« Elizabeth Gilbert – Mananca, roaga-te, iubeste | Pagina principala | David Dalton – Piece of My Heart, A Portrait of Janis Joplin »
Mihail Drumes – Invitatie la vals
Articol postat de Marinela Gheorghe
Autor: Mihail Drumes;
Titlu: Invitatie la vals;
Invitatie la vals poate parea pentru unii o melodrama ieftina, iar pentru altii o carte extrem de pasionala. Se poate spune ca adevarul este undeva pe la mijloc, insa in ceea ce ma priveste, ceea ce a salvat romanul de o eventuala critica incisiva din partea mea au fost personajele cu personalitati extrem de puternice.
Romanul vorbeste despre o poveste de dragoste dintre doua firi care au drept caracteristica generala o trasatura greu de controlat: orgoliul. Iubirea dintre Tudor si Micaela se consuma pasional si consuma totodata si pe cei doi indragostiti si reprezinta, dincolo de perioada cunoasterii si abandonarii reciproce, un razboi permanent.
Ce se intampla atunci cand doua firi identice se intalnesc? Pe de o parte gasesti acele puncte comune, acea compatibilitate care te determina sa ramai langa cel cu care te asemeni, insa totodata egalitatea existenta nu iti poate aduce liniste, ci o confruntare permanenta intre forte la fel de puternice.
Ce se intampla insa atunci cand cele doua firi sunt amandoua orgolioase? Un orgolios nu poate renunta, nu va lasa niciodata de la el, nu va admite ca a pierdut, va distruge tot ce ii sta in cale pentru a iesi invingator. Atat Micaela, cat si Tudor erau doua firi puternice si dominate de orgoliu. Tudor chiar admite ca Micaela a fost altfel fata de celelalte femei din viata lui tocmai pentru ca stia sa lupte cu aceleasi arme. Pana atunci, Tudor se obisnuise sa seduca si sa paraseasca, hranindu-se ulterior cu umilintele si rugamintele femeilor abandonate care il implorau sa se intoarca. Micaela nu cade in capcana tocmai fiindca era plamadita din acelasi material.
Atras de ea, Tudor incepe asediul si ii scrie scrisori de dragoste intr-o disperare. Micaela il ignora vitejeste si nu ii da nici un fel de semn ca ar simti ceva pentru el. Ranit adanc in orgoliu, Tudor trece la fapte: o saruta pasional pe neasteptate si fuge. Disperat ca Micaela nu pare sa se dea batuta, ii patrunde in camera. Fata isi recunoaste in cele din urma sentimentele pe care le are fata de el si uite asa incepe o ideala poveste de dragoste, ceva cam siropoasa pentru gusturile mele literare.
Cei doi intra in etapa paradisiaca a iubirii, cu surprize reciproce, actiuni nebunesti si plecari hotarate pe ultima suta de metri. Dupa o calatorie ideala, se intorc fiecare la viata obisnuita de pana atunci. Tudor se lasa din nou dominat de orgoliu si hotaraste sa o paraseasca pe Micaela ca si pe toate celelalte femei de pana atunci. Ii scrie o scrisoare prin care ii spune ca este mai bine ca totul sa se incheie intre ei. Nu primeste nici un raspuns si astfel incep din nou presupunerile, urmaririle, intrebarile, dilemele si chinul celor doi.
De aici inainte, porneste un adevarat razboi al orgoliilor. Desi inca se iubesc la nebunie, cei doi nu reusesc sa treaca peste firea pe care o au si incearca fiecare sa se razbune si sa il invinga pe celalalt. Fiecare isi croieste un anumit plan, iar castig de cauza, cu un final tragic insa, va avea Tudor.
Ramasa insarcinata, Micaela pierde la scurt timp copilul, ca semn al ruperii iremediabile care are loc in relatia lor. Desi cei doi se casatorisera ca urmare fireasca a aparitiei copilului, cei doi continua tacit razboiul. Micaela este banuita ca l-a inselat pe Tudor cu un barbat cunoscut intamplator la un moment dat. Plecand de aici, Tudor isi pregateste un plan plin de bune intentii in aparenta, dar diabolic in profunzime. Lupta prin toate mijloacele posibile sa ii demonstreze Micaelei ce barbat ideal a pierdut. Devine profesor universitar, desi ea il ironizase la un moment dat ca nu o va putea face. Ii ofera ei si noului ei sot casa care ar fi trebuit sa fie a lor si isi ajuta rivalul sa primeasca o functie mai inalta, ba chiar il scapa de o datorie financiara si de dezonoare ca un marinimos ce era.
Intre timp, Micaela se simte din ce in ce mai umila si mai singura. Fata de noul sot nu avea nici un fel de sentimente de iubire, iar a se intoarce la Tudor era peste puterile ei. Lovitura de gratie vine mai grea decat se astepta: Tudor se casatoreste tocmai cu rivala ei. Depasita de situatie, Micaela se sinucide, iar Tudor nu-si mai gaseste sensul in viata. Tot ce facuse facuse pentru ea, respira, gandea si actiona doar prin prisma Micaelei. Disparitia ei ii da peste cap busola interioara si astfel isi promite aceeasi iesire radicala din viata.
Daca romanul v-a atras atentia, il puteti comanda online de pe site-ul Jurnalului National.
Autor: | Mihail Drumes | An aparitie: | 2010 |
Titlu: | Invitatie la vals | Pret: | 9 RON |
Nr. pagini: | 280 | Editura: | Colectia Jurnalul National |
Subiecte: _Autor: Mihail Drumes, _Comentator: Marinela Gheorghe, Colectia: Jurnalul National | 4 Comentarii »
27, 01, 2011 la 1:20 am
este totusi o melodrama ieftina..
05, 03, 2011 la 3:17 pm
[…] alinaA spus: este totusi o melodrama ieftina….. […]
09, 02, 2015 la 3:50 pm
E foarte frumoasa cartea. M-a impresionat povestea lor de dragoste… v-o recomand !
10, 02, 2016 la 2:26 pm
Se numeste “MiHaela”, nu “Micaela”. 🙂