Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Cehov – O mica gluma

Articol postat de

Autor: Cehov;
Titlu: O mica gluma;

Lansarea colectiei Iubiri de altadata a picat exact cand imi era dor de operele clasicilor din Rusia. Colectia se deschide cu opt povestiri si nuvele scrise de Cehov. Miniaturile incluse in volumul O mica gluma pot fi luate oriunde. Se pot scoate din geanta in pauza de pranz, se pot citi-n autobuzul blocat in trafic sau intr-o cafenea dichisita. Este adevarat, sentimentele personajelor pot parea cam desuete. Prea multe asteptari, cuvinte nespuse si ganduri ce asteapta sa fie ghicite. Sa nu mai zic de prelungitele ritualuri de curtare si de replicile pline de inflorituri. Complimentele sunt recitate cu noduri in gat de admiratorii speriati ca ar putea jigni pudoarea tinerei visate. Toate acestea sunt luate in ras de citititorul actual, dar vocile duioase ale destainuirilor amoroase din trecut sunt leacul ideal pentru omul obosit de ritmul rapid in care se consuma trairile, azi.

Un add pe Facebook, un e-mail sau mesajele indraznete scrise pe wall pot fi semnele unui flirt, dar pe vremea lui Cehov amorezii aveau nevoie de mult curaj pentru a trimite o scrisoare sau pentru exteriorizarea sentimentelor. Cuvintele erau migalos dramuite, amintindu-ti de presararea mirodeniilor, iar intalnirile aveau loc neaparat intr-un decor feeric. Cand se gaseau, in sfarsit, fata-n fata, departe de privirile iscoditoare ale unei rude precaute, iubitii se rataceau in aluzii incalcite. Declaratia finala era urmata de micile jocuri ale cochetariei, puse la cale de o logodnica asaltata de replici magulitoare. Dulci-amare, nostalgice, naive si adorabile, iubirile povestite de Cehov emana o veche aroma pudrata, lasata in urma faldurilor unei domnite frantuzite, descoperite in conacele de provincie in timp ce se imagina plutind gratios prin salile de bal din Sankt Petersburg.

Pentru epoca sa, Cehov a fost un scriitor inovator, un pionier al prozei psihologice. Trairile au fost invocate subtil, iar fiecare personaj era asemenea unui flacon ale carui arome s-au strecurat pe sub valul superficialitatii de complezenta, afisata de orice tanara cocheta in saloanele secolului al XIX-lea. Azi, personajele din acest volum par niste figurine prin care au fost imortalizate cateva tabieturi pierdute, genul de figurine expuse la targurile vintage, tocmai bune pentru a inviora incaperile pline de obiecte ‘moderne’, produse in serie. Logodnica panicata din cauza unei stofe nepotrivite, fecioara imbujorata in urma unei declaratii de iubire pe un derdelus, soacra ce deretica prin lada cu zestre, amantii discreti, pedantul doctor de provincie si declaratiile stangace ale unui viitor savant indragostit de profesoara de franceza…iata multiplele conjugari ale verbului ‘a iubi’, smulse din precautia unei fragilitati sentimentale.

Puteti comanda online cartea O mica gluma de pe site-ul editurii All.

Autor: Cehov An aparitie: 2012 (actuala editie)
Titlu: O mica gluma Pret: 14,9 RON
Nr. pagini: 112 Editura: AllFa
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Cehov - O mica gluma, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Cehov, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Allfa | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.