini: 240 Editura: Penguin
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.0/10 (5 votes cast)
D.W. Winnicott - The Child, the Family and the Outside World, 8.0 out of 10 based on 5 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Winnicott, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Miscellany | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.