Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Mario Vargas Llosa – Lituma en los Andes

Articol postat de

Mario Vargas Llosa - Lituma en los AndesAutor: Mario Vargas Llosa;
Titlu: Lituma en los Andes;

Lituma en los Andes scoate la iveala interesul manifestat de Mario Vargas Llosa pentru cultura precolumbiana din Peru. In paginile romanului, cotidianul plat si ritualurile magico-religioase mostenite de locuitorii Anzilor de la stramosii incasi se amesteca intr-un joc ambiguu, sustras intelesurilor rationale.

Intr-unul dintre interviurile acordate, Mario Vargas Llosa afirma ca exista o ruptura intre influenta hispanica din Peru si ramasitele culturii incase, pastrate de comunitatile din Anzi. Romanul Lituma en los Andes este o metafora a scindarii culturale din tara natala. Societatea moderna este simbolizata de  constructia unei sosele in inima Anzilor. Muncitorii care incearca sa evadeze din mizerie nu trebuie sa infrunte doar obstacolele naturii, ci si superstitiile brutale pastrate de bastinasi. Ramasitele unei lumi considerate bizare ies la iveala cand trei locuitori dispar. Pentru a linisti atmosfera tulbure si haotica din orasul izolat, dar si pentru a tine in frau ostilitatea rebelilor maoisti, care se opun progresului capitalist, in zona sunt detasati caporalul Lituma si adjunctul sau, Tomas.

Misiunea din Anzi este considerata, de ambitiosul Lituma, un regres profesional. In schimb, pentru Tomas, perioada petrecuta in comunitatea andina coincide cu ispasirea  pedepsei pentru uciderea unui faimos traficant de droguri, pe care ar fi trebuit sa-l pazeasca. Intre Lituma si Tomas se naste o relatie paterna. Pentru a uita de amenintarile rebelilor care bantuie orasul, pedepsindu-i pe viciosi, dar si pe muncitorii acuzati ca sprijina exploatarea capitalista prin construirea soselei, Lituma se refugiaza in amintirile erotice povestite de Tomas, a caror protagonista este Mercedes, iubita faimosului traficant ucis.

Mario Vargas Llosa insira un fir narativ, in aparenta, bifurcat. Cititorul are impresia, la inceputul romanului, ca intamplarile relatate de Tomas nu au nicio legatura cu drama comunitatii pe care trebuie sa o apere. Urmarind desfasurarea intamplarilor, veti descoperi o complicata increngatura psihologica. Imaginile se revarsa intr-un vartej epic acaparant, iar credintele incase sfideaza descifrarile rationale. Universul magic al bastinasilor si realitatea obiectiva resuscitata cu greu de investigatia condusa de Lituma nu sunt paralele, ci ajung sa fie suprapuse intr-un deznodamant difuz.

Secventele in care Tomas isi povesteste aventurile amoroase raman suspendate in atmosfera lugubra intretinuta de localnicii suspiciosi. Detaliile picante sunt un anestezic impotriva terorii resimtite de Lituma, constient ca Anzii devin un cimitir pentru intrusi. Dorind sa-si mascheze frica, Lituma joaca rolul parintelui care intampina cu ironie orice iluzie sentimentala  a fiului mai putin experimentat. Caporalul ia in deradere accesele de romantism ce nuanteaza amintirile lui Tomas. In lumea obscura din care a evadat iubita lui Tomas, sentimentele erau parodiate usturator, iar Lituma nu crescuse departe de obscenitatea bordelurilor clandestine.

Daca noptile erau populate de amintirile lui Tomas, zilele se impotmoleau in lumea opaca intretinuta de tacerea localnicilor. Cand vroia sa afle amanunte legate de cei trei barbati disparuti, Lituma se pierdea in complicitatea muta, devenita un mod de supravietuire in orasul  amenintat de schimbarile bruste. Unii localnici isi aminteau de executiile militantilor comunisti, prin care erau condamnati, in urma unor procese improvizate, inamicii cumpatarii. Altii ii dadeau de inteles lui Lituma ca barbatii disparuti au fost supusi ritualului de sacrificiu mostenit de la incasi, practicat in momentul initierii unei constructii. Ipotezele halucinante privind disparitia localnicilor erau marturisite numai in birtul lui Dionisio, liderul bahic al comunitatii.

In perceptia localnicilor, Dionisio si sotia lui, Adriana, erau doua personalitati invaluite in mister. Adriana era considerata o vrajitoare. Gurile superstitioase spuneau ca i-ar fi prezis moartea unuia dintre barbatii disparuti. In birtul lui Dionisio, muncitorii fricosi scapau de inhibitii, ascultand povestile Adrianei, legate, in mare parte, de tenebrele incasilor. Lituma era reprezentantul autoritatii statale, dar in Anzi el isi pierdea acest rol. In mijlocul locuitorilor deznadajduiti, Dionisio era izbavitorul angoaselor. Alcoolul sau amortea controlul emotiilor, iar explicatiile  mistice ale Adrianei ademeneau auditoriul in transa credintelor magice, atipite latent inauntrul inconstientului colectiv.

Daca omul modern eticheteaza practicile arhaice ca ‘absurde’,  talentul persuasiv al Adrianei le reinterpreta intr-un registru  profund, in care desfatarea era urmata de bravura sacrificiului. Ascultand-o, Lituma risca sa cada in mrejele amneziei ritualice, in timp ce ritmul dansului transforma participantii hipnotizati in sclavii unor simboluri primitive.

Estas montanas estan llenas de entieros antiquisimos. Sin esas presencias, no habitarian es esta comarca de los Andes tantos espiritus (…) Aqui hubo mucha vida porque hubo tambien mucha muerte.

Romanul lui Mario Vargas Llosa dezvaluie o lume in care firescul ia o turnura sumbra si ireala, izvorata din haul inconstientului colectiv.  Personajul principal doreste asanarea pulsiunilor intunecate, cautand vinovatii, dar uita ca oamenii Anzilor nu vor sa-si predea tapii ispasitori, care iau drumul altei ispasiri, magice, nu al  tribunalelor profane.

Mario Vargas Llosa isi poarta cititorul intr-o calatorie abisala, aratand capcanele intinse de secretele unei istorii care nu se vrea uitata.  Puteti comanda online cartea Lituma en los Andes de pe site-ul librariei spaniole Trasto.  

Autor: Mario Vargas Llosa An aparitie: 2010 (actuala editie)
Titlu: Lituma en los Andes Pret: 38 RON
Nr. pagini: 320 Editura: Austral
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.9/10 (7 votes cast)
Mario Vargas Llosa - Lituma en los Andes, 9.9 out of 10 based on 7 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Mario Vargas Llosa, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Austral, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.