Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Andre Breton – Nadja

Articol postat de

Autor: Andre Breton;
Titlu: Nadja;

Nadja poate fi o cautare de sine a Suprarealismului, prin destainuirile spontane ale celui ce a fost considerat parintele spiritual al acestui curent-Andre Breton. El a fost apreciat si, in acelasi timp, hulit si aspru contestat de artistii ce refuzau orice tentativa de supunere teoretica in domeniul artistic (daca ne gandim la repulsia Fridei Kahlo fata de incercarile lui Breton de a o intelege pe sora ‘exotica’ a Suprarealismului).

Suprarealismul, asa cum a fost definit de Andre Breton, a fost o punte intre arta si psihanaliza. Ideile curajoase, inovatoare, expuse de Sigmund Freud, i-au fascinat pe artistii francezi din perioada interbelica. Freud le-a dezvaluit o lume fara limite si fara cenzura, fara vinovatii inutile si false pudori-inconstientul. Din inconstient ies toate fortele si emotiile refulate, menite sa modifice perceptia asupra realitatii asa-zise obiective, pentru a o faramita in mii de cioburi personale, din care oamenii isi re-creeaza propriul tablou subiectiv. Nadja pare a fi un tablou suprarealist in proza. Contine forme suprapuse, ganduri contopite, amintiri resuscitate, angoase si, cel mai important, nu tine cont de regulile unei expuneri premeditate. Nadja nu este un portret real, Nadja este copilul si muza lumii interioare, noua realitate a Suprarealismului promovat de opera lui Breton.

Nadja este un colaj al memoriei involuntare. Urmele senzatiilor si ale emotiilor se misca de colo-colo, fara o logica fixa. Singura logica este libertinajul inconstientului. Dar cine este, pana la urma, aceasta Nadja? Iata o intrebare legitima a cititorului. Pana sa ajungi la pagina 70, iti poti face propriile scenarii, propriul tablou pictat de proiectiile subiective, lasand in urma indiciile. Da! Suprarealistii le joaca feste privitorilor si amana raspunsurile. Ti-o poti imagina pe eroina in postura de muza damnata, uitata, pana la urma, de artistul ingrat ce-o aduce in pragul colapsului. N-ar fi prima femeie ajunsa din atelierul unui geniu direct pe canapeaua psihanalistului. Ti-o poti imagina asemenea unui ideal feminin, inexistent in realitatea alcatuita din corpuri, situatii locative si registre civile.

Nadja apare din senin si il forteaza pe narator sa plonjeze in adancurile nevrotice, pline de spaime si anxietati, ale psihicului. Rememorarea catorva zile petrecute alaturi de Nadja seamana cu un documentar psihanalitic, in care starile personajelor sunt difuze si greu de interpretat. Nadja este vulnerabilitatea care fascineaza, dar, in acelasi timp, sperie, indeparteaza si bulverseaza chiar si existenta unui artist obisnuit sa paraseasca realul si conventiile “normalitatii” destul de des.

 Comment me voit-elle, me juge-t-elle? Il est impardonnable que je continue a la voir si je ne l’aime pas ? Je suis, tout en etant pres d’elle, plus pres des choses qui sont pres d’elle. Dans l’etat ou elle est, elle va forcement avoir besoin de moi, de facon ou d’autre, tout a coup. Quoi qu’elle me demande, le lui refuser serait odieux tant elle est pure, libre de tout lien terrestre, tant elle tient peu, mais, merveilleusement, a la vie (…) Il serait impardonnable aussi que je ne la rassure pas sur la sorte d’interet que je lui porte, que je ne la persuade pas qu’elle ne saurait etre pour moi un objet de curiosite, comment pourrait-elle croire, de caprice.

In Nadja, Andre Breton redeseneaza harta Parisului artistic. Strazile si bulevardele, cafenelele si teatrele, librariile…toate devin repere mitice pentru cei pasionati de arta. Pe arterele unui Paris neconventional si avangardist isi dau intalnire Paul Eluard, Chirico, Benjamin Peret sau Braque. In presa franceza inca mai apar articole dedicate Parisului strabatut de Nadja. Nadja ramane un roman-cult, un ghid al celor aflati in cautarea Parisului boem, ce ascunde ateliere si framantari nonconformiste, cum se intampla in lumea suprarealistilor.

Puteti comanda online cartea Nadja de pe site-ul librariei Miscellany.

Autor: Andre Breton An aparitie: 2010 (actuala editie)
Titlu: Nadja Pret: 45 RON
Nr. pagini: 189 Editura: Gallimard
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Andre Breton - Nadja, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Andre Breton, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Miscellany | 2 Comentarii »

2 Raspunsuri la “Andre Breton – Nadja”

  1. Carti despre femei si feminitate | TownPortal - Carti Says:
    08, 03, 2013 la 1:32 am

    […] Nadja este un colaj al memoriei involuntare. Urmele senzatiilor si ale emotiilor se misca de colo-colo, fara o logica fixa. Singura logica este libertinajul inconstientului. Dar cine este, pana la urma, aceasta Nadja? Iata o intrebare legitima a cititorului. Pana sa ajungi la pagina 70, iti poti face propriile scenarii, propriul tablou pictat de proiectiile subiective, lasand in urma indiciile. Da! Suprarealistii le joaca feste privitorilor si amana raspunsurile. Ti-o poti imagina pe eroina in postura de muza damnata, uitata, pana la urma, de artistul ingrat ce-o aduce in pragul colapsului. N-ar fi prima femeie ajunsa din atelierul unui geniu direct pe canapeaua psihanalistului. Ti-o poti imagina asemenea unui ideal feminin, inexistent in realitatea alcatuita din corpuri, situatii locative si registre civile. […]

  2. K. Schippers - Unde ai fost | TownPortal - Carti Says:
    29, 04, 2013 la 8:10 pm

    […] mai gasi acele decupaje bizare din cotidianul urban (strazi, mirosuri, incaperi) ce-ti amintesc de Nadja lui Andre […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.