Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Tom Sharpe – Wilt

Articol postat de

Tom Sharpe - WiltAutor: Tom Sharpe;
Titlu: Wilt;
Autor recenzie: Monica Radulescu;

Romanul Wilt este o comedie, in genul filmelor americane cu umor englezesc. Abunda in comic de situatie si de limbaj, in descrieri pitoresti de personaje si in incurcaturi veridice. “Nu va lasati inselati de aparente” ar putea fi cu succes motto-ul acestei carti, sustinut intru totul de coperta. Pentru cei sensibili trebuie sa spun inca de la inceput ca totul este o inscenare. Profesorul Henry Wilt este un om decent, inteligent si cu toate mintile acasa, la dulcea sa sotie Eva.

Viata lui Wilt este viata englezului de conditie medie, profesor de literatura la un liceu industrial, insurat, cu putini prieteni si putine aspiratii in cariera. Este mereu o placere sa deschizi spre literatura si poezie mintile celor ce urmeaza cursurile liceale la seral. In timpul zilei sunt macelari, strungari, zidari, iar seara primesc o infuzie de vorbe frumoase. Henry Wilt primeste in schimb inclinatie spre acte ucigase si vorbe vulgare.

Eva Wilt este epicentrul acestei povestiri. Casnica, fara copii si cu mult timp liber, Eva frecventeaza cursuri diverse, magazine si toate gandurile sotului sau. Are zile bune si zile din „alea” si foarte multe sperante pentru viitor. Intalnirea cu oameni noi, fie ei si dubiosii soti Pringsheim, ii da un suflu nou si provoaca mare parte din intamplarile acestei povestiri. O mica bataie din aripi a unui fluture tropical schimba complet cursul linistit al vietii englezesti a sotilor Wilt.

Simtindu-se lipsit pe nedrept de alte mijloace de a-si consuma imaginatia si frustrarile, Wilt se apuca sa puna cap la cap un plan de a-si ucide sotia. Convins ca fiecare om, de varsta medie si statut social mediu, s-a gandit cel putin o data sa-si ucida consoarta, Wilt experimenteaza ganduri criminale, incluzand in ele o papusa gonflabila imbracata in hainele nevestei si o betoniera de pe santierul de langa scoala. Iesirile nocturne dedicate aerisirii catelului sunt momentele perfecte pentru a-si gandi actiunile. Se construieste un alibi, se pregateste traseul necesar. Intamplarile pornesc ca un joc de domino, dintr-un simplu bobarnac. Sunt implicati elevii lui Wilt, profesorii de la liceu, o pereche ciudata si amatoare de sex, un procuror prea sigur pe sine, un preot singuratic.

Intamplarile se succed cu repeziciune, reactiile personajelor sunt spontane si nu fac decat sa adanceasca necazurile si sa lungeasca agonia. Este o poveste relaxanta, scrisa cu umor si inteligenta. Nu va temeti, se termina cu bine. Insa, cum zice Wilt, mai bine sa ma limitez “la indiferenta si afectiune nedezvaluita. Sa nu trezim leul care doarme”.

Tom Sharpe strecoara cu ingeniozitate in Wilt reprosuri ironice la adresa institutiilor si a teoriilor de educare a tinerilor care lucreaza in industrie si dezvaluie prin angoasele conjugale ale sotilor Wilt problemele sociale ale paturii medii a societatii britanice. Este, de altfel, o metoda eficienta de constientizare a populatiei. De asemenea, structura cinematografica a romanului, bazata pe comicul de situatie, faciliteaza urmarirea atenta a actiunii si vizualizarea personajelor in culori vii.

Daca v-a placut „Wilt” trebuie sa stiti ca este doar prima povestire din seria lui Tom Sharpe. Urmeaza „Alternativa Wilt”, „Wilt e tare” si „Wilt haihui”. Romanele lui Sharpe au fost comparate cu scrierile lui David Lodge sau ale lui P.G. Wodehouse, amandoi scriitori englezi ai secolului XX. Personal, singura legatura intre cei trei mi se pare a fi capacitatea de a-si amuza din plin cititorii.

Autor: Tom Sharpe An aparitie: 2006
Titlu: Wilt Pret: 9,99 RON
Nr. pagini: 360 Editura: Polirom
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.3/10 (15 votes cast)
Tom Sharpe – Wilt, 9.3 out of 10 based on 15 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Tom Sharpe, _Comentator: Monica Radulescu, Editura: Polirom | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.