Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Oscar Wilde – Portretul lui Dorian Gray

Articol postat de

Oscar Wilde - Portretul lui Dorian GreyAutor: Oscar Wilde;
Titlu: Portretul lui Dorian Gray;
Autor recenzie: Manuela Boghian;

Celebra “Ai grija ce-ti doresti ca ar putea sa se indeplineasca” e ilustrata in Portretul lui Dorian Gray. In Londra victoriana, Dorian Gray primeste darul tineretii vesnice si profita din plin de acesta. Aventuri cu doamnele de cea mai buna reputatie dar si de cea mai joasa conditie, nopti ametite in opiu, crime cu sange rece, nu lasa nici o urma pe obrazul seducatorului gentleman.

O sa-ti fie greu sa nu te indragostesti de Dorian. E si mai greu sa nu te lasi fermecat de glumele ascutite ale prietenului sau, „regele paradox”. Iar filosofia lor hedonista se explica pe deplin. Omenirea a privilegiat doar ratiunea si a neglijat pe nedrept simturile, ce au ramas astfel la acelasi stadiu de dezvoltare ca in antichitate.

In mod admirabil, Dorian sfideaza bunul simt si scandalizeaza inalta societate britanica, nerefuzandu-si nici una din placerile senzoriale. Un capitol este dedicat in intregime doar descrierii pasiunilor lui Dorian. De la colectionarea pietrelor pretioase sau a tesaturilor fine, la instrumente muzicale exotice. M-am minunat de inalta cultura a lui Wilde, dar am si cascat de cateva ori.

Ideea de baza a romanului este insa aceea a fragilitatii spiritului uman. Cu toate ca aparent totul merge dupa propria dorinta, Dorian esueaza in mod tragic sa lupte cu sentimentul de vinovatie. Aceeasi sensibilitate care initial ii permite sa savureze toate placerile vietii va tine deschisa calea depresiei si mustrarilor de constiinta. Finalul este previzibil.

Oscar Wilde a fost homosexual si a recunoscut acest lucru public. Acest fapt l-a trimis si in inchisoare. Portretul poate fi analizat si din perspectiva iubirii unui barbat pentru un alt barbat. Doua personaje, pictorul Basil Hallward si prietenul acestuia, lordul Henry Wotton graviteaza in jurul lui Dorian, il privesc, il adora. Perspectiva acestora este si cea prin care il privim si noi.

Romanul este un clasic, iar daca in mod curios nu l-ati citit deja, apucati-l cat mai curand si savurati-l. Aceasta editie de Portretul lui Dorian Gray a aparut la editura Cartier.

Autor: Oscar Wilde An aparitie: 2008
Titlu: Portretul lui Dorian Gray Pret: 38 RON
Nr. pagini: 288 Editura: Cartier
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.7/10 (14 votes cast)
Oscar Wilde - Portretul lui Dorian Gray, 9.7 out of 10 based on 14 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Oscar Wilde, _Comentator: Manuela Boghian, Editura: Cartier | 3 Comentarii »

3 Raspunsuri la “Oscar Wilde – Portretul lui Dorian Gray”

 1. Mirela Says:
  07, 10, 2009 la 7:19 pm

  Dorian Grey nu “egzista”!!!! Ce portret sa-i mai faca Oscar Wilder?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Alexandra Says:
  13, 10, 2009 la 12:26 pm

  Vinovatie? Daca a avut vreodata vreun sentiment de vinovatie acesta s-a transformat rapid in teama de o pedeapsa “nemeritata” pentru ca din perspectiva lui Dorian tot ce facuse se datora oricui altcuiva mai putin lui.
  Lui Basil pentru ca pictase acel tablou, lordului Henry pentru ca ii aratase drumul catre o lume a placerilor, lui Sibyl pentru ca facuse greseala de a se indragosti de el.
  Dorian- un Narcis alterat

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. The Picture of Dorian Grey « Manu to Earth Says:
  06, 11, 2009 la 9:29 pm

  […] can find here more quotes from the book and here my review in Romanian. Posted by Manuela Boghian Filed in Books ·Tags: Dorian Gray, Oscar […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.