Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Rafael Sabatini – Odiseea capitanului Blood

Articol postat de

Autor: Rafael Sabatini
Titlu: Odiseea capitanului Blood
Traducator: Sinziana Mihalache

Actiunea romanului de aventuri „Odiseea capitanului Blood” are la baza imaginarul jurnal de bord al lui Jeremy Pitt si se petrece la sfarsitul secolului al XVII-lea, pe fundalul unui peisaj superb, exotic, din Marea Caraibilor:

„Jos se vedeau apele incalzite de razele soarelui in Golful Carlisle si corabiile ancorate acolo, in acel paradis pierdut pe care pescarusii il strabateau zgomotosi.”

Cartea prezinta povestea doctorului Peter Blood care, dupa o tinerete zbuciumata, de aventurier, asupra careia nu se insista prea mult, se stabileste in Bridgewater pentru a-si practica meseria. Desi neutru in lupta dintre simpatizantii ducelui de Monmouth si armata regelui Iacob al II-lea, Blood se trezeste implicat fara voia sa si acuzat de tradare. Este incarcerat doua luni in conditii inumane, inainte de a fi condamnat la moarte prin spanzurare. Insa, in lacomia lui, regele schimba pedeapsa rebelilor si ii trimite sa lucreze ca sclavi pe plantatiile din Indiile de Vest. Astfel, doctorul ajunge in Barbados, unde este cumparat de colonelul Bishop si de nepoata acestuia, Arabella, de care se si indragosteste.

Intr-o zi, in port soseste corabia spaniola „Cinco Llagas”, care face prapad in oras, iar Blood si camarazii sai profita de invalmaseala si de neatentia spaniolilor si reusesc nu numai sa ia in stapanire vasul si banii primiti de spanioli ca rascumparare, dar si sa salveze orasul si sa se elibereze din sclavie. De-acum capitan, Peter Blood redenumeste corabia „Arabella” si devine corsar, dar practica pirateria cu o eleganta si ingeniozitate pentru care devine cunoscut in intreaga lume. Odiseea capitanului Blood abia acum incepe…

Peter Blood este un personaj fictiv, inspirat insa din faptele a doi pirati care au existat cu adevarat: Henry Morgan si Thomas Blood. Cu toate acestea, in roman se intalnesc multe evenimente si personaje reale, istorice, precum Revolta lui Monmouth, Revolutia glorioasa, regii Angliei, Frantei si Spaniei si raporturile dintre ei si tarile lor, ducele de Monmouth.

Sabatini reuseste sa insereze armonios in tesatura narativa diverse observatii filosofice, majoritatea de bun simt, de altfel (exceptie fac remarcele dispretuitoare la adresa spaniolilor si a sclavilor de culoare). Autorul doar face aluzie la ororile cauzate de sclavie si de pirati, fara a le descrie in amanunt si subliniaza brutalitatea si cruzimea omului, dar si bunatatea sa:

„Peter Blood, singurul care scapase de aceste suferinte coplesitoare, ramasese neschimbat pe din afara, iar pe dinauntru singura schimbare care aparuse era o ura tot mai adanca pentru rasa umana; tanjea cu fiecare zi mai mult sa scape din acel loc unde omul intina atat de josnic creatia Domnului. (…)

Suntem in Lumea Noua. Nu e tocmai noua, ci e noua pentru cel care inca se agata de prejudecatile lumii vechi. (…) Dar in Lumea Noua dreptatea ramane dreptate la fel ca-n Lumea Veche, si nedreptatea e la fel de intolerabila si aici”.

Inteligenta, educatia si pricepera unui om puteau face cu adevarat diferenta in acea lume salbatica, insa Peter Blood este complet lipsit de patetismul la care ne-am fi asteptat de la un astfel de personaj, iar soarta lui este aceea pe care au avut-o mai toti marii pirati: fie moartea, fie o functie importanta in slujba vreunuia dintre marii regi ai Europei – care este finalul eroului nostru ramane sa aflati.

Stilul alert si placut, peisajele exotice si vremurile indepartate fac din aceasta carte o lectura numai buna pentru vara.

Autor: Rafael Sabatini An aparitie: 2010
Titlu: Odiseea capitanului Blood Pret: 13.99 RON
Nr. pagini: 344 Editura: Adevarul Holding
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.4/10 (5 votes cast)
Rafael Sabatini – Odiseea capitanului Blood, 9.4 out of 10 based on 5 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Rafael Sabatini, _Comentator: Ion Ana, Editura: Adevarul | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.