« Amelie Nothomb – Catilinarele | Pagina principala | Richard Russo – Empire Falls »

Stephen King – The Long Walk
Articol postat de Alex Sima
Autor: Stephen King (publicat sub pseudonimul Richard Bachman);
Titlu: The Long Walk (“Marsul cel lung“ pentru editia in romana);
A aparut in anul: 1979 la ei, 2004 la noi;
Autor recenzie: Spadez;
***** Cartea in sine, volumul, sutele de pagini lipite de cotor, au o istorie care a contat pentru mine atunci cand m-am apucat sa o citesc. Nu e nimic complicat sau care necesita multa atentie ori pricepere, nicidecum. Volumul l-am luat din Atena, in singurul meu periplu in afara granitelor tarii. Am fost orbit de-a dreptul cand am vazut trei biblioteci din podea pana in tavan, toate ticsite cu romane de Stephen King. Nu m-am putut abtine, unul din defectele mele.
***** Subiectul cartii e unul interesant care m-a captivat din prima (da, marturisesc, totul a fost premeditat) : Intr-o SUA din viitorul apropiat, nu mai exista presedinte ori guvern, exista doar regimul militar. El guverneaza tara. Si in fruntea acestui regim se afla Maiorul. Genul de om despre care nu stii prea multe insa pentru care – probabil din frica impusa de necunoscut – ai deosebit de mult respect.
***** O data pe an, are loc cea mai insemnata competitie sportiva la care aplica mii de tineri – ce sunt selectati pe baza unor rigori fizice si pshice – The Long Walk. Totul este foarte simplu, insa pe cat de usor pare, pe atat de lugubru si macabru este de fapt. Foarte multe lucruri sunt adapostite sub presul fiecarei competitii anuale… 100 de baieti care trebuie sa mearga cu cel putin 4 mile pe ora, un vehicul cu soldati pentru a-i supraveghea pe tineri si un drum. La sfarsitul drumului va fi in picioare doar unul: Castigatorul; lui i se va indeplini o dorinta: orice dorinta.
***** Inceputul volumului debuteaza lin si placut, cu Ray Garraty, protagonistul, sofand impreuna cu mama sa spre borna de pornire a marsului. Totul seamana intocmai cu vestitul si proverbialul “calm dinaintea furtunii“. Discutii mama-fiu umplu paginile si eu deja vreau sa trec mai departe, sa ajung la sunetul produs de pistolul Maiorului, sunet ce marcheaza inceputul marsului.
***** Pe cand eu citeam cu putina suprasaturare discutiile dintre cei doi si flashback-urile lui Garraty care mai clarifica putin motivul pentru care doreste sa participe la mars, Stephen King, aidoma unui maestru papusar ce nu vrea sa vezi ce ti se pregateste in spatele cortinei, imi pregatea un adevarat festin mortuar presarat cu revolta, incredere, deznadejde si delicii de natura psihica.
***** Asta m-a fascinat din prima la volumul lui Stephen King, faptul ca introducerea in atmosfera reala este una neasteptata pe care as putea-o compara cu senzatia care se simte atunci cand o masina paraseste un drum asfaltat pentru a intra pe unul forestier dominat de hartoape. Teroarea se emana treptat, atat pentru mine ca si cititor cat si pentru personajele care atarna de ate, de atele mintii lui King. Pentru inceput imi arata ca totul se intampla pentru ca asa vrea el si nu am nici o putere aici, in afara de aceea de a-i contempla produsele mintii sale. Asemeni unei pastile ce isi face efectul principal la multe ore dupa ce este inghitita, The Long Walk pastreaza cel mai bun “ ingredient” (desi, si aici inca o data se dovedeste maiestria scriituri lui Stephen King, nici nu iti trecea prin cap ca putea sa mai existe ceva, indeosebi ceva mult mai aprig decat ce ti-a fost servit pana acum) pentru sfarsit: degradarea severa, fizica si morala.
Garraty wondered if it was embarrassing, being shot in front of people, and guessed by the time you got to that you probably didn’t give a tin whistle.
***** Fiind avid dupa astfel de tipuri de scriituri si stiind ca nu ma insel alegandu-l pe King, am savurat tot ce mi-a oferit in portii mici, am vrut sa dureze cat mai mult si sa ma incante cat mai mult. Si asa s-a intamplat.
***** Concluzionand, The Long Walk e o carte care merita citita doar pentru efectele neasteptate care se intampla deopotriva asupra cititorului cat si asupra personajelor. O carte puternica, care pastreaza intre coperti o adevarata pricepere pentru “jocul“ mintii, intrebarea principala a romanului fiind: Tii indeajuns de mult la viata ta
* Marsul cel lung pare inspirat din peripetiile armatei chineze.
Stephen King - The Long Walk,
Subiecte: _Autor: Stephen King, _Comentator: Stefan Toma | 1 Comentariu »
16, 10, 2008 la 11:54 am
Tocmai am vazut un film cu o idee similara: Batoru rowaiaru (Battle Royale).
Ti-l recomand: http://www.imdb.com/title/tt0266308/