Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Amos Oz – Scene de viata campestra

Articol postat de

Autor: Amos Oz;
Titlu: Scene de viata campestra;

Scene de viata campestra este un roman alcatuit din opt povestiri centrate in jurul unui sat vechi de o suta de ani, Tel Ilan. In aceasta mica asezare, localnicii au sfidat clima arida, incropindu-si un mic paradis vegetal, care aduce mai mult a Toscana sau a tihnita Proventa. Dupa un veac de liniste, batranii satului incep sa fie zguduiti de resentimente. Amintirile vechi despre nedreptatile suportate, conflictele etnice puse uneori pe seama arabilor ramasi in zona sau insingurarea devin adevaratele personaje din lumea tesuta de Amos Oz.

Scriitorul israelian exprima, in cateva secvente din viata unor locuitori din Tel Ilan, problemele contemporane ale tarii sale, in care fantomele unui trecut zbuciumat bantuie memoria colectiva. Micul paradis rural a fost cladit pe dramele unui populatii dislocate, plecate in cautarea unui tinut stabil, departe de ciuma rasismului. Amos Oz nu are nevoie de scene si intamplari spectaculoase. Intamplarile banale ii sunt de ajuns pentru a exprima tensiunile din sanul comunitatii, frustrarile, lacomia, anxietatea sau conflictul dintre generatii.

Cand ajunge in satul Tel Ilan, cititorul lui Amos Oz nu mai gaseste pacea de altadata. Aspiratiile copiilor nu mai pot fi intelese de batranii care au cladit primele case, intre ei ramanand o prapastie in care sunt aruncate, rand pe rand, toleranta, cumpatarea si intelepciunea senectutii. Anexele vechilor ferme sunt lasate in paragina sau transformate in depozite pline de relicvele unor camine dezmembrate, semn ca noua generatie de localnici vrea sa renunte la trecut. Se formeaza astfel doua tabere: batranii fii ai colonistilor, veniti sa-si petreaca ultimele zile inveninate de amintirile unor visuri esuate, si generatia nepotilor, hotarata sa-si formeze propriile valori.

Fiecare povestire pare un scurtmetraj realizat de un regizor preocupat sa redea, prin intermediul unor scene aparent simple, trairile dureroase ale intregii umanitati. Culpabilitatea unui soldat batran care vrea sa obtina pamanturile unei mame bolnave se oglindeste in lacomia unui avocat. Teama de singuratate a fost redata prin gesturile unei femei ce strabate satul in lung si-n lat, ingrijorate din cauza unui nepot care nu mai ajunge in statia de autobuz la ora stabilita, iar anxietatea unui batran posac este simbolizata prin halucinatiile obsesive, in care aude zgomotele unor sapaturi amenintatoare, chiar la temelia casei. Acestora li se adauga raspunsurile stranii ramase in urma celor care vor sa inchida pivnita transgenerationala, lasand in urma dramele intemeietorilor. Lumea satului Tel Ilan este o succesiune de scene derulate cu incetinitorul, in care sensurile si emotiile sunt exprimate prin imagni si taceri graitoare. Sub dogoarea permanenta, viata incremeneste, iar fructele unei memorii amare dau in parg, printre chiparosii de langa ruinele unor cronici de familie.

Povestile tesute in jurul satului Tel Ilan amintesc de lumea dezradacinatilor din prozele scrise de Bernard Malamud. Observatia psihologica este densa, naratiunea, concentrata si plina de finaluri amanate si de personaje misterioase, potrivite pentru o lectura ispititoare, dar capricioasa in momentul deznodamantului.

Puteti comanda online cartea Scene de viata campestra de pe site-ul editurii Humanitas Fiction.

Autor: Amos Oz An aparitie: 2011 (tradusa in limba romana)
Titlu: Scene de viata campestra Pret: 25 RON
Nr. pagini: 196 Editura: Humanitas Fiction
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Amos Oz - Scene de viata campestra, 10.0 out of 10 based on 1 rating
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Amos Oz, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Humanitas Fiction | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.