« EDITURA HERALD sprijina cultura prin campania “Te asteptam in librarie!” | Pagina principala | Alberto Moravia – Cum sa traiesti cu o sotie necredincioasa »
Dalia Sofer – Septembrie in Shiraz
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Dalia Sofer;
Titlu: Septembrie in Shiraz;
Septembrie in Shiraz este un roman despre supravietuire. O supravietuire a lucrurilor frumoase din cultura persana dupa venirea la putere a fundamentalistilor. Cand matasurile colorate sunt acoperite de un val negru transformandu-le pe femei in umbrele care bantuie orasele sub teroare, iar simplele placeri devin haram (interzise de legea islamica), primii care vor suferi sunt artizanii bucuriilor de altadata. Un astfel de artizan este si faimosul bijutier Isaac Amin, ridicat intr-o dimineata din atelierul sau pentru a fi aruncat intr-una dintre inchisorile unde-si dadeau sufletul asa-zisii dusmani ai noului regim. Isaac Amin este invinuit de cateva pacate: acela de a fi evreu, fiind acuzat de sionism, de a fi dus o viata prospera in vremea sahului Pahlavi, oferindu-le pietre scumpe doamnelor care vroiau sa imprumute moda occidentala, si de a intretine legaturi de prietenie cu apropiatii fostului conducator. Scriitoarea Dalia Sofer a fost nevoita sa fuga alaturi de parintii ei din Iran, la varsta de zece ani, pentru a scapa de temnitele pomenite, ani mai tarziu, in romanul sau.
Bijutierul Isaac Amin este imaginea subversivului ce trebuie anihilat de slujitorii fundamentalistilor, recrutati din randul claselor sarace, unde frustrarile s-au acumulat ani de-a randul. Gardienii temnitelor construite de tortionarii habotnici erau ignorantii primitivi atrasi de noile privilegii. Unul dintre privilegii consta in puterea de a-i umili nestingheriti pe oamenii precum Isaac Amin, care purtau stofe de calitate, aveau case mari si calatoreau prin tari despre care ei nici nu auzisera in cartierele mizere. Ca-n orice tara unde legea este aplicata de oamenii care s-au simtit mereu sfidati din cauza originii sociale, in Iran, cei precum Isaac Amin devin victimele perfecte dupa alungarea sahului, chiar daca, la randul lor, au pornit de jos.
Cand ajunge in celula stramta, acuzat de spionaj in favoarea Israelului, personajul central al romanului descopera fata intunecata si fetida a tarii pe care o iubeste. In camera plina de umezeala intalneste oameni din toate categoriile sociale, niste vinovati fara vina, executati din cauza unor fapte inventate de suspiciunile unui regim paranoic. Drumul dintr-o carcera in alta pare un labirint infernal, unde il vor intampina acele tipilogii umane pe care nu le intalnea in viata tihnita, petrecuta intre atelier si casa. Temnita pare un mormant rece si mut, dar Isaac nu vrea sa-si ingroape viata aici. Supravietuirea il invata cum sa indure chinurile, ii dezvaluie legile nescrise ale solidaritatii si cum sa descopere latura umana a gardienilor. In atelier, Isaac slefuia pietre, iar in detentie va slefui compasiunea tortionarilor.
In paralel cu drama bijutierului, Dalia Sofer surprinde incercarea familiei sale de a ramane unita. Pericolele nu-i ocolesc pe cei ramasi in libertate. Casa este perchezitionata, urmandu-se ritualul hainelor de matase calcate in picioare de cei proveniti din clasa de jos, amintindu-ti de marturiile celor prigoniti in perioada comunista din cauza originii “nesanatoase”. In paralel, fata lui Isaac Amin decide sa protesteze furand niste dosare pline continand si numele viitorilor arestati, dosare gasite in casa unei colege, al carei tata facea parte din Garzile Revolutionare. Nu numai sotia lui Isaac este amenintata, ci si fratele acestuia, implicat in contrabanda cu alcool pentru a strange banii necesari trecerii frontierei. Singurul care scapa de imaginile unei vieti normale sparte in mii de cioburi este fiul plecat la studii in orasul New York. El va suporta, in schimb, dramele instrainarii.
Dupa eliberare, Isaac Amin va pasi intr-o inchisoare si mai mare. Orasele istorice ale Iranului, printre care si faimosul Shiraz, locul marilor poeti persani, trebuie lasate in urma. Cand abia iesise din adolescenta, Isaac parasea orasul natal, Shiraz, pentru a-si gasi de lucru in Teheran, dar pastra certitudinea intoarcerii. Dupa experienta unei detentii, nu mai crede in reveniri si alege solutia la care au recurs, cu ani in urma, rudele si apropiatii sai – trecerea ilegala a granitei cu Turcia. In compania unor carausi, el va lasa in urma imaginile unei tari incarcate din punct de verdere cultural. Ruinele de la Persepolis, ornamentele pictate ale vechilor palate si domurile turcoaz din Shiraz sau Isfahan se miscsoreaza pe masura ce privitorul se indeparteaza, parand obiectele unui anticar hotarat sa traga storurile peste un trecut ce nu-i mai aduce profit.
Isaac priveste piata principala, cu coloanele ei impresionante, si se gandeste la toate mainile care guvernasera tara, unele generoase, altele despotice – toate efemere. Si toate isi pusesera amprenta pe tara, lasand in urma deovezi impresionante, din caramida si piatra, cum erau cele construite de dinastia Ahemenizilor in Persepolis, sau monumente din ceramica, ale caror domuri turcoaz vegheau asupra oraselor-Shiraz, Isfahan, Qom. Sub umbra acestor glorii trecute traia acum tara.
Asemenea vechilor artizani din Persia, scriitoarea Dalia Sofer stie cum sa imprime detalii abundente, dar creeaza niste elemente decorative atipice. Nu intalnim picturille miniaturale inspirate din versurile scrise de Saadi, ci intamplarile dramatice din istoria unei familii risipite si a unei tari unde placerile artistice din trecut sunt desirate sub privirile ranchiunoase. Romanul este un crampei dintr-un Iranul schimbat, unde cronologia este inlocuita de spatiile goale aparute in albumul de familie. Albumul devine manualul unei istorii personale, din care au fost scoase portretele ce ar fi putut atrage furia noilor conducatori.
Puteti comanda online romanul Septembrie in Shiraz de pe site-ul editurii Leda.
Autor: | Dalia Sofer | An aparitie: | 2008 (tradus in limba romana) |
Titlu: | Septembrie in Shiraz | Pret: | 39 RON |
Nr. pagini: | 400 | Editura: | Leda (grupul editorial Corint) |
Subiecte: _Autor: Dalia Sofer, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Leda | Nici un comentariu »