Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Boris Vian – L’ecume des jours

Articol postat de

Autor: Boris Vian;
Titlu: L’ecume des jours;

Pasiunea lui Boris Vian pentru muzica iti da impresia ca doar jazzul poate fi un protagonist in cartile sale. Cand sunetele fluide si senzuale, slefuite de tristetea vechilor sclavi din Louisiana, intalnesc un tablou suprarealist al iubirii, se naste L’ecume des jours, pe coloana sonora extrasa din compozitia lui Duke Ellington. Boem si tragic, luminos si mlastinos, asa este universul plin de constraste al cuplului format din Colin si Chloe.

Colin este mostenitorul bogat si colectionarul de placeri senzualiste. Languroasele reverii pe ritmuri de jazz si aromele captate sunt placerile supreme. Niste placeri efemere, pe care doar un pierde-vara inavutit, dar senin, le poate avea la orice ora. Colin nu are un job stabil. Nici nu are nevoie. La nici 22 de ani are tot ce si-ar dori cineva, dar nu se manifesta ostetentativ. Doar muzicii i se permit excesele, cele mai frumoase dintre toate. In decorul sau, unde pluteste o candida trandavie, isi face aparitia Chloe, idealul feminin desprins parca din jazz-ul exuberant al sufletului de abanos, care a plasmuit sensibilitatea lui Duke Ellington.

Chloe este si numele unui cantec rafinat de maiestria celebrului Duke, in care este captata strania Louisiana, a ei umezeala cotropitoare si rau-prevestitoare, taramul mlastinos in care nuferii prind viata in malul angoasant, iar emotiile se impotmolesc in tentatii. Intr-o Louisiana imaginara prinde radacini si viziunea suprarealista a lui Boris Vian. Louisiana cea boema si damnata, asa cum o aude Colin de la Paris, este un spatiu fantezist, hipnotic, apasator, fecund sau, dimpotriva, sufocant si delirant. Umezeala ei amenintatoare este data uitarii in seratele de jazz, dar se prelinge ademenitor si parsiv in vietile celor doi amorezi.

Imaginile scurse in viata cuplului Colin-Chloe sunt bizare. Pericolul musteste peste tot, dar este nevazut. Nu-l pot atinge, in schimb le acapareaza alte simturi si vrea sa-i sufoce. Pare a fi o sentinta aruncata de meschinarie asupra celor iubiti si risipitori de senzatii, care vor sa respire larg, in palpitatii afective nechibzuite. Lui Chloe ii creste un nufar malefic in plamani. Lujerul a iesit din mlastina si vrea sa-i taie respiratia. Colin are nevoie de ea ca de aer. Si-a cheltuit averea pentru a-i cumpara flori bune, menite sa distruga intrusul din plamani. Nufarul malefic ii distruge traiul boem si il obliga sa-si caute o slujba.

In paralel, Boris Vian prezinta si drama cuplului format din Chick si Alise, pritenii cei mai buni ai lui Colin. Chick este un visator pasionat pana la obsesie de opera filosofului existentialist Jean-Sol Partre (un ecou burlesc al personalitatii marelui Jean-Paul Sartre). El va ajunge la sapa de lemn dupa cumpararea tuturor editiilor de colectie ale operelor preferate. Se inchide in casa pentru a putea asculta mai bine discursurile inregistrate ale filosofului, spre disperarea lui Alise, care nu s-ar da in laturi de la nimic, intretinandu-i capriciile intelectuale.

L’ecume des jours este varianta moderna a unui basm. Cititorul va descoperi universul suprarealist descris de Boris Vian, unde colturile incaperilor s-au rotunjit cand jazzul a-nceput sa curga peste imaginile amenintatoare. Colin si Chloe nu infrunta animale fantastice, scabroase. Dimpotriva, raul isi face loc in fiinta lor sub masca lucrurilor frumoase. Nufarul, un simbol benefic in multe culturi, devine ramasita unui cosmar interminabil.

Considerat unul dintre cela mai bune romane scrise de Boris Vian, L’ecume des jours impresioneaza prin jocurile de cuvinte si prin abilitatea scriitorului de a reda lumea de la inceputurile jazzului, preluand imaginile cantate in localurile pierzaniei din New Orleans pentru a crea o lume paralela in Parisul anilor ’40. Abia cand asculta jazz, personajele plasmuite de Boris Vian sunt ferite de capcanele propriilor iluzii.

Puteti comanda online cartea L’ecume des jours de pe site-ul librariei Miscellany.

Autor: Boris Vian An aparitie: 2010 (actuala editie)
Titlu: L’ecume des jours Pret: 36 RON
Nr. pagini: 352 Editura: Le Livre de Poche
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Boris Vian - L’ecume des jours, 10.0 out of 10 based on 1 rating
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Boris Vian, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Miscellany | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Boris Vian – L’ecume des jours”

  1. Iubirea pe mai multe continente | TownPortal - Carti Says:
    15, 02, 2013 la 12:29 am

    […] L’ecume des jours este varianta moderna a unui basm. Cititorul va descoperi universul suprarealist descris de Boris Vian, unde colturile incaperilor s-au rotunjit cand jazzul a-nceput sa curga peste imaginile amenintatoare. Colin si Chloe nu infrunta animale fantastice, scabroase. Dimpotriva, raul isi face loc in fiinta lor sub masca lucrurilor frumoase. Nufarul, un simbol benefic in multe culturi, devine ramasita unui cosmar interminabil. Considerat unul dintre cela mai bune romane scrise de Boris Vian, L’ecume des jours impresioneaza prin jocurile de cuvinte si prin abilitatea scriitorului de a reda lumea de la inceputurile jazzului, preluand imaginile cantate in localurile pierzaniei din New Orleans. […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.