« „Între două lumi” de Claudia Moscovici | Pagina principala | Lansare la BCU: “Cartea rosie” de C.G. Jung »
Augustin Cupsa – Profesorul Bumb si macii suedezi
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Augustin Cupsa;
Titlu: Profesorul Bumb si macii suedezi;
De profesie psihiatru, Augustin Cupsa a descis sa o apuce si pe calea scriiturii. Si bine a facut! Colectia de proze scurte intitulata Profesorul Bumb si macii suedezi a fost premiata de Uniunea Scriitorilor din Romania. Cu spiritul de observatie incarcat de compasiunea unui doctor de suflete, Augustin Cupsa surprinde, in volumul sau, maladiile emotionale ale celor incremeniti intr-o perspectiva aplatizata, intr-un univers marunt, unde nu se mai pot exprima.
Augutin Cupsa descompune cotidianul rutinier si il recompune prin lentile pline de petele suferintelor individuale. Fobiile, defensele toxice, furia mocnind sub masca evitantului sau refugiul delirant sunt ramasitele unor legaturi (rupte) cu lumea din jur. Fiecare personaj este simbolul unei neimpliniri, care a lasat in urma neputinte asurzitoare si vulnerabilitati maligne. Talentul autorului il ajuta sa adanceasca existente care, la prima vedere, sunt ignorate sau confundate cu plictisul tern al zilelor cand nu se intampla nimic.
In Profesorul Bumb si macii suedezi, autorul se foloseste de o farsa pentru a construi o satira a diletantilor cu aspiratii academice. Profesorul Bumb este un eminent fizician, a carui faima apune din cauza unor peripluri boeme in Suedia. Expulzat din cele mai importante laboratoare de cercetare din Stockholm, Bumb se hraneste cu amintirea suedezelor durduli si a odihnei in mijlocul macilor. Ajuns profesor la Facultatea de Medicina, Bumb sfideaza protocolul snobismului ierarhic si se imprieteneste cu ingrijitorul salii de disectie. Plictisiti de o existenta inchisa, cei doi ajung sa formeze o cardasie bahica, punand la cale o gluma sinistra- Bumb trebuia sa joace rolul unui mort adus in sala de disectie pentru a speria o studenta ce-si scotea nurii la inaintare cand materia i se parea prea incarcata.
Tema ratarii personale intr-o lume cu perspective inchise inainte de vreme apare si in proza Muntii de neon. Un inginer esueaza in satul natal si ajunge sa predea intr-o clasa mai mult goala. Apetitul pentru invatatura il transforma intr-un ratat smintit, cel putin in ochii satenilor. Viata i se anunta fada si anosta, mai ales dupa ce iubita din adolescenta, scolita la Paris, ajunge sotia unui militian inzestrat cu o ceafa groasa. Dar rutina este intrerupta de un scop maret, la care se inhama inca din perioada in care a stat in ospiciu, sperand ca ‘lipsa discernamantului’sa-l scape de inchisoare. Care era scopul maret? Sa arunce in aer minele din jurul satului pentru a-i elibera pe cei inchisi, din timpuri imemoriale, in munte.
Instrainarea si neputintele personale framantate in tacere sunt personajele principale in Usor cu metroul prin Bucuresti. Eva la mijloc. Autorul prezinta dinamica unui triunghi amoros neconsumat, pentru a descrie resemnarea si alegerea convenientelor confortabile. Capodoperele muzicii clasice devin campul unei rivalitati intre doi sexagenari indragostiti, inca din perioada studentiei, de aceeasi melomana. Ideea cuplului descompus in singuratate apare si in Importanta cartitei. Cartita devine un simbol, o proiectie morbida a viziunilor paranoide, a lumii personale inundate de angoase si de rupturi. Cele doua personaje vad o cartita de proportii halucinante, care submineaza linistea vietii in doi, aruncandu-i in haul de unde mintile ratacite in obsesii nu se mai intorc.
Cartita fusese de foarte multa vreme in viata lui. Fusese peste tot si sapase tuneluri prin cuvintele pe care vroia sa i le spuna Ginei, lasandu-le doar invelisul, prin gandurile lui si chiar prin ea (…) se baga intre ei cand era ziua prea putin limpede si prea devreme ca ei sa-si spuna ceva, doar se grabeau sa nu intarzie, se strecura in inghesuiala dintre oameni si le rodea sufletele.
Furtuna intr-un singur cuvant este proza unde fantasticul preia cu impostura banalitatea cotidiana. O trupa de circ desirata si un functionar care vroia sa o ia pe urma lui Kafla si a lui Pessoa, dar mai intai trebuia sa isi urmeze un vis ambitios, sa poata descrie o furtuna cum ar fi facut-o Hemingway. Cand furtuna intalneste oglinzile hatre ale circului, siluetele se doformeaza si amintirile sunt niste chiriasi nedoriti, intr-un timp care nu mai este al lor.
Oamenii erau manati mai departe de furtuna prin jocul iluziilor optice- se transformau in animale ciudate, in forme contorsionate…
Proza lui Augustin Cupsa are nerv si il acapareaza pe cititorul tintuit in fata paginilor. Din cuvinte izbucnesc sensuri bizare, iar starile si emotiile sunt niste caricaturi marite in oglinzile interioare ale unui spihic lasat pe mana unor circari necumpatati si caustici.
Puteti comanda online cartea Profesorul Bumb si macii suedezi de pe site-ul editurii Cartea Romaneasca.
Autor: | Augustin Cupsa | An aparitie: | 2011 |
Titlu: | Profesorul Bumb si macii suedezi | Pret: | 19.95 RON |
Nr. pagini: | 160 | Editura: | Cartea Romaneasca |
Subiecte: _Autor: Augustin Cupsa, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Cartea Romaneasca | Nici un comentariu »