Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Ruediger Dahlke – Boala ca sansa. Cum sa descifram mesajul ascuns al bolii.

Articol postat de

Ruediger Dahlke - Boala ca sansa. Cum sa descifram mesajul ascuns al bolii.Autor: Ruediger Dahlke;
Titlu: Boala ca sansa. Cum sa descifram mesajul ascuns al bolii;

Oare ce sansa iti pot oferi suferinta, durerea, chinul, boala? Te intrebi perplex si neincrezator cand vezi titlul cartii lui Dahlke: Boala ca sansa. Mereu ne-am temut de boli, uneori pana la ipohondrie, si este greu sa gasesti raspunsul unei astfel de intrebari paradoxale. Sansa despre care vorbeste Dahlke este cea de a te cunoaste, de a veni mai aproape de tine, de a te descoperi, de a descifra mesajele pe care ti le transmite corpul. Adesea el este un indicator al trairilor si framantarilor noastre interioare, mai fin decat am putea vreodata sa credem.

Pentru a porni la drum in a intelege sansa pe care ne-o ofera boala, trebuie intai sa intelegem un lucru fundamental despre pasivitatea vs activismul corpului nostru. Adesea ne raportam la noi ca fiind complet vulnerabili in fata bolilor si absolut pasivi: M-a luat raceala. Ei bine, corpul nostru are posibilitatea de a lupta cu foarte multi virusi si germeni – imunitatea noastra este foarte puternica, daca suntem intr-un foarte bun echilibru trup – psihic. Dar atunci cand ceva ne supara, trupul nostru isi scade imunitatea si lasa sa se dezvolte un simptom al supararii.

“ Ce vizeaza simptomul? Unde vrea sa-l duca pe cel afectat? Exemplu de raspuns: sa-si marturiseasca siesi ca i-a ajuns si vrea sa scape de agresiuni.”

Un exemplu al descifrarii mesajului ascuns al trupului transmis prin boala este cel al banalei raceli – simptom la care se referea Dahlke in acest citat. Astfel, raceala ne transmite ca refuzam contactul cu exteriorul, si il realizam doar agresiv: tuse, stranut, scuipat. Refuzam contactul tocmai din cauza unei suparari pe lume, si actul inchiderii in sine e manifestat chiar de inchiderea corpului: caile de comunicare sunt blocate. Dahlke arata cum se deruleaza un ritual de retragere: ritul cere ca racitul sa fie trimis acasa, in singuratate, in consecinta departe de atacurile care l-au suparat. Mai mult, daca nu se intampla aceasta, cei afectati refuza amabil contactul “ Nu va apropiati de mine, sunt racit!”.

Pe modelul acesta isi construieste autoarea cartea, analizand in profunzime cancerul si apoi luand corpul de sus in jos – din cap pana-n picioare – si discutand semnificatia tuturor afectiunilor care pot aparea la in fiecare zona a trupului – de la par pana la bataturile din talpa. Mai pe larg, Dahlke ne ajuta sa descifram mesajele capului, sistemului nervos, gatului, coloanei vertebrale, umerii, bratele, mainile, pieptul, abdomenul, bazinul, picioarele si labele picioarelor. Apoi, in partea a doua a cartii, ne ofera o introducere in filosofia semnificatiei si interpretarii bolilor.

Cartea este usor de citit si ar putea fi pusa cu usurinta ca lectura obligatorie langa “Medicina pentru toti” care exista intr-o forma sau alta in orice casa. Ar trebui sa incepem sa ne vindecam psihicul intai, si apoi corpul, si am vedea astfel cum se raresc considerabil afectiunile celui din urma, intrucat corpul nu este decat tabloul psihicului. Cartea lui Dahlke ne ofera o cale de acces spre sufletul/psihicul nostru, prin intermediul corpului nostru, o cale neconstientizata de multi dintre noi, pe care trebuie sa incepem sa o batem necontenit pentru a ne intelege si a ne fi cu adevarat prieteni. Puteti achizitiona “Boala ca sansa” de pe situl Editurii Trei.

Autor: Ruediger Dahlke An aparitie: 1992 original – 2008 la noi
Titlu: Boala ca sansa. Cum sa descifram mesajul ascuns al bolii. Pret: 39.90
Nr. pagini: 563 pagini Editura: Editura Trei
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.0/10 (9 votes cast)
Ruediger Dahlke - Boala ca sansa. Cum sa descifram mesajul ascuns al bolii., 9.0 out of 10 based on 9 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Ruediger Dahlke, _Comentator: Ana Maria Sendruc, Editura: Trei | 2 Comentarii »

2 Raspunsuri la “Ruediger Dahlke – Boala ca sansa. Cum sa descifram mesajul ascuns al bolii.”

 1. gura casca Says:
  24, 05, 2010 la 6:35 pm

  “Pe modelul acesta isi construieste autoarea cartea” – Autoarea e de fapt autor… Poti sa incepi sa reflectezi ce semnificatie are chestia asta la tine.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Ana Says:
  28, 05, 2010 la 8:10 am

  Intr-adevar, este un autor, nu o autoare. Multumesc de observatie.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.