« Alberto Vazquez- Figueroa – El mar de jade | Pagina principala | Lelia Zamani – Oameni si locuri din vechiul Bucuresti »
Casanova – Memoires de Venise
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Casanova;
Titlu: Memoires de Venise;
Daca in Venetia lui Casanova ar fi existat vreun tabloid, marele cuceritor ar tinut prima pagina. Nu era el, oare, desfranatul desfranatilor, nerusinatul mostenitor al Serenissimei, pentru care doar coapsele fragede ale fecioarelor duse-n pacat erau sfinte? Dar pe atunci detaliile picante erau facute pentru a fi soptite. Ce se banuia nu se cadea a se arata la vedere, iar jurnalele intime, bine ascunse, erau dovada unei conspiratii hedoniste in surdina. Un astfel de jurnal era tinut si de cel mai mare cuceritor al tuturor timpurilor. Memoires de Venise este o colectie de ganduri extrase din volumele scrise de Casanova sub forma unor destainuiri.
Desi a trait multi ani in seducatoarea Venetie, Casanova a preferat sa-si scrie memoriile in limba lui Voltaire sau, mai bine zis, a uneia dintre amante, celebra marchiza de Pompadour. In ultimii ani de viata, Casanova se retage in biblioteca unui castel, unde petrece peste treispreze ore pe zi scriind, semn ca vrea sa rememoreze toate aventurile galante care i-au incantat o tinerete zbuciumata, dar plina de voluptati.
Casanova a starnit invidia barbatilor si dupa moarte. Faima lui bantuia imaginatia femeilor, el reprezentand artizanul amorului sofisticat, iar porecla de Casanova este un premiu la care multi barbati au visat sa fie nominalizati. Totusi, memoriile acestuia le rezerva surprize mai ales celor grabiti sa-l ia peste picior, numindu-l sarlatan si fante superficial. Acestia vor descoperi un fin observator al epocii sale, un avangardist al incercarilor de a intelege erotismul feminin.
Primele insemnari sunt legate de niste amintiri din timpul adolescentei. Casanova avea o abilitate precoce in a detecta nuantele comportamentului feminin. Daca un parfumier poate capta si scoate la suprafata mirosul ascuns chiar si in florile fade, un Casanova dadea in vileag pana si fanteziile ‘necuviicioase’ de sub groasele falduri ale pudorii. Neprihanitele, casnicele respectabile, matusile acre, amazoanele emancipate…fiecare avea propria aroma, iar amantele erau facute pentru a fi descoperite, nu comparate. Unde barbatii obisnuiti sa dispuna vedeau doar o risipa de corsete, jartiere, pudre si flacoane parfumate, nimicuri de budoar, el distingea ritualuri si identitati. Misterul pastrat si dupa dezgolirea unui corp este o mare descoperire pentru adolescentul Casanova, impiedicandu-l sa considere femeia un simplu festin sexual, o tarfa nascuta din pacatul originar.
Pentru Casanova nu existau clasificari ingrate si meschine. Femeile nu erau impartite in categorii. Slujnicele, curtezanele, fecioarele naive, cuvioasele sau nevestele coapte aveau in comun placerea si modalitatile infinite prin care o daruiau. Casanova nu era colectionarul grabit al epocii noastre. Dimpotriva, paginile memoriilor sunt umplute mai ales de incalcitele dialoguri prin care isi persuada noua cucerire, de numeroasele tertipuri ale femeilor ce vroiau sa amane daruirea. Fiecare intalnire amoroasa era insotita de un postludiu meditativ, prin care amantul cauta sa descifreze contradictiile, tabuurile si gandurile unor femei imprevizibile.
Venetia lui Casanova era un imens bal mascat, unde fiicele Evei isi schimbau costumele pentru a deruta ochii iscoditori al moralistilor. Memoriile sunt mai mult decat simpla descriere a unor cuceriri amoroase. Casanova realizeaza un tablou realist al secolului al XVIII-lea, cand se mareste discrepanta intre masca afisata si dezinvoltura senzuala din saloanele unor femei nonconformiste. Puteti comanda online cartea Memoires de Venise de pe site-ul librariei Miscellany.
Autor: | Casanova | An aparitie: | 2010 |
Titlu: | Memoires de Venise | Pret: | |
Nr. pagini: | 384 | Editura: | Garnier |
Subiecte: _Autor: Casanova, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Miscellany | Nici un comentariu »